avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 611 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Credit RON in derulare la momentul trecerii la moneda ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Credit RON in derulare la momentul trecerii la moneda unica europeana

Ce se va intampla cu creditele in lei cand vom trece la euro in conditiile in care ne aflam sub perioada contractuala si nu dorim sa semnam un act aditional :) ?
Cel mai recent răspuns: eumarian , utilizator 23:35, 23 Ianuarie 2011
Buna ziua !
Ce se va intampla daca vom avea un cutremur de peste 7 grade in Romania ?
Trecerea la moneda EURO se va face peste cativa ani buni , in mod cert ca nu va mai exista nicio alta optiune (EURO devenind astfel moneda nationala ) conditii in care nu se va pune problema daca dorim sa trecem sau nu la EURO ... Acum ramane sa vedem care va fi politica financiar-fiscala a Romaniei si ... sa dea Dumnezeu sa fim sanatosi pana atunci ..... :D
Salut ...

Sa-nteleg ca daca la un cutremur de 7 grade cam am avea habar ce ni se poate intampla ..nu de alta daaar ne-am mai confruntat candva cu situatia... la intrebarea asta raspuns concret nu exista ...si-atunci ramane faza cu s-avem sanatate ca poate supravietuim si-atunci sa ne punem problema :))
In momentul treceri la Euro toate contractele, preturile, salarii, etc vor fi calculate din RON in Euro la nivelul cursului de schimb oficial agreat (in general socotit cu 5 cifre dupa virgula).
Nu se va semna nici un act aditional sau alte documente, nu se vor percepe comisioane de schimb sau alte taxe.
Tarile care au deja moneda Euro vor agrea cursul de schimb oficial, dupa care in Romania toate contractele vor fi calculate automat/din oficiu/de drept cu valoarea in Euro.
Inainte de a adera efectiv la Euro, cu aprox 2 ani se va adera la EMU II, adica rata de schimb 1 leu - 1 euro nu va mai fi stabilita interbanca, ci va fi fixa. Dupa trecerea perioadei de EMU II se va trece la EMU III, adica inlocuirea efectiva a masei monetare in circulatie.

E chiar simplu, toate tarile inainte de a adera la Euro au avut o perioada in care rata de schimb nu s-a mai modificat. In aceste conditii e banal sa faci conversia, pt ca e un singur curs acceptabil.
Exact cum a precizat eumarian, va avea loc conversia RON/EUR la o paritate fixa. Se va lua in calcul soldul creditului la momentul respectiv, iar perioada de rambursare va fi considerata de la acel moment pana la maturitatea finala a creditului, conform actualului contract. Asadar, vrem nu vrem, la acel moment, vom plati rate in EUR, pentru ca aceasta va fi moneda nationala, asa cum este acum, leul. Cat despre inchierea de acte aditionale pentru acest obiect, nici nu se va pune problema. :)

Alte discuții în legătură

Credit chf ciosi ciosi buna ziu, rog si eu o lamurire. daca am un credit de 40.000 chf din 2008 pe un termen de 30 ani, cum mi se va calcula rata din momentul intrarii in tara ... (vezi toată discuția)
Francul elvetian anghelgeorgiana anghelgeorgiana buna ziua.ma poate lamuri si pe mine cineva cat mai poate creste francul elvetian?mentionez ca am credit in franci.ce sanse sunt sa scada cotatia lui pe piata ... (vezi toată discuția)
Cum primesc suport de la banca? vi5an vi5an Buna ziua, Am achizitionat o garsoniera in 2009 cu 60k eur. Creditul este facut in franci elvetieni.De atunci si pana acum a crescut rata pe luna de la 12 ... (vezi toată discuția)