avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... venit scutit la plata impozitului pe venit
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

venit scutit la plata impozitului pe venit

- pfa-urile cu obiectul principal de activitate : cultura cerealelor-arenda (cod caen 0111) sunt scutite de la plata impozitului pe venit ?
- daca da/nu comform carui act normativ ?
- multumesc pentru timpul acordat .
Cel mai recent răspuns: VocaTeam , utilizator 12:35, 10 Iunie 2011
1. Parerea mea este ca incepand cu 1 01.2009 veniturile din agricultura sunt impozabile.

ART. 42 Venituri neimpozabile

k) veniturile din agricultură şi silvicultură, cu excepţia celor prevăzute la art. 71

ART. 71
Definirea veniturilor din activităţi agricole
d) valorificarea produselor agricole obţinute după recoltare, în stare naturală, de pe terenurile agricole proprietate privată sau luate în arendă, către unităţi specializate pentru colectare, unităţi de procesare industrială sau către alte unităţi, pentru utilizare ca atare.

ART. 74
Calculul şi plata impozitului aferent veniturilor din activităţi agricole
(4) În cazul contribuabililor care realizează venituri băneşti din agricultură, potrivit prevederilor art. 71 lit. d), prin valorificarea produselor vândute către unităţi specializate pentru colectare, unităţi de procesare industrială sau către alte unităţi pentru utilizare ca atare, impozitul se calculează prin reţinere la sursă prin aplicarea cotei de 2% asupra valorii produselor livrate, începând cu data de 1 ianuarie 2009, impozitul fiind final.

(5) Procedura de aplicare a prevederilor alin. (4) se stabileşte prin norme care se emit de către Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, cu avizul Ministerului Finanţelor Publice.

Aceste norme sunt cuprinse in :
Ordinul nr. 190 din 30 martie 2009 (publicat in MO 464/6 iulie 2009) privind aprobarea procedurii de stabilire şi plată a impozitului pe veniturile băneşti din agricultură realizate prin valorificarea produselor vândute către unităţi specializate pentru colectare, unităţi de procesare industrială sau către alte unităţi pentru utilizare ca atare (acest ordin dupa parerea mea trebuia sa apara inaintea datei de 1 ianurie 2009) prevede:
2. Contribuabilii impuşi pe bază de norme de venit sau în sistem real pe baza contabilităţii în partidă simplă, care realizează venituri din valorificarea produselor agricole obţinute după recoltare, în stare naturală, de pe terenurile agricole proprietate privată sau luate în arendă, către unităţi specializate pentru colectare, unităţi de procesare industrială sau către alte unităţi, pentru utilizare ca atare, nu datorează impozitul de 2% prevăzut la art. 74 alin.(4) din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal.
Din acest ordin reiese ca impozit de 2% platesc contribuabilii care vand productia pe baza de borderou de achizitii, deci contribuabilii care nu sunt inregistrati la Oficiul Registrului Comertului.
In concluzie cei inregistrati la ORC fie ca PFA, II, IF nu intra sub incidenta Ordinului 190, deci nu platesc 2% din vanzari, ci 16 %.
Parerea mea este ca atata timp cat si taranii fara nici o forma de inregistrare la reg.comertului platesc 2% din ce vand, noi cei cu PFA platim 16%. Eu tocmai am avut control fiscal si incapand cu 1 ian 2009 am platit 16% impozit.

2. referitor la subventii:

Am urmatoarele raspunsuri de la ANAF referitoare la subventii:
-subventiile primite ca fonduri nerambursabile (SAPARD, FEADR) pentru achizitionare de bunuri conform art. 42.lit r, sunt neimpozabile
-ajutoarele financiare(subv. pe suprafata,motorina, etc..) primite pentru efectuarea unor cheltuieli legate de desfasurarea activitatii agricole:infiintarea, intretinerea si recoltarea culturilor agricole sunt impozitate conf. titlului III din Codul Fiscal

3.Daca pentru comercializare obtineti produse zootehnice si legea spune ca acestea sunt neimpozabile, atunci nu datorati impozit pe venit. Din caen 0111 nu obtineti venituri directe prin comercializare produse agricole.
4. venitul din apicultura este neimpozabil si nu scutit. In decl. 200 nu se completeaza acest venit neimpozabil
In declaratia 200 se trec doar veniturile impozabile si nu cele neimpozabile.

Este bine sa cereti raspunsuri scrise ANAF-ului de care apartineti. In cazul unui control fiscal va ajuta foarte mult.

