avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 673 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Persoana fara mostenitori directi
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Persoana fara mostenitori directi

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati sa clarific urmatoarea dilema: unchiul meu a fost casatorit dar nu a avut copii. El a murit si apartamentul detinut de el si de sotia sa, a ramas sotiei. acum a decedat si aceasta. E nu are nici frati sau surori, deci alti nepoti directi. Cui ii ramane apartamentul? Este adevarat ca ramane statului?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 16:25, 8 Aprilie 2008
Eu am banuit ca urmariti subiectul.:)
Uzucapinea este singura varianta legala posibila pe care o aveti la indemana in situatia concreta existenta in acest moment.Singura conditie pe care trebuie sa o aveti in vedere este aceea sa nu comiteti nicio infractiune, conditie pe eu sunt aproape convins ca o veti respecta.
Ceea ce sustine Avlil nu este adevarat intrucat cei care solicita in justitie uzucapiunea nu au si nici nu pot avea imobilul intabulat pe numele lor.
Parerea mea este ca trebuie sa consultati un avocat intr-un mediu privat pentru a se putea discuta toate detaliile cazuale.Este indicat sa aveti un avocat care sa va apere in caz de litigiu.Este mult mai recomandabil decat va ganditi in acest moment.

Chestiunea legata de anuntarea statului pt ca acesta sa va faca apoi vanzarea dvs o consider riscanta deoarece dupa ce statul devine proprietar nu este obligat sa va faca vanzarea dvs.Nu cunosc sa existe nicio reglementare legala in sensul aratat.
In consecinta, statul poate vinde apoi imobilul unei alte persoane si nu dvs si pur si simplu nu aveti nicio cale legala de reusita in justitie, in ipoteza in care statul vinde unei alte persoane.

avocat Claudiu Lascoschi

Ei, iaca! Iti spune Nicoleta, iti spune toata lumea ca un om care poseda fara buna-credinta nu poate uzucapa, fara ca posesia sa fie utila...
Posesia asta e precara si nu e utila, ii lipseste animus.
Deci nu indeplineste conditiile uzucapiunii, oricat ar poseda.
Ca sa nu amintesc de faptul ca omul intreba acum daca poate face ceva, nu peste 30 de ani...
Imi este simpatica Nico, dar nu are dreptate.
Am aratat ca nu este vorba despre o detentie precara ( vezi art 1853 cod. civ.)
Am mentionat ca in cazul uzucapiunii de 30 de ani posesorul poate fi de buna-credinta sau de rea-credinta si fara niciun titlu.;)
Trebuie studiata cu mare atentie aceasta institutie juridica deoarece altfel nu se va intelege suficient de clar.A studia insa presupune multa munca.
Am recomandat persoanei sa consulte un avocat intrucat altfel acea persoana nu poate intelege nimic.Chiar daca se fac dezbateri ample tot nu va intelege.Daca nici in acest caz nu este nevoie de avocat inseamna ca Ceausescu a gandit bine atunci cand a vrut sa desfiinteze profesia avocat in Romania.Cum va proceda acea persoana o priveste personal.Amanuntele pot fi mult mai multe decat se vad aici.

avocat Claudiu Lascoschi
Ultima modificare: Marți, 8 Aprilie 2008
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Art. 1852. - Posesiunea este clandestina cand posesorul o exercita in ascuns de adversarul sau incat acesta nu este in stare de a putea sa o cunoasca.

Astfel, in cazul de fata, poate statul, mostenitorul apartamentului, sa stie de posesia lui de catre nepot? Nuuuu.... Deci posesia nu e publica... Nu e publica, nu poate uzucapa... :D
De aceea ziceam macar de plata impozitului, asta ar arata ca a exercitat posesia fara sa se ascunda, ar ajuta...
Te duci si spui in instanta: "M-am crezut proprietar". "Ok, bravo tie, in ce baza?" "Pai... uite-asa!" :( "A!!! Ui-te-asa! Ei sigur, atunci ia de-aici titlu de proprietate! Sigur, se poate?"

Nu merge asa, trebuie sa arati de ce te credeai proprietar; in cazul de fata, nu platesti impozit dde ce? Pai, de-aia! Nu merge... Stiai ca esti proprietar, dar daca toti proprietarii platesc impozit pe proprietatile lor, matalute de ce nu plateai?

Hai, da-o-ncolo!
Mai draga, te afli intr-o confuzie pe care ma surprinde.Oare chir ai lipsit la cursuri si la seminarii sau este pt prima oara cand citesti despre ceea ce discutam?
Nu trebuie sa mergi la proprietar indiferent ca este statul sau nenea A si sa-l anunti.Daca asa crezi, inteleg de ce tot m-ai contrazis.Ei bine, afla ca nu e asa.;)
Exista si jurisprudenta in care se apreciaza de catre Instanta Suprema ca pentru uzucapiune nu se cere conditia ca proprietarul lucrului sa aiba cunostiinta ca acesta este posedat de altul.
Am arata mai sus pe undeva ca daca locuieste (in sensul de a poseda - juridic spus ) si nu sa aiba calitate de detentor precar, persoana este vazuta de vecini nu se fereste de acestia.Aceasta este o situatie de fapt care ajuta in ceea ce priveste publicitatea.Nu este ceva clandestin sa iesi cu nonsalanta din apartamentul pe care il posezi sub nume de proprietar si sa mergi la serviciu, la piata, etc.

avocat Claudiu Lascoschi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzucapiune 30 de ani - detentie precara guest1001 guest1001 Pot sa invoc impotriva reclamantului detentia precara daca adevaratul proprietar a primit corespondenta pe adresa la care reclamantul invoca uzucapiunea de 30 ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune carmenbarbulescu carmenbarbulescu Buna ziua aş dori să primesc un răspuns pertinent la următoarea întrebare. dacă sora mamei mele, împreună cu soţul ei au locuit timp de 33 de ani în ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, soțul meu are un teren lăsat de la unchiul lui(decedat) ... lauramaria1 lauramaria1 Buna ziua, soțul meu are un teren lăsat de la unchiul lui(decedat) ,dar fara acte. Acum vrea să îl vândă și să îl treacă pe noul proprietar. ... (vezi toată discuția)