avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1971 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Legea privind comertul electronic si SPAM-ul
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Legea privind comertul electronic si SPAM-ul

Buna seara,
Conform legii 365/2002, modificata prin legea 121/2006 privind comertul electronic (prin email), art. 6 - comunicari comerciale - se considera SPAM trimiterea de oferte nesolicitate.
In situatia in care se trimite doar un mesaj de acceptare a transmiterii de oferte (fara a pune in mesaj si oferta explicita) si se mentioneaza ca, in caz ca destinatarul mesajului este de acord sa primeasca comunicari cu caracter comercial, sa acceseze un pagina web, printr-un link prezent in mesajul initial, se mai poate considera SPAM?
Sau este neaparat nevoie ca acesta sa dea un REPLY prin care sa accepte in mod explicit comunicarea comerciala ulterioara?
Dupa logica mea, accesarea linkului inseamna implicit acceptarea comunicarii.
Nu , nu vand nici Cialis, nici etnobotanice, si urasc SPAM-ul; e vorba de transmiterea unor oferte turistice.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: andrei2005 , utilizator 11:18, 10 Mai 2011
@Bellatrix
Dar daca primiti un email in care scrie incisiv cum e trendul acum "Esti de acord cu scaderea impozitelor in Romania?" si ai doua butoane mari "DA, viziteaza comunitatea Antitaxe.ro si aboneaza-te la newsletter" respectiv "NU". Apasand Da, el si-a exprimat un consimtamant, dar o sa considere mereu ca a fost viciat.

Corect sub toate aspectele ar fi sa i se puna o singura intrebare "vrei mailuri de la noi - da sau nu", problema sunt aspectele de marketing:P
eumarian a scris:

Corect sub toate aspectele ar fi sa i se puna o singura intrebare "vrei mailuri de la noi - da sau nu", problema sunt aspectele de marketing:P


Ar fi varianta cea mai simpla si pentru mine.
Problema este ca, asa cum se spunea in interviul de la ZF, titlul mesajului trebuie sa fie constituit de intrebarea standard, iar raspunsul trebuie sa contina o formula standard (si cu litere mari... parca ar fi mesajele de SCAM privitoare la marea mostenire...).
In fapt, de multe ori numele firmei nu sugereaza si obiectul de activitate, sau macar ce tip de oferta este.
Un exemplu stupid:
Primesc un mesaj de cerere de acceptare de comunicari comerciale de la compania Harciogul. Aceasta companie vinde telefoane mobile (eu nu stiu asta).
Nu voi accepta comunicari comerciale de la oricine, decat daca tipul lor de produse/servicii m-ar putea interesa. Cum numele companiei nu imi spune nimic, nu accept.
Concluzia: pierd eu (poate aveau un tel mobil interesant pentru mine) si ei - au pierdut un posibil client.
Pe de-o parte aveti dreptate, dar lumea foloseste promovarea prin email din unicul motiv ca este extrem de ieftin (nici nu vreau sa stiu de unde aveti si cat ati dat pe emailurile la care veti trimite cererea de accept).

Scopul legii si al sistemului anti-spam e de a face sa nu fie atat de usor si ieftin sa trimiti oferte la un milion de adrese cu costuri 0 pentru ca toata lumea ar face-o in acest caz.

Daca faceti o campanie de promovare pe Internet printr-o agentie, platind bannere sau ad-uri, urmand ca utilizatorii sa intre pe site-ul dvs (sau sa dea Like pe Facebook) si de acolo sa se aboneze pt a primi ofertele, nu exista probleme. Doar ca asta va costa (cum costa tiparirea pliantelor din cutiile postale).
eumarian a scris:

(nici nu vreau sa stiu de unde aveti si cat ati dat pe emailurile la care veti trimite cererea de accept).


Am dat exact 0 lei deoarece nu sunt de acord sa incurajez astfel de practici. Iar adresele de email au fost colectate manual (nu cu boot-i sau alte mijloace automatizate) prin munca de search umana.
Asta ca sa nu existe neintelegeri.

Iar in privinta costurilor unei campanii pe internet, nu cred ca banii sunt intotdeauna problema de baza care va impiedica o companie care vrea sa faca o campanie de promovare on-line.

Ar trebui sa inteleg implicit ca daca iti pot permite - ca si companie - (adica ai destui bani), inseamna ca esti si serioasa, si ca aplici si un minim de deontologie in relatiile de business? In Romania rareori am vazut astfel de cazuri, din pacate.

Nu toata lumea foloseste promovarea prin email, desi exista notiunea de email marketing. De acord ca acesta nu trebuie sa devina abuziv, respectand dreptul de privacy al persoanelor / companiilor, dar nu costul ar trebui sa fie criteriul de filtrare.
Existand "n" filtre antispam, accesibile doar printr-un click - vezi yahoo si nu numai - este super simplu sa blochezi un cont (adresa) de email daca nu vrei sa mai primesti oferte de la acel cont.
Daca iau in discutie doar spoturile publicitare care imi apar la mijlocul unui film, am putea porni dezbateri fara sfarsit. De pilda, omeneste vorbind, ar trebui sa poti sa "maschezi" sectiunea publicitara, pe toata durata ei, fara sa schimbi canalul (vizualizand orice altceva, transmis pe acelasi canal), si sa fii informat vizual sau printr-un beep de terminarea insertului de publicitate pentru a comuta sa vezi filmul.
Dar aici e vorba de "bani grei" si interese pe masura, nu se va atinge nimeni (sau o va face doar in treacat) de tortul posturilor de televiziune, nu-i asa?
Va recomand un document foarte util: Avizul 5/2004 cu privire la comunicarile comerciale nesolicitate, disponibil la [ link extern ]

Without prejudice to other applicable requirements on e.g. information, methods whereby a subscriber gives prior consent by registering on a website and is later asked to confirm that he was the person who registered and to confirm his consent seem to be compatible with the Directive. Other methods may also be compatible with legal requirements.

In contrast, it would not be compatible with Article 13 of Directive 2002/58/EC simply to ask, by a general email sent to recipients, their consent to receive marketing e-mails, because of the requirement that the purpose be legitimate, explicit and specific.

Alte discuții în legătură

E-mail spam Istvan73 Istvan73 Buna ziua! Care sunt criteriile unei scrisori de intentie / oferta, ca sa fie legal, sa nu fie considerat spam? Si daca este vorba de o adresa de e-mail pe un ... (vezi toată discuția)
Intrebare introducere disclaimer pt. publicitate ContSters130254 ContSters130254 Hello. Pot insera un text in mail-urile pe care urmez sa le trimit clientilor, atat cei activi/inactivi cat si cei potentiali, fara ca acest mail sa nu fie ... (vezi toată discuția)
Cum trimit emailuri fara sa fiu spammer BaStan BaStan Buna ziua,ma numesc Bogdan.De curand am realizat un site mai exact [EDITAT] in care prezint cum se poate realiza /castiga bani pe internet.In lista mea de ... (vezi toată discuția)