avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 614 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie anticipata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie anticipata

Tatal meu are 32 ani lucrati in romania si 5 ani lucrati in spania.....cind poate iesi la pensie anticipata........si cum se procedeaza cu ani lucrati in spania.......este nascut in 3 06 1955...............Mama este nascuta in 19 06 1956 are 33 ani vechime si de patru ani este in pensie de boala..........cind poate iesi in pensie anticipata.......multumesc
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 22:01, 27 Ianuarie 2011
Tatal dvs. indeplineste in prezent conditiile pentru a beneficia de pensie comunitara anticipata partiala (a implinit varsta de 55 de ani si a realizat stagiul complet de cotizare de 35 de ani).

Am pornit de la premisa ca pentru perioada lucrata in Spania s-au retinut si virat contributiile obligatorii (numai aceste perioade constituie stagiu de cotizare si in Romania). Perioada lucrata in Spania constituie stagiu de cotizare si in Romania, in vederea deschiderii drepturilor de pensie. Pentru ca perioada lucrata in Spania sa fie adaugata perioadei lucrate in Romania, tatal dvs. va completa formularele europene la casa de pensii. Schimbul de documente se face intre state, deci tatal dvs. nu are altceva de facut decat sa astepte. Din pacate, procedura este greoaie si de durata.

Puteti citi mai multe despre pensia comunitara accesand link-urile de mai jos:
www.avocatnet.ro/content/for...

www.avocatnet.ro/content/for...

Mama dvs. poate beneficia de pensie pentru limita de varsta atunci cand va implini 60 de ani si 5 luni, respectiv in noiembrie 2016. De la pensie de invaliditate nu se poate trece decat la pensie pentru limita de varsta, nu la alte categorii de pensie. Daca va fi depensionata, adica daca medicii de la comisia de expertiza medicala vor constata ca si-a recapatat capacitatea de munca si va ramane fara pensie de invaliditate, poate solicita pensie anticipata partiala incepand de la varsta de 55 de ani si 5 luni.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata poeana poeana Sunt nascuta pe 15.09.1957 si am o vechime de 25 ani si 8 luni in campul muncii . De 4 ani sunt pensionata pe caz de boala de gradul 3 si am decizia de ... (vezi toată discuția)
Cand pot beneficia de pensie? calina popa calina popa sunt nascuta in 23.11.1955, am 33 si 11 luni de ani de munca, de 4 ani sunt in pensie de invaliditate. doresc sa stiu cand pot iesi anticipant la pensie? ... (vezi toată discuția)
Pensie comunitara canna canna Buna ziua, Tatal meu este stabilit in Spania si s-a demara de acolo pensionarea pe caz de boala. Cei de acolo au trimis dosarul medical si toate formularele ... (vezi toată discuția)