Art. 195 alin 1. CPP permite instantei sa dispuna corectarea erorii materiale din oficiu sau la sesizare. Ea o poate face oricand (vezi si daca greseala nu s-ar fi sesizat si apelurile au fost respinse).
Repet ca motivele de desfiintare cu trimitere spre rejudecare sunt foarte bine definite cf. art. 379 2. b) CPP
...
b) desfiinteaza sentinta primei instante si dispune rejudecarea de catre instanta a carei hotarare a fost desfiintata, pentru motivul ca [1] judecarea cauzei la acea instanta a avut loc in lipsa unei parti nelegal citate sau care, legal citata, a fost in imposibilitate de a se prezenta si de a instiinta instanta despre aceasta imposibilitate. [2] Rejudecarea de catre instanta a carei hotarare a fost desfiintata se dispune si atunci cand exista vreunul dintre cazurile de nulitate prevazute in art. 197 alin. 2, cu exceptia cazului de necompetenta, cand se dispune rejudecarea de catre instanta competenta.
Nu este vorba de [1] lipsa unei parti citate, nici de [2] vreun motiv de nulitate din art. 197 alin. 2 CPP. Priviti art. 197 alin.2 CPP si incercati sa-l incadrati, daca puteti... Daca e vorba doar de nume si nu s-a produs o cauza de nulitate, nu se poate dispune trimiterea spre rejudecare.
Inca 2 observatii, daca tot am facut pe desteptul in loc sa astept solutia instantei:
- e adevarat ca cf. art.371 instanta va examina cauza sub toate aspectele de fapt si de drept, dar asta
nu inseamna ca poate si dispune solutii in afara motivelor legale.
-
nu exista nicio cerinta a urgentei corecturii. ba dimpotriva, urgenta ar fi rau servita prin trimiterea spre rejudecare si art. 195 CPP privind indreptarea erorilor materiale este menit sa previna asemenea intarzieri strict procedurale.