avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 222 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Persoana fara mostenitori directi
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Persoana fara mostenitori directi

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati sa clarific urmatoarea dilema: unchiul meu a fost casatorit dar nu a avut copii. El a murit si apartamentul detinut de el si de sotia sa, a ramas sotiei. acum a decedat si aceasta. E nu are nici frati sau surori, deci alti nepoti directi. Cui ii ramane apartamentul? Este adevarat ca ramane statului?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 16:25, 8 Aprilie 2008
Eu cred ca nu are rost sa ne uitam, ca mai stim si noi despre regulile uzucapiunii... care inseasmna o posesie utila, adica, printre altele publica si sub nume de proprietar.
Cum ai crezut matale ca esti proprietar daca plateai impozitul pe alt nume?
Asta o sa-l intrebe instanta.
El are corpus posidendi, dar nu are animus. 1852 cod civil spune ca posesia e precara atunci cand posesorul o exercita pe ascuns. Or, el poseda astfel incat sa nu afle statul sau alt potential mostenitor...
Cum poate el uzurpa?
Uzurparea inseamna acte impotriva proprietarului, nu vad aici ce acte s-ar putea face.
Detentia precara, adica atunci cand ai numai corpus posidendi, oricat de indeplungata ar fi, nu se bucura de efectul juridic al dobandirii proprietatii.
Avlil, si ce o poate impiedica sa explice instantei ca desi a vrut sa plateasca in numele ei impozitul, nu au acceptat cei de la Taxe si Impozite?
Dar, abordarea problemei e trista de la inceput....nici nu se pune problema uzucapiunii.
Daca tot nu mosteneste nimeni imobilul, poate apare un testament, nu? Cine l-ar contesta?
=D> Imi place ca idee, dar sa fie testament lasat, nu facut... ;)

Nu-l impiedica nimic sa explice instantei, dar daca instanta il intreaba: da' de ce, ce-au spus?, el ce raspunde? "Pai... mi-au spus ca am nevoie de un titlu!"
Ei bine, deci cunosteai ca nu esti proprietar, ca nu puteai face anumite operatiuni de proprietar si daca te-ai crezut pana atunci astfel, ai aflat ca esti numai detentor precar.
Asta spun, ca e greu in uzucapiune sa demonstrezi o posesie utila care nu a existat, asa cum e usor sa arati o posesie utila atunci cand e reala.
Imi place, realista abordarea da cu uzucapiunea.
Si ce daca am aflat ca sunt detentor precar dupa implinirea termenului de prescripie achizitiva (asa, pur teoretic)? Doar nu ma transform in detentor precar in mod retroactiv?
Lasat, facut, intrebarea era cine-l contesta:-/
Oricine poate sa fure si sa faca ce acte vrea, dar eu nu voi incuraja practici ilegale. :O

De aceea am spus sa fie lasat, iar nu facut. Eu mai mult nu pot sa sfatuiesc, legal. Iar de linia legalitatii nu ma indepartez prea mult.
Referitor la potentiala contestare, din forum reiese ca nu are cine, dar orice om ar fi vorbit cu unchiul sa-i lase apartamentul daca stia ca nu are mostenitori... asa ca in acelasi mod in care i-a scapat acest lucru poate i-a scapat si un mostenitor mai indepartat...
In plus, daca vreo ruda a unchiului care a decedat primul contesta mostenirea lasata de acesta? Se ia totul la puricat... Ce te faci?
Fiecare cu riscul lui insa, ai dreptate. Mie imi place ca perna sa-mi fie moale. Si recomand tuturor.

Alte discuții în legătură

Uzucapiune 30 de ani - detentie precara guest1001 guest1001 Pot sa invoc impotriva reclamantului detentia precara daca adevaratul proprietar a primit corespondenta pe adresa la care reclamantul invoca uzucapiunea de 30 ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune carmenbarbulescu carmenbarbulescu Buna ziua aş dori să primesc un răspuns pertinent la următoarea întrebare. dacă sora mamei mele, împreună cu soţul ei au locuit timp de 33 de ani în ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, soțul meu are un teren lăsat de la unchiul lui(decedat) ... lauramaria1 lauramaria1 Buna ziua, soțul meu are un teren lăsat de la unchiul lui(decedat) ,dar fara acte. Acum vrea să îl vândă și să îl treacă pe noul proprietar. ... (vezi toată discuția)