avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1620 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Legea privind comertul electronic si SPAM-ul
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Legea privind comertul electronic si SPAM-ul

Buna seara,
Conform legii 365/2002, modificata prin legea 121/2006 privind comertul electronic (prin email), art. 6 - comunicari comerciale - se considera SPAM trimiterea de oferte nesolicitate.
In situatia in care se trimite doar un mesaj de acceptare a transmiterii de oferte (fara a pune in mesaj si oferta explicita) si se mentioneaza ca, in caz ca destinatarul mesajului este de acord sa primeasca comunicari cu caracter comercial, sa acceseze un pagina web, printr-un link prezent in mesajul initial, se mai poate considera SPAM?
Sau este neaparat nevoie ca acesta sa dea un REPLY prin care sa accepte in mod explicit comunicarea comerciala ulterioara?
Dupa logica mea, accesarea linkului inseamna implicit acceptarea comunicarii.
Nu , nu vand nici Cialis, nici etnobotanice, si urasc SPAM-ul; e vorba de transmiterea unor oferte turistice.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: andrei2005 , utilizator 11:18, 10 Mai 2011
Adevarat, dar alin 2 din HG trebuie interpretat in sensul Legii 365/2002 care precizeaza

(1) Efectuarea de comunicari comerciale prin posta electronica este interzisa, cu exceptia cazului in care destinatarul si-a exprimat in prealabil consimtamantul expres pentru a primi asemenea comunicari.


Normele metodologice trebuie sa detalieze cerintele "consimtamantului expres", nu se il inlocuiasca cu orice metoda care ar fi cerut din partea destinatarului o diligenta sporita pentru a refuza primirea comunicarilor.

E adevarat ca n-am jurisprudenta :( dar varianta 1 de mai sus mi se pare ilegala. Trebuie sa retinem ca destinatarul are un interes legitim a vizita site-ul celui care ii trimite cerere de accept, chiar daca nu doreste sa se aboneze.
Consimtamantul expres poate fi dat si prin alte metode decat transmiterea unui email, cata vreme este neindoielnic. Asta nici macar nu tine de domeniul comunicarilor electronice, ci de formarea contractului in dreptul civil. Sunt de acord ca varianta 1 nu indeplineste cerinta.
Ultima modificare: Joi, 20 Ianuarie 2011
ContSters20980, utilizator
eumarian a scris:

Deci cred ca sunt 3 variante:
1. Linkul afisat in mail e "www.site.ro" sau "Viziteaza site-ul nostru" dar in realitate structura e de genul "www.site.ro?sursa=email" (ca sa-l puteti identifica din site cine da clic). Cand ajunge in site l-ati inregistrat ca si-ar fi dat acordul.
2. Linkul afisat in mail e de genul "Da, sunt de acord sa primesc comunicari comerciale" (sau doar "De acord"). Cand da clic, site-ul il identifica si il aboneaza.
3. Linkul e ca la 2, dar atunci cand ajunge in site (landing page), site-ul ii afiseaza din nou intrebarea "Esti de acord...." si are buton "da" si "nu".


Excelenta prezentare!
Mie imi e teama ca, daca il trec pe utilizator prin mai multe ecrane, acesta va abandona. Si eu sunt din aceeasi categorie de utiliztaori...
Inca o intrebare:
Oare nu se pot pune doua butoane cu DA si NU in email, precedate de fraza "daca doriti sa vizualizati oferta, click pe "DA"; daca nu doriti, click pe "NU" ?
"Prin clickarea pe DA , imi dau acceptul sa iau cunostiinta de comunicarea comerciala aflata on-line (fara a specifica numele site-ului)"
Asta este cazut 2 (desi ar trebui sa scrieti pe link "vreau sa primesc ofertele"). Ar trebui studiat ce amenzi s-au dat, daca a fost cineva sanctionat pentru asa ceva, e greu sa te pronunti...

Totusi, va atrag atentia ca cerinta de confirmed opt-in internationala (priveste spamul, nu legislatia romaneasca), poate face ca mailurile dvs sa nu ajunga la destinatari. Daca destinatarul nu este el convins ca si-a dat acordul neviciat, va poate oricand raporta ca Spam, fara a apasa "Dezaboneaza".
eumarian a scris:
Daca destinatarul nu este el convins ca si-a dat acordul neviciat, va poate oricand raporta ca Spam, fara a apasa "Dezaboneaza".

Pai din ce inteleg eu (si cum mi se pare si normal) daca destinatarul emailului nu confirma expres ca vrea sa primeasca oferte de la expeditor, atunci NU va exista nicio comunicare pe viitor. Drept urmare, de ce sa fie nevoie de dezabonare? Daca nu "bifeaza" cumva pe "da, vreau", atunci nu e nevoie sa faca nimic.

Apoi, daca vorbim de sanctiuni atunci chiar nu conteaza bifarea ca "spam" din clientul de mail. Conteaza respectarea legii romane.
Ultima modificare: Joi, 20 Ianuarie 2011
Bellatrix, utilizator

Alte discuții în legătură

E-mail spam Istvan73 Istvan73 Buna ziua! Care sunt criteriile unei scrisori de intentie / oferta, ca sa fie legal, sa nu fie considerat spam? Si daca este vorba de o adresa de e-mail pe un ... (vezi toată discuția)
Intrebare introducere disclaimer pt. publicitate ContSters130254 ContSters130254 Hello. Pot insera un text in mail-urile pe care urmez sa le trimit clientilor, atat cei activi/inactivi cat si cei potentiali, fara ca acest mail sa nu fie ... (vezi toată discuția)
Cum trimit emailuri fara sa fiu spammer BaStan BaStan Buna ziua,ma numesc Bogdan.De curand am realizat un site mai exact [EDITAT] in care prezint cum se poate realiza /castiga bani pe internet.In lista mea de ... (vezi toată discuția)