Am observat ca fiecare inspector fiscal are propriile pareri...la aceeasi speta.

succes!
Acuma da ,m-am lamurit,in baza Ord. 190/2009. ..care este foarte clar, dar -spre rusinea mea- mi-a scapat de la studiu...si despre care nu stiu multi,inclusiv cei care ar trebuie sa ne indrume si sa ne spuna clar ce se impoziteaza si ce nu.. Chiar si azi am fost la finante sa vad ce s-a rezolvat cu declaratia 200 pe 2009,(rectificata cu subventia pe suprafata pe care nu o prinsesem la prima declaratie) si au zis ca nu au inca rezultatul..? ,, O sa merg maine sa le spun cum sa-mi faca decizia de impunere pe 2009..! Cand vii cu o intrebare la ei parca cade cerul pe ei.. Anul trecut am facut o intrebare direct pe net la ANAF,la asistenta contribuabili, si mi-au raspuns ca trebuia sa fac intrebarea ierarhic,, adica la cei de care apartin,, ei mai departe la judet,-in cazul ca nu stiu raspunsul- si judetul la
ANAF daca nici ei nu stiu raspunsul... si nici pana azi nu mi-au raspuns..
Asa ma gandeam si eu : daca un particular duce graul la siloz si plateste 2% din valoarea lui,, eu ca PFA,,I.I. sau I.F., platesc 16% din venitul net realizat.
Avantajati-sa zicem asa- sunt cei cu zootehnia,-inclusiv apicultura- ca nu au intrat in Ord.190,, dar acolo e mai multa munca si folosul parca e mai mic... dar nu cred ca vor mai fi inca mult timp neimpozitati... in fine, eu va multumesc ffff mult pentru atentia acordata in solutionarea cauzei si cred ca si alti utilizatori ai acestui forum au avut de rezolvat asemenea problema... ca din discutii si pareri de la mai multi se rezolva neclaritatea... numai bine si succes la toti contabilii... care duc greul...alaturi de cei care au initiat afacerea in agricultura si alte domenii..
Intradevar intrebarile se pun ierarhic:
1. ANAF
2. Directia gen. a finantelor
3. Ministerul de finante
In cazul unei intrebari scrise, inregistrate la secretariat sunt obligati sa raspunda in maxim 30 zile. Mai aveti timp pana pe 15 mai 2011(termenul limita de depunere pt.200).

Mare atentie in constituirea bazei de impozitare: daca nu cuprindeti si subv. pe suprafata si aveti un control fiscal peste cativa ani, majorarile pot fi o tragedie financiara!!!
Eu am noroc ca la Biroul Metodologie de la Anaf din judetul meu, sunt salariati competenti care ma lamuresc de fiecare data in timp util.
marcelaniculita a scris:

2. referitor la subventii:

Am urmatoarele raspunsuri de la ANAF referitoare la subventii:
-subventiile primite ca fonduri nerambursabile (SAPARD, FEADR) pentru achizitionare de bunuri conform art. 42.lit r, sunt neimpozabile

succes!


In ultimele luni m-am ocupat intens de acest subiect in urma unui control SAPARD.............si problema e in felul urmator.........daca nu inregistrez subventia ca venit, atunci ce fac cu cheltuiala efectuata din acei bani? nu o inregistrez nici pe ea?..................o cheltuiala de cateva zeci de mii de euro e greu de acoperit numai din productia agricola mai ales ca in urma unei finantari trebuie NEAPARATsa fii pe profit, altfel dai banii toti inapoi.
Ce am facut eu pana in final, cu consultarea celor de la Sapard si cu Ridicatul din umeri a celor de la Finante...............la sfarsitul fiecarui an in momentul cand am inregistrat in jurnal " cheltuiala cu Amortizarea" am inregistrat concomitent si "venit 50% cota SAPARD aferenta amortizarii".........deci practic am amortizat numai jumate de utilaj..
.......o fi bine, o fi rau, nu prea stie nimeni sa zica negru pe alb...#-o..........voi ce ziceti?

Alte discuții în legătură

Declaratia 200 Kolea41 Kolea41 buna ziua , va rog sa comparati decl.200 din 2010-pt.anul 2009- cu cea noua din 2011 -pt.anul 2010-. Eu am observat ca pentru o activitate pe care ai ... (vezi toată discuția)
Impozit pe venit lordxl lordxl sunt persoana fizica autorizata , obiectul activitatii reprezinta venituri obtinute din agricultura, adica am luat pamant in arenda, cu contracte de arenda ... (vezi toată discuția)
Pfa masura 141 pt apicultura cod caen 0149 Mariralu Mariralu Buna ziua ! Anul trecut am reusit sa imi deschid PFA apicultura si sa obtin fonduri europene nerambursabile , masura 141, as dori sa stiu daca: 1. ... (vezi toată discuția)