avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 383 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale plata asigurarii de catre comodatar
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

plata asigurarii de catre comodatar

Buna ziua,
Va rog daca ma puteti lamuri si pe mine cu privire la un aspect. O persoana fizica comodeaza un autoturism unei societati comerciale. Cheltuielile cu asigurarea autoturismului RCA si CASCO pot fi achitate de comodatar de catre societate, dat fiind faptul ca acesta are obligatia sa conserve bunul si sa-l intretina? Pot fi considerate aceste cheltuieli de intretinere? Sau obligatoriu, numai comodantul care este proprietar achita cheltuielile de asigurare? Rugamintea mea are doua componente una juridica si una contabila. Daca s-ar achita de comodatar cheltuiala ar fi deductibila?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 22:11, 8 Aprilie 2008
Cum adica "de comodatar de catre societate"? De cine?

Cheltuielile RCA sau casco nu au ca sop intretinerea masinii, formei ei, ele nu sunt reparatii... Recte, nu sunt cheltuieli de intretinere.
Dar... sunt cheltuieli absolut necesare sau indicate pentru folosirea automobilului. Deci, desi societatea nu poate achita impozitul pe auto, poate achita RCA, caci fara ea nu il poate folosi.
Trebuia sa faceti un comodat care sa specifice expres, asa un inspector de la fisc ar putea sigera ca rca este obligatorie ca cineva sa circule cu o masina, iar cheltuielile care sa asigure folosirea bunului se fac de catre comodant. Ce anume va retine sa faceti o completare la contract?

Cheltuielile sunt deductibile in masura in care sunt necesare a aduce profit sau se inscriu in alta prevedere din Codul fiscal referitoare la cheltuielile deductibile. Asta determinati dv.
Care e componenta juridica?
Multumesc foarte mult pentru raspuns. Am uitat sa pun o virgula in exprimarea mea, adica comodatar era societatea, la asta ma referam. Intre timp am vorbit la o firma de asigurari si mi s-a zis ca polita RCA se poate incheia si de comodatar, iar polita CASCO numai de catre proprietar, in speta comodantul. Componenta juridica era legata de faptul daca asigurarea auto poate fi inclusa in cheltuielile de conservare si intretinere care revin comodatarului.
Oricum chestiunea este lamurita si va multumesc mult pentru promptitudinea raspunsului dvs.
Nu am avut niciodata probleme de rezolvat privitor la politele CASCO, de ce se fac ele numai de proprietar? Ca nu inteleg...
Da, cred ca daca ma uitam mai atent vedeam ca era o explicatie acolo, ca lipsea o virgula, m-am grabit.
Eu nu vad cum sa fie inclusa in cheltuielile de intretinere, dar totusi mi s-ar parea ook sa poata fi incheiata de comodatar sau de chirias, dupa caz.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Polita asigurare rca pe numele comodatarului mihainicolau mihainicolau Buna seara. Numele meu este N.M , domiciliez in mun. GL si sunt proprietarul unui autoturism pe care urmeaz sa il dau in folosinta prin contract de ... (vezi toată discuția)
Lnchiriere masina pe firma nepynepy nepynepy Buna ziua , daca ma puteti ajuta cu , cateva raspunsuri in ceea ce priveste nelamurirea mea . Detin o masina proprietate privata si as dori sa stiu daca se ... (vezi toată discuția)
Comodat auto adriana m adriana m Buna tuturor, spuneti-mi va rog,in cazul unui contract de comodat auto am voie sa trec la cheltuieli impozitul si/sau asigurarea pe masina care face obiectul ... (vezi toată discuția)