avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 679 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale AUDITORI LA SA??PE CE PERIOADA??
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

AUDITORI LA SA??PE CE PERIOADA??

Va rog sa-mi spuneti daca legea imi impune un anumit termen pentru mandatul auditorilor la un SA, sau acesta poate sa fie pe orice perioada?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: adela05 , utilizator 12:07, 13 Ianuarie 2011
Reglementarea o gasiti la art. 159-160 din Legea nr. 31/1990 a societatilor comerciale, actualizata. Mandatul este de trei ani si poate fi reinnoit.
Sunteti obligat sa faceti auditare? Aceasta este prevazuta de lege doar pentru anumite tipuri de societati. (banci, IFN, fonduri, si altele)
Obligativitatea auditului exista si pentru companiile care la data depunerii bilantului si in doua exercitii financiare consecutive indeplinesc doua dintre urmatoarele trei conditii: au cifra de afaceri peste 7,3 milioane de euro, totalul activelor este de peste 3,65 milioane de euro si au in medie peste 50 de angajati.

Auditarea financiara se face pentru situatiile financiare anuale consolidate. Ea se face fie prin angajatii propri, fie este externalizata unei firme specializate. Nu exista asadar limitare in timp.

Doar pentru cenzori este prevazuta durata mandatului.

Art. 159
(1) Societatea pe actiuni va avea 3 cenzori si un supleant, daca prin actul constitutiv nu se prevede un numar mai mare. In toate cazurile, numarul cenzorilor trebuie sa fie impar.
(2) Cenzorii sunt alesi de adunarea generala a actionarilor. Durata mandatului lor este de 3 ani si pot fi realesi.
(3) Cenzorii trebuie sa isi exercite personal mandatul.
(4) La societatile pe actiuni cu capital majoritar de stat, unul dintre cenzori este, in mod obligatoriu, reprezentant al Ministerului Economiei si Finantelor.

Art. 160
(1) Situatiile financiare ale societatilor comerciale supuse obligatiei legale de auditare vor fi auditate de catre auditori financiari persoane fizice sau persoane juridice -, in conditiile prevazute de lege.
(1^1) Societatile pe actiuni care opteaza, in temeiul art. 153, pentru sistemul dualist de administrare sunt supuse auditului financiar.
(1^2) Societatile pe actiuni ale caror situatii financiare sunt supuse auditului financiar, potrivit legii sau optiunii, in acest sens, a actionarilor pot sa nu aplice prevederile art. 159 alin. (1), hotararea in acest sens fiind luata de adunarea generala a actionarilor.
(2) Societatile comerciale ale caror situatii financiare anuale sunt supuse auditului financiar, potrivit legii sau hotararii actionarilor, vor organiza auditul intern potrivit normelor elaborate de Camera Auditorilor Financiari din Romania.
(3) La societatile comerciale ale caror situatii financiare anuale nu sunt supuse, potrivit legii, auditului financiar, adunarea generala ordinara a actionarilor va hotari contractarea auditului financiar sau numirea cenzorilor, dupa caz.
Imi mentin pozitia: trei ani, prin analogie cu mandatul prevazut pentru cenzori. Pentru conformitate solicitati punctul de vedere al ONRC.
Nu ma incadrez in situatiile mentionate de dvs, insa s-a optat pt audit, neexistand cenzori. Auditorii au fost numiti initial pt o perioada de 1 an. Acum, nu stiu daca trebuie sa prelungesc cu inca un an, sau cu orice perioda.
De asemenea, ce se intampla daca nu exista nici cenzori nici auditori pentru o perioada?
Multumesc
Dati un google „Obligatia legala de audit“, si veti gasi o multime de pagini cu raspunsul corect. Sunt chiar agentii renumite de consultanta financiara, sau finantele locale.

[ link extern ]

[ link extern ]

[ link extern ]

[ link extern ]

[ link extern ]

Cu siguranta, daca aveti rabdare, veti gasi raspunsuri care sa confirme cele mentionate de mine.

Alte discuții în legătură

Sa- cenzori Silvia Dumitru Silvia Dumitru Buna ziua! O societate pe actiuni si-a restrans activitatea si mai functioneza decat cu un salariat. Pana acum a avut 3 cenzori care le expira mandatul .Pe ... (vezi toată discuția)
Nivel salarizare responsabil activitatea de audit intern Eva_56 Eva_56 Lege nr. 672/2002 din 19/12/2002 privind auditul public intern Art. 2.- În înţelesul prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos se ... (vezi toată discuția)
Societate pe actiuni ... audit - cenzori Vasilateanu Vasilateanu La o societate pe actiuni doresc sa modific actul constitutiv in sensul numirii unei comisii de cenzori in locul unei societati care efectueaza auditul ? ce ... (vezi toată discuția)