avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 507 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Suspendare permis de conducere dupa 3 ani!
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Suspendare permis de conducere dupa 3 ani!

Buna ziua,
Cum scriam in titlu, iata ca se poate in Ro, politia rutiera "descopera" un proces-verbal dupa 3 ani si ma instiinteaza ca mi se suspenda dreptul de a conduce pt. 60 de zile.
Dar, cum e povestea: prin nov. 2007 am "comis" o depasire a coloanei aflate la semafor, in P-ta. Victoriei, ma rog, nu mai conteaza, asta a vazut agentul aflat la vreo 50 m. Am primit amenda, puncte si, bonus, retinerea permisului.
Am contestat fondul procesului verbal la judecatorie si mi-am recuperat permisul.
Dupa trei luni, prin feb. 2008, am primit decizia de la judecatorie prin care mi se respingea plangerea impotriva pv, pentru lipsa de probe aduse in cauza.
Ok, mi-am zis, probe nu am fiindca nu am camere de filmat in Piata Victoriei, asa ca am lasat sa treaca cele 15 zile si nu am facut niciun recurs. Astfel, eu am inteles ca sentinta ramane definitiva si executorie (asa cum scrie in art. 120 din oug195/2002) si nu mai trebuie sa fac nimic ("fara vreo alta formalitate" cum scrie in acelasi articol).
Ei bine, pentru politia rutiera, daca nu ai predat permisul (art 118), practic nu ai dovedit ca ai executat sanctiunea, asa ca te poti trezi dupa 3 ani ca trebuie sa "platesti" din nou.
Curios e ca, daca predarea permisului ar fi singura dovada de executie a sanctiunii, atunci de ce nu-mi cere sa-l predau acum? Oare m-as putea astepta ca peste inca 3 ani sa-mi suspende din nou permisul?
Asta e deci logica politiei, am contestat degeaba la ei decizia.

Ma tot gandesc si de aceea scriu intamplarea aici, credeti ca as avea vreo sansa de a castiga anularea executiei facand o plangere in justitie?
Adica o hotarare ramasa definitiva si irevocabila la o anumita data nu era obligatorie si pentru mine si pentru politie de la data respectiva? De ce si-au adus aminte acum? Cica ar fi trebuit sa fac eu o oarecare "ïncheiere" sau nu stiu ce la judecatorie pentru a deveni hotararea definitiva in 2008! Ma rog, nu am inteles.
Ältceva, in procesul-verbal in cauza, agentul a scris amenda si punctele, dar n-a bifat casuta cu retinerea permisului. Nu as putea cere anularea sanctiunii complementare? La abateri este scris art. 100 alin 3, care prevede intradevar si suspendarea de 30 de zile.
Multumesc.
din pacate exista un articol in OUG 195 care spune clar ca prescrierea executarii sanctiunii complementare este aceeasi cala sanctiunea principala (amenda). si cum sanctiunea principala se prescrie in 5 ani......
Eu am spus ca titlu executoriu se prescrie dupa 3 ani si ca atare nu poate sa mai execute PV.in speta suspendarea permisului.fiscal este corect 5ani

Potrivit art. 405 C. pr. civ.: ?(1) Dreptul de a cere executarea silita se prescrie in termen de 3 ani, daca legea nu prevede altfel.
(2) Termenul de prescriptie incepe sa curga de la data cand se naste dreptul de a cere executarea silita.
(3) Prin implinirea termenului de prescriptie orice titlu executoriu isi pierde puterea executorie.?
Ultima modificare: Miercuri, 7 Decembrie 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic
art 405 cpc nu este aplicabil in acest caz, exista o lege speciala si anume oug 195
Azi mi s-a comunicat in scris de la politie ca in baza art 405cpc pot sa-mi restituie permisul dar numai in baza unei sentinte de la judecatorie,Deci se poate prescrie titlul executoriu si sa nu se mai suspende permisul
raspunsul de la politie nu dovedeste nimic. Parerea mea este ca nu veti obtine o sentinta de la judecatorie in baza art 405 CPC cind exista o prevedere legala speciala si derogatorie de la dreptul comun si anume OUG 195.
Oricum, personal va doresc succes si daca cistigati sunt foarte interesat de subiect si in special de motivarea instantei.

Alte discuții în legătură

Cai de atac impotriva suspendarii dreptului de a conduce ciortan ciortan Stimate Doamne, Domni, Un subiect poate banal domniile voastre dar foarte acut pt mine. Va rog sa mi descrieti cai de atac impotriva retinerii permisului, ... (vezi toată discuția)
Suspendarea dreptului de a conduce, masura abuziva a politiei? Adibo Adibo Buna ziua tuturor Ma confrunt cu urmatoarea problema si as dorii sa aflu si parerile avizate ale domniilor voastre. Am fost notificat prin procedura de ... (vezi toată discuția)
Termen prescriere raulTM raulTM Buna ziua.Spuneti-mi va rog dupa cat timp se prescrie o sentinta judecatoreasca privind suspendarea permisului de conducere?Va multumesc (vezi toată discuția)