avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 453 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... ACTIUNE DIVORT
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

ACTIUNE DIVORT

Va rog, am urmatoarea intrebare: Cum se poate solutiona o actiune de divort daca una dintre parti nu se prezinta. Reclamanta a cerut in actiunea de divort desfacerea casatoriei din vina ambelor parti. Va multumesc!

Evident ca este vorba de neprezentarea paratului!

Reclamanta a depus o cerere pentru judecatrea in lipsa, presupunand ca paratul nu se va prezenta, a fost deja un termen la care paratul nu s-a prezentat, iar instanta a cerut reaclamantei martori, altfel ,divortul nu se judeca, daca paratul nu se prezinta!! Este vorba de un divort cu copil major. Este oare corect cum s-a procedat? Daca nu exista martori si paratul nu se prezinta nu se mai desface casatoria, daca nu se mai inteleg, sau cum??
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Ianuarie 2011
INFORMAT, utilizator
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 14:56, 15 Ianuarie 2011
Cata vreme , una din parti nu se prezinta,nu poate fi vorba de divort prin acordul partilor. Daca reclamantul este cel care nu se prezinta , atunci actiunea va fi respinsa ca nesustinuta. Daca doriti un divort prin acordul partilor , este necesar sa ve prezentati in fata judecatorului, impreuna si sa va sustineti punctul de vedere.
Cat priveste divortul din culpa comuna, la care paratul nu se prezinta, este imperios necesar audierea unor martori care sa sustina ca relatiile dintre soti sunt vatamate.
Sotia in calitate de reclamanta nu poate depune cerere de judecare in lipsa, in procesul de divort fiind obligatoriu necesara prezenta reclamantului.
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Ianuarie 2011
Consilier juridic Dana Maxim, Mediator
Nu confundati divortul din culpa comuna cu divortul cu acordul ambelor parti.
La divort cu acordul partilor este necesara prezenta ambilor soti.
S-a solicitat din culpa comuna pentru a nu mai fi nevoie de dovezi, fiind in felul acesta terminat mai repede.
Important este ca la instanta se se infatiseze reclamantul.
Daca paratul nu se prezinta, nu este nici o nenorocire, se judeca in lipsa.
Actiunea de divort trebuie dovedita, prin urmare reclamanta trebuie sa probeze motivele care stau la baza desfacerii casatoriei.
Din probe administrate trebuie sa rezulte ca relatiile dintre soti sunt grav si iremediabil vatamate si astfel convietuirea partilor nu mai poate continua.
Daca reclamanta nu probeaza cu martori aceste motive actiunea se va respinge.
In cazul desfacerii casatoriei prin acord lucrurile stau altfel, in sensul in care daca partilor convin asupra desfacerii casatoriei lor prin acord, se infatiseaza personal sau prin avocat ( in anumite cazuri expres prevazute de lege), isi exprima consimtamantul in fata instantei de judecata si in acest caz nu ma sunt necesare probele in dovedirea motivelor de divort., instanta urmand in acest caz sa desfaca casatoria prin acordul partilor.
Concluzie-instanta a procedat conform legii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort macarie laura macarie laura se poate divorta daca sotul nu este de acord sau nu se prezinta la tribunal? (vezi toată discuția)
Situatii in caz de divort mihali mihali Buna seara, 1.As dori sa stiu, in cazul unui divort (de comun acord sau nu), care este de obicei primul termen dat de instanta? Este acelasi in toate ... (vezi toată discuția)
Divort mihali mihali Buna ziua, Revin cu rugamintea de a ma sfatui cum sa procedez in situatia urmatoare: 1. In cazul in care sotul meu nu doreste sa fie implicat in ... (vezi toată discuția)