avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1315 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Declaratie Unica 112 si certificatul de semnatura ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Declaratie Unica 112 si certificatul de semnatura electronica - de la 01.09.2011 aceasta declaratie se va depune numai online!

Are cineva idee cum se completeaza declaratiia 112 pentru o asociatie de proprietari care are numai conventii civile si calculeaza si plateste urmatoarele impozite datorate pentru acestea? Ce pozitii in declaratie se completeaza?
La al doilea post va raspund ca zilierii se completeaza cu nume si prenume, CNP si casa de sanatate ca si angajatii din sectiunea A, dar la sectiunea C si va alegeti punctul 18 din tipul de angajat.

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...

Sa inteleg ca nu se mai completeaza rubrica 6. Venit brut realizat?
Iar in Anexa 1 la ce Creanta Fiscala se completeaza impozitul zilierilor la poz. 29. (616)- Impozit pe veniturile rezultate din activitati profesionale desfasurate in baza contractelor/conventiilor incheiate potrivit Codului civil, in asa fel incat sa corespunda cu punctul 18 din anexa 1.2, sectiune C ? Asta ar insemna ca daca intr-o luna am atat angajati cu CC cat si zilieri, la pozitia 29.(616) voi trece suma impozitelor zilierilor+suma impozitelor CC?
Va rog sa-mi confirmati daca am inteles bine.

Asa am crezut si noi, in dezbaterea pe acest topic, ca pensionarii cu CC nu platesc decat impozit. Ei bine NU, platesc si CAS, conform Decl.112. O simulare pe acest formular cu un pensionar cu CC (sectiunea C) va determina aparitia contributiei CAS care nu se sterge ...orice ai face. Deci pensionarii cu CC platesc CAS, iar separat isi platesc singuri CASS (sanatatea).

Nu am mai facut corectiile respective in acest topic pentru ca am avut discutii oarecum asemanatoare pe alte topicuri deschise de utilizatori cam cu acelasi subiect.

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...

Daca se poate sa postati niste linkuri spre topicurile respective. Mi-e totusi greu sa cred ca un formular, fie el si elaborat de ANAF, poate fi mai presus de lege. Redau mai jos un citat din acelasi Ghid al AP:
Atenţie! Persoanelor asigurate în alte sisteme, neintegrate sistemului public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, si persoanelor care au calitatea de pensionari nu le sunt aplicabile prevederile menţionate anterior, în sensul că persoanelor angajate cu contract/convenţie de prestari servicii, conform Codului Civil, nu li se reţine decât impozitul de 10 sau de 16%, după caz, fără plata contribuţiilor respective.

Mai gasisem o informatie pe site-ul anaf pe care uitasem sa o postez:
Recomandari coduri CAEN
- pentru asociatii de proprietari
CAEN 9499 - Activitati ale altor organizatii n.c.a.,
tarif de risc 0.168

sursa: [ link extern ]
Ultima modificare: Duminică, 26 Iunie 2011
zetubald, utilizator
Haideti sa rezumam situatiile de munca si activitati intr-o asociatie de proprietari:
- mandatul, cu contract de mandat (asimilat unui contract de munca din punct de vedere al contributiilor de plata la stat) - presedinte si cenzor sau alti membrii ai comitetului, mandatati de AG sa faca anumite activitati, declarati in 112 in Anexa 1.2 la sectiuna A, optiunea membrii in consiliile de administratie sau cenzor.

- angajatii care presteaza munca cu caracter permanent si dependent in sensul ca au un program de lucru si indeplinesc niste atributiuni stabilite in asociatie - administratorul, ingrijitorii, instalator, electrician, mecanic etc. declarati in 112 la Anexa 1.2 in sectiunea A la tip de angajat salariat.

Pentru aceste doua categorii se socoteste impozitul total si se trece suma in Anexa 1.1 la litera F - sediu principal.

- activitati cu caracter ocazional care se trateaza cu conventii civile, contract civil si care sunt dezvoltate in Decl.112 in anexa 1.2 la sectiunea C (tip angajat 18), cu descrierea venitului brut si restul inclusiv validarea sa.

In momentul cand ajungeti din nou in Anexa 1 ca sa puneti creantele si apasati pe butonul galben "Adauga creante" va pune automat toate creantele necesare, calculate.....mai putin una pe care va trebui sa o adaugati dv. manual si anume impozitul pentru CC. Asta o faceti apasand pe butonul "adauga creanta", va mai adauga o creanta goala pe care o completati dv. manual: alegeti codul 616 - impozit cc, completati suma in "datorat" si restul se va completa automat si se va adauga la fel de automat la suma totala a contributiilor.
Deci la creante veti avea doua tipuri de impozite:cel pe contractele de mandat si CIM (cod 602) pe care si l-a luat singur programul din ceea ce ati scris la sectiunea F din Anexa 1.1 .....si impozitul pe CC (cod 616) pe care l-ati adaugat manual la sfarsitul completarii Decl.112.

Nu vad ce activitati ar putea fi facute intr-o asociatie de proprietari de catre zilieri. Sa nu va ganditi la ingrijitori. Zilierul lucreaza o bucata de timp, fie o zi, fie mai multe, atata timp cat angajatorul are nevoie de el. Renuntati la idee!

Eu nu pot sa va raspund la intrebare decat ca ori este o greseala mare a Decl.112 in privinta pensionarilor, ori ca nu stim noi alte prevederi ulterioare sau nu interpretam bine. Eu nu-mi mai bat capul cu asa ceva, drept sa va spun! Cand se va clarifica problema, atunci vom afla si noi sau.....vom constata.

*** Deocamdata am incercat, zilele trecute, Decl.112 pentru a exemplifica unei prietene cum se completeaza si nu mergea, era blocata. Ma gandesc ca poate se mai lucreaza la ea......

Da, asociatiile de proprietari se incadreaza la CAEN 9499.
Ultima modificare: Luni, 27 Iunie 2011
elga50, moderator
Urmaresc si eu acest topic, banuiesc ca alaturi de multi prieteni ai forum-ului. Unde m-am priceput, am venit cu precizari.
@elga50, eu zic ca toate problemele pe care nu le intelegem sa le anuntam la ANAF, cel mai bine in scris - www.anaf.ro , dar cred ca merge si la 031.40.39.160.
Posibilitatea de a lucra cu zilieri in cadrul asociatiei, eu zic ca este buna. Ai de tuns un gard viu, angajezi 1-2 zile un cetatean, completezi cele cuvenite si gata, altfel cum as fi procedat sa fiu legal - trebuia sa fac CC cu el, cu contributiile de rigoare, peste salariul net.... La fel cred ca merge faza si cu angajarea unui zilier pentru curatenie la subsol, repararea unui robinet si ce va mai fi pe-acolo.
................................
Acest Ghid al obligatiilor fiscale - 2011, aduce multe precizari, dar mie personal si destule confuzii, asa ca atentie, nu este vorba decat de un simplu ghid si de multe ori cei care il fac precizeaza acest lucru, deci trebuie respectata litera legii, asa cum afirma mai sus @elga50... Noroc ca la noi la asociatii nu avem atat de multe ”combinatii” posibile, cu toate ca nu este exclus si asa ceva.
Pai in loc de zilieri se fac CCe. Eu asa le-am facut pentru 4 ore de tuns iarba sau altadata pentru 1 zi de sapat spatiul verde.
Se plateste CAS si impozit.
La zilieri se plateste mai putin?

Eu inteleg zilieri la munca campului, in constructii, in fabricile cu productie sezoniera. Nu stiu, nu prea suna bine zilieri la asociatiile de proprietari. Mai bine integram ce avem si stim de atata timp, cele 3 feluri de contracte, ca ne sunt suficiente si acopera toate activitatile si modalitatile de prestatii cu care avem noi de-a face.

Cred ca la ANAF - pe problema pensionarilor cu CC - numai noi nu lipsim!!!!

Adevarul este ca in Decl.100 numai anul acesta s-a pus un "petecut" care anunta ca pentru conv.civile pensionari se completeaza decl.100.....sau cam asa ceva. La vremea respectiva am facut descoperirea si am anunta-o cu "tobe si trambite" in acest topic. Dar dupa ce am auzit de niste inspectii pe la asociatiile de proprietari, evident iscate din reclamatii, m-am lasat pagubasa si am trecut la CIM si decl.112. Nu voi sa le dau satisfactie inamicilor mei (ca sa nu le spun manelistic "dusmani" :))...)
Ultima modificare: Luni, 27 Iunie 2011
elga50, moderator
Pai da, la zilieri se calculeaza si se retine numai impozitul, numai ca este multa birocratie si aici, trebuie infiintat acel rgistru de evidenta, sa-l comunici la ITM...
Noi ca noi, da' as vrea sa-l vad pe "portarelul" de la primaria din deal care umbla prin sat / camp sa verifice registrul lu' nea Gheorghe care tocmai a angajat o mamaie sa aiba grija de o gradinita de curci... Ma abtin sa mai comentez!

Alte discuții în legătură

Despre angajari de pensionari in functii in ap oret20 oret20 Revin cu intrebarea mea, pe acesta tema deoarece informatiile pe care le am sunt contradictorii. Ce obligatii financiare are Asociatia de Proprietari pentru ... (vezi toată discuția)
Contributii pentru venituri din contracte civile doina62 doina62 contractele de conventie civila(femeie servici,administrator,cenzor,presedinte) creaza obligativitatea de a plati doar impozitul de 16%?.Si ce declaratie se ... (vezi toată discuția)
Contributie angajator ceapraga ceapraga Administratora noastra a fost angajata cu conventie civila. In momentul de fata are contract de munca. Cenzora are contract de mandat. As dori sa stiu care ... (vezi toată discuția)