Buna ziua!
Numele meu este Simona (Baia Mare) . Am intrat in concediu de ingrijire a copilului in 26.08.2010 si indemnizatia mea este de 978 lei (respectiv 72.25% din media ultimelor 12 venituri nete , acest fapt datorandu-se diminuarii cu 15 % ) .
Legile spun ca diminuarea este valabila pana la 31 dec. 2010 . Sa inteleg ca incepand cu 1 ianuarie 2011 se va reveni la procentul de 85 % din media ultimelor 12 venituri nete ? (daca ne incadram pe prevederile legii 148 /2005). As dori un raspuns la aceasta intrebare .
Va multumesc anticipat .
Alin. 3 al art. 30 ma pune in dificultate. Trebuie sa inteleg ca pentru mama care a nascut inainte de 01.01.2011 si pentru care s-a emis decizie in anul 2010 se reduce procentul de la 85%, cat a fost acordat in 2010, la 75% si se emite o noua decizie in acest sens ?
Art. 30
(1) Persoanele care au nascut sau nasc pana la data de 31 decembrie 2010 inclusiv, precum si cele care au adoptat sau adopta copilul, carora li s-a incredintat sau li se incredinteaza copilul in vederea adoptiei sau care au sau vor avea copilul in plasament, in plasament in regim de urgenta, cu exceptia asistentului maternal profesionist, ori care au fost sau urmeaza sa fie numite tutore pana la aceasta data beneficiaza de drepturile reglementate de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 148/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 7/2007, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) Incepand cu 1 ianuarie 2011, pentru persoanele prevazute la alin. (1), indemnizatia pentru cresterea copilului se acorda in cuantum de 75% din media veniturilor nete lunare realizate in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului sau, dupa caz, anterioare adoptiei, incredintarii in vederea adoptiei, stabilirii masurii plasamentului sau a plasamentului in regim de urgenta sau a instituirii tutelei, dar nu mai putin de 600 lei si nu mai mult de 3.400 lei.
(3) Dispozitiile alin. (2) se aduc la cunostinta beneficiarilor prin emiterea unei noi decizii de catre agentiile teritoriale.
De fapt, acest procent de 85% a fost mai intai diminuat la 01.07.2010 (cu 15 %), iar de la 01.01.2011 cuantumul indemnizatiei a fost stabilit la 75% din media veniturilor nete lunare realizate in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului .
In acest ultim caz, AJPS va emite noi decizii de stabilire a indemnizatiei.
Eu am fost deja sa cer o noua decizie din ianuarie, la Iasi, si mi s-a raspuns ca nu pot sa emita o alta decizie, pur si simplu au operat modificarile de indemnizatie la suma trimisa la banca. Dupa multe insistente au catadicsit sa-mi primesca o cerere de emitere a unei adeverinte de venit, ca sa am si eu o "hartie cu stampila" pe care sa o pot contesta in instanta eventual. Am facut si eu acasa media veniturilor sotiei pe cele 12 luni anterioare nasterii fiului meu si suma pe care mi-au trecut-o ei reprezinta cam 72% din acea MEDIE, probabil ca in calitate de inginer constructor specializat in structuri metalice nu stiu suficienta matematica ca sa vad cei 75% din medie care oricum sunt stabiliti arbitrar si retroactiv, odata ce nu e legala emiterea unei noi decizii de indemnizatie.