avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1696 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Penal-indreptare eroare materiala sau desfiintare cu ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Penal-indreptare eroare materiala sau desfiintare cu trimitere spre rejudecare?

Inculpatul M.C.A. a fost trimis in judecata pentru savarsirea unei infractiuni.
Prima instanta a dispus condamnarea lui M.C.F. la o pedeapsa cu inchisoarea.
Impotriva sentintei pronuntata de judecatorie inculpatul M.C.A. declara apel.
Problema: In conditiile in care instanta de fond a retinut eronat numele inculpatului, atat in considerentele cat si in dispozitivul sentintei penale, respectiv M.C.F. in loc de M.C.A., si pana la momentul la care dosarul a fost inaintat tribunalului (pentru judecarea apelului) nu s-a dispus indreptarea erorii materiale, considerati ca instanta de apel poate dispune desfiintarea cu trimitere a hotararii fondului pentru acest motiv?
Multumesc.
Ultima modificare: Luni, 24 Ianuarie 2011
ContSters53919, utilizator
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 19:15, 27 Ianuarie 2011
Da,se va face indreptarea erorii daca nu exista greseli care sa impiedice insasi identificarea inculpatului.
Daca nu se va putea stabili cine este persoana sau daca a fost judecata in lipsa pot aparea alte discutii...
Va multumesc pentru raspunsuri!
Intre timp, am mai descoperit si altceva! =D>
Si asta mi se intampla doar cand imi fac temele in ultima clipa.B-)
Si eu sunt de parere ca, odata inaintat dosarul pentru solutionarea apelului, instanta de fond nu se mai poate pronunta asupra indreptarii de eroare(care este evidenta). Pe de alta parte, instanta de apel nu se poate substitui in instanta de fond sa indrepte eroarea, si singura solutie care se impune e desfiintarea cu trimitere.
Astazi este termenul de judecata. Va tin la curent!
Succes!!!!!!!!
Instanta de fond se poate pronunta oricand spre indreptarea erorii materiale, ....

In plus, articolul 385 CPP face foarte clare limitele rejudecarii. Prin urmare hotararea ar fi desfiintata doar pentru a se corecta din hotararea de fond numele inculpatului si acesta n-ar castiga practic nimic. Atat timp exista procedura indreptarii erorii materiale, aceasta trebuia urmata.
Chiar daca eroarea materiala strecurata atat in considerentele cat si in dispozitivul sentintei penale atacate este evidenta, posibilitatea inlaturarii acesteia este paralizata de exercitarea caii de atac iar instanta de control nu se poate substitui instantei de fond, si singura solutie care se impune este desfiintarea hotararii cu trimitere spre rejudecare, conf. dispoz. art. 379 pct.2 lit.b din C.pr.pen.
M-am judecat. Astept solutia.

Alte discuții în legătură

Limitele rejudecarii in penal andreiluputan andreiluputan Buna ziua, ma confrunt cu o problema care necesita atentia dvs. In speta, inculpatul a fost trimis in judecata pentru doua infractiuni de inselaciune si a ... (vezi toată discuția)
Interpretare solutie AniOevet AniOevet Buna ziua, nu inteleg foarte bine solutia data de Curtea de Apel, iar avocatul nu imi poate raspunde acum pt a ma lamuri, asa ca apelez la dvs pt a ma ... (vezi toată discuția)