avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1642 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Penal-indreptare eroare materiala sau desfiintare cu ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Penal-indreptare eroare materiala sau desfiintare cu trimitere spre rejudecare?

Inculpatul M.C.A. a fost trimis in judecata pentru savarsirea unei infractiuni.
Prima instanta a dispus condamnarea lui M.C.F. la o pedeapsa cu inchisoarea.
Impotriva sentintei pronuntata de judecatorie inculpatul M.C.A. declara apel.
Problema: In conditiile in care instanta de fond a retinut eronat numele inculpatului, atat in considerentele cat si in dispozitivul sentintