avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1572 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... dizolvare s.r.l. prin sentinta jud. ptr. nedepunere ...
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

dizolvare s.r.l. prin sentinta jud. ptr. nedepunere bilant.

:(Dacă nu fac recurs în 30 de zile, ce se va întâmpla? cine suportă cheltuielile de judecată ? cât costă toate astea?
Ultima modificare: Miercuri, 12 Ianuarie 2011
michnea mirel, utilizator
Cel mai recent răspuns: kappauser , utilizator 20:18, 17 Ianuarie 2011
Nu aveti obligatia sa numiti lichidator.
Art. 233
(1) Dizolvarea societatii are ca efect deschiderea procedurii lichidarii. Dizolvarea are loc fara lichidare, in cazul fuziunii ori divizarii totale a societatii sau in alte cazuri prevazute de lege.

Si alte cazuri prevazute de lege sunt in:
Art. 235
(1) In societatile in nume colectiv, in comandita simpla si in cele cu raspundere limitata, asociatii pot hotari, o data cu dizolvarea, cu cvorumul si majoritatea prevazute pentru modificarea actului constitutiv, si modul de lichidare a societatii, atunci cand sunt de acord cu privire la repartizarea si lichidarea patrimoniului societatii si cand asigura stingerea pasivului sau regularizarea lui in acord cu creditorii.
(2) Prin votul unanim al asociatilor se poate hotari si asupra modului in care activele ramase dupa plata creditorilor vor fi impartite intre asociati. In lipsa acordului unanim privind impartirea bunurilor, va fi urmata procedura lichidarii prevazuta de prezenta lege.

Deci asociatii, adica d-voastra, care sunteti unic, deci intruniti unanimitatea hotarasc fara lichidator.
kappauser a scris:

Nu aveti obligatia sa numiti lichidator.

Ma abtin sa fac comentarii de prisos ...caci oricum le stiti pe toate
dar
In speta de fata dizolvarea societatii nu se produce ca urmare a deciziei asociatului unic ci ca sanctiune prevazute de legiuitor la art 237 din lege 31/1990
Cititi art 237 cu toate aliniatele !
adrian stoica a scris:

kappauser a scris:

Nu aveti obligatia sa numiti lichidator.

Ma abtin sa fac comentarii de prisos ...caci oricum le stiti pe toate
dar
In speta de fata dizolvarea societatii nu se produce ca urmare a deciziei asociatului unic ci ca sanctiune prevazute de legiuitor la art 237 din lege 31/1990
Cititi art 237 cu toate aliniatele !


Legea prevede destul de clar ca lichidarea se poate face de asociati. Scrie negru pe alb.

Lichidarea urmeaza dizolvarii, indiferent de cine a cerut-o. Dizolvarea unei societati este una, in acest caz o sanctiune pentru comiterea unei fapte, iar lichidarea se refera la altceva si anume la impartirea patrimoniului societatii.
Societatea dispare, moare, este condamnata si executata, dar de averea ei se ocupa mostenitorii legali, adica asociatii. Si acestia isi impart averea cum considera ei de cuviinta, atata timp cat se inteleg.

Daca dizolvarea se face intr-adevar ca sanctiune pentru comiterea unei fapte (nedepunerea documentatiei necesare) atunci legea trebuie sa contina si alte sanctiuni daca este cazul: amendarea societatii sau administratorului, sau arestarea administratorului, sau confiscarea patrimoniului, ma rog orice sanctiune care este prevazuta de lege.
Insa legea nu prevede decat o sanctiune pentru nedepunere si anume dizolvarea societatii.

De patrimoniul sau averea societatii nu se poate atinge nimeni, si nu priveste pe nimeni.
Patrimoniul ramane al societatii, respectiv al asociatilor. Si acestia procedeaza precum prevede legea. Daca nu se inteleg, atunci trebuie sa numeasca un lichidator.


Si aici si pentru d-voastra d-le Stoica, textul complet al articolului amintit.

Art. 237
(1) La cererea oricarei persoane interesate, precum si a Oficiului National al Registrului Comertului, tribunalul va putea pronunta dizolvarea societatii in cazurile in care:
a) societatea nu mai are organe statutare sau acestea nu se mai pot intruni;
b) societatea nu a depus, in cel mult 6 luni de la expirarea termenelor legale, situatiile financiare anuale sau alte acte care, potrivit legii, se depun la oficiul registrului comertului;
c) societatea si-a incetat activitatea, nu are sediul social cunoscut ori nu indeplineste conditiile referitoare la sediul social sau asociatii au disparut ori nu au domiciliul cunoscut sau resedinta cunoscuta;
d) societatea nu si-a completat capitalul social, in conditiile legii.
(2) Dispozitiile alin. (1) lit. c) nu sunt aplicabile in cazul in care societatea a fost in inactivitate temporara, anuntata organelor fiscale si inscrisa in registrul comertului. Durata inactivitatii nu poate depasi 3 ani.
(3) Hotararea tribunalului prin care s-a pronuntat dizolvarea se inregistreaza in registrul comertului, se comunica directiei generale a finantelor publice judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, si se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a, pe cheltuiala titularului cererii de dizolvare, acesta putand sa se indrepte impotriva societatii.
(4) In cazul mai multor hotarari judecatoresti de dizolvare, pentru situatiile prevazute la alin. (1), publicitatea se va putea efectua in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a, in forma unui tabel cuprinzand: codul unic de inregistrare, denumirea, forma juridica si sediul societatii dizolvate, instanta care a dispus dizolvarea, numarul dosarului, numarul si data hotararii de dizolvare. In aceste cazuri, tarifele de publicare in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a, se reduc cu 50%.
(5) Orice persoana interesata poate face recurs impotriva hotararii de dizolvare, in termen de 30 de zile de la efectuarea publicitatii, in conditiile alin. (3) si alin. (4). Recurentul va depune o copie a recursului la oficiul registrului comertului in care este inregistrata societatea a carei dizolvare a fost pronuntata.
(6) La data ramanerii irevocabile a hotararii judecatoresti de dizolvare, persoana juridica intra in lichidare, potrivit prevederilor prezentei legi.
(7) Daca in termen de 3 luni de la data ramanerii irevocabile a hotararii judecatoresti de dizolvare nu se procedeaza la numirea lichidatorului, judecatorul delegat, la cererea oricarei persoane interesate, numeste un lichidator de pe Lista practicienilor in reorganizare si lichidare, remunerarea acestuia urmand a fi facuta din averea persoanei juridice dizolvate sau, in cazul lipsei acesteia, din fondul de lichidare constituit in temeiul Legii nr. 64/1995 privind procedura reorganizarii judiciare si a falimentului, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
(7^1) Hotararile judecatoresti pronuntate in conditiile alin. (7) se comunica lichidatorului numit, se publica pe pagina de internet a Oficiului National al Registrului Comertului si se afiseaza la sediul oficiului registrului comertului in care este inmatriculata societatea comerciala dizolvata.
(8) Daca judecatorul delegat nu a fost sesizat, in conditiile alin. (7), cu nici o cerere de numire a lichidatorului in termen de 3 luni de la expirarea termenului prevazut la alin. (7), persoana juridica se radiaza din oficiu din registrul comertului, prin incheiere a judecatorului delegat, pronuntata la cererea Oficiului National al Registrului Comertului, cu citarea partilor, conform dreptului comun.
(9) Incheierea de radiere se inregistreaza in registrul comertului, se comunica persoanei juridice la sediul social, Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si directiilor generale ale finantelor publice judetene si a municipiului Bucuresti, pe cale electronica, si se afiseaza pe pagina de Internet a Oficiului National al Registrului Comertului si la sediul oficiului registrului comertului de pe langa tribunal, in raza caruia societatea isi are inregistrat sediul.
(10) Bunurile ramase din patrimoniul persoanei juridice radiate din registrul comertului, in conditiile alin. (8) si (9), revin actionarilor.


Si ce zice aliniatul (6)? Lichidarea potrivit prezentei legi. Adica plecand de la art 233 si ajungand la art. 235.
Nu rezulta nici o alta sanctiune pentru nedepunere de acte.
Ma raliez opinei domnului Adrian Soica. Trebuie avut in vedere faptul ca societatile comerciale se dizolva de drept, voluntar sau pe cale judiciara. Sau mai nuantat - prin trecerea timpului stabilit pentru durata societatii, prin hotararea instantei, pentru motive temeinice la cererea oricarui asociat pentru motive temeinice sau neintelegeri grave intre asociati, pentru falimentul societatii, imposibilitatea realizarii obiectului sau realizarea acestia, declararea nulitatii societatii, hotararea AGA, alte prevederi legale sau stipulate in actul constitutiv. Pentru acest tip de dizolvare in art. 237 alin. 6 se arata ca la data ramanerii irevocabile a hotararii judecatorsti de dizolvare, persoana juridica intra in lichidare, iar in continuare, se arata ca lichidatorii vor fi numiti in termen de 30 de zile de la dizolvare. De fapt si practica judiciara in materie din cate am intalnit eu este unanima in desemnarea lichidatorului dupa dizolvarea judiciara.
[EDITAT]

@ michnea mirel
Precum puteti vedea la aliniatul (7) judecatorul numeste “la cererea oricarei persoane interesate” un lichidator. Nu judecatorul cere numirea ci “persoana interesata” solicita judecatorului aceasta.
Cine poate fi o “persoana interesata”? Asociatii, respectiv reprezentantii legali sau creditorii!

Iar din aliniatul (8) rezulta:
Daca nu se numeste nici un lichidator, nici de catre societate nici de de vreo alta persoana interesata, atunci ONRC va solicita tribunalului radierea societatatii.
Aceasta este sanctiunea suprema in cazul in care societatea sau vreo alta “persoana interesata” nu solicita numirea unui lichidator.

Radierea vi seva comunica potrivit aliniatului (9)

Aceasi pozitie o puteti citi si pe pagina ONRC, unde se face si coroborarea cu OUG 116/2009. Aveti aici si link-ul:

[ link extern ]

Iar bunurile ramase revin actionarilor.
Ultima modificare: Luni, 17 Ianuarie 2011
ContSters20980, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lichidare, insolventa....cesiune parti sociale Duddi Duddi Buna ziua In anul 2005 am infiintat o societate comerciala, SRL din care fac parte 2 asociati, ambii administratori. Eu m\'am restrat din societate pentru ca ... (vezi toată discuția)
Radierea unei societati comerciale ContSters152796 ContSters152796 In cat timp se radiaza de drept o societate comerciala, daca nu am activitate economica? (vezi toată discuția)
Radierea unui srl Catalin2010 Catalin2010 In cat timp de la dizolvare prin hotarare judecatoreasca un srl este radiat din oficiu? (vezi toată discuția)