avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1726 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Penal-indreptare eroare materiala sau desfiintare cu ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Penal-indreptare eroare materiala sau desfiintare cu trimitere spre rejudecare?

Inculpatul M.C.A. a fost trimis in judecata pentru savarsirea unei infractiuni.
Prima instanta a dispus condamnarea lui M.C.F. la o pedeapsa cu inchisoarea.
Impotriva sentintei pronuntata de judecatorie inculpatul M.C.A. declara apel.
Problema: In conditiile in care instanta de fond a retinut eronat numele inculpatului, atat in considerentele cat si in dispozitivul sentintei penale, respectiv M.C.F. in loc de M.C.A., si pana la momentul la care dosarul a fost inaintat tribunalului (pentru judecarea apelului) nu s-a dispus indreptarea erorii materiale, considerati ca instanta de apel poate dispune desfiintarea cu trimitere a hotararii fondului pentru acest motiv?
Multumesc.
Ultima modificare: Luni, 24 Ianuarie 2011
ContSters53919, utilizator
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 19:15, 27 Ianuarie 2011
Art. 195 alin 1. CPP permite instantei sa dispuna corectarea erorii materiale din oficiu sau la sesizare. Ea o poate face oricand (vezi si daca greseala nu s-ar fi sesizat si apelurile au fost respinse).

Repet ca motivele de desfiintare cu trimitere spre rejudecare sunt foarte bine definite cf. art. 379 2. b) CPP

...
b) desfiinteaza sentinta primei instante si dispune rejudecarea de catre instanta a carei hotarare a fost desfiintata, pentru motivul ca [1] judecarea cauzei la acea instanta a avut loc in lipsa unei parti nelegal citate sau care, legal citata, a fost in imposibilitate de a se prezenta si de a instiinta instanta despre aceasta imposibilitate. [2] Rejudecarea de catre instanta a carei hotarare a fost desfiintata se dispune si atunci cand exista vreunul dintre cazurile de nulitate prevazute in art. 197 alin. 2, cu exceptia cazului de necompetenta, cand se dispune rejudecarea de catre instanta competenta.


Nu este vorba de [1] lipsa unei parti citate, nici de [2] vreun motiv de nulitate din art. 197 alin. 2 CPP. Priviti art. 197 alin.2 CPP si incercati sa-l incadrati, daca puteti... Daca e vorba doar de nume si nu s-a produs o cauza de nulitate, nu se poate dispune trimiterea spre rejudecare.

Inca 2 observatii, daca tot am facut pe desteptul in loc sa astept solutia instantei:
- e adevarat ca cf. art.371 instanta va examina cauza sub toate aspectele de fapt si de drept, dar asta nu inseamna ca poate si dispune solutii in afara motivelor legale.
- nu exista nicio cerinta a urgentei corecturii. ba dimpotriva, urgenta ar fi rau servita prin trimiterea spre rejudecare si art. 195 CPP privind indreptarea erorilor materiale este menit sa previna asemenea intarzieri strict procedurale.
Ultima modificare: Miercuri, 26 Ianuarie 2011
eumarian, utilizator
Repede, pana nu se pronunta instanta:

Aceeasi parere o am si eu. Pentru ca motivele de desfiintare si trimitere spre rejudecare sunt limitativ prevazute de lege si, avand in vedere caracterul devolutiv si extensiv al apelului, instanta nu va trimite spre rejudecare dosarul.
Pai... deja cam stim ce va decide instanta...B-)
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Pai... deja cam stim ce va decide instanta...B-)


Da! "Cam stiti"bine.
Apelul meu a fost respins.
Ma intreb, insa, ce urmeaza sa se intample? Dupa ce instanta de apel s-a pronuntat asupra sentintei date, sesizeaza instanta de fond cu erorile materiale referitoare la nume si incadrarea juridica?
Eu sunt de acord ca is erori materiale, evidente, insa, asa cum am mai aratat, procedura prev. de art. 195 a fost paralizata de exercitarea caii de atac, si nici la momentul judecarii apelului nu sesizase nimeni eroarea.
Oare nu cumva eroarea materiala cu privire la incadrarea juridica este o veritabila schimbare de incadrare juridica, nepusa in discutia partilor?
Astept motivarea solutiei.
Voi vedea ce spune si instanta de recurs.

[ link extern ] /
Ultima modificare: Miercuri, 26 Ianuarie 2011
ContSters53919, utilizator
Oare nu cumva eroarea materiala cu privire la incadrarea juridica este o veritabila schimbare de incadrare juridica, nepusa in discutia partilor?


Eroarea materiala privea incadrarea sau numele :O? Ca daca privea incadrarea, e cu totul altceva, desi ati spus ca e vorba de nume scris gresit si atat.

In speta citata instanta de fond a fost sesizata cu o cerere de indreptare a erorii materiale si in loc sa se limiteze la aceasta conform art. 195 CPP, a modificat incadrarea juridica a faptei. Prin urmare instanta de fond a atras un motiv de nulitate a actului prin depasirea competentei sale in procedura respectiva, fapt pentru care instanta de apel a trimis spre rejudecare.

Dar in acest caz, nimeni nu a folosit procedura din art. 195. Daca va intereseaza corectarea sentintei, puteti solicita instantei de fond (desi presupun ca nu e nicio urgenta) corectarea erorii materiale. Sau o va face Parchetul. Oricum nu este nici motiv de recurs, in opinia mea.

Alte discuții în legătură

Limitele rejudecarii in penal andreiluputan andreiluputan Buna ziua, ma confrunt cu o problema care necesita atentia dvs. In speta, inculpatul a fost trimis in judecata pentru doua infractiuni de inselaciune si a ... (vezi toată discuția)
Interpretare solutie AniOevet AniOevet Buna ziua, nu inteleg foarte bine solutia data de Curtea de Apel, iar avocatul nu imi poate raspunde acum pt a ma lamuri, asa ca apelez la dvs pt a ma ... (vezi toată discuția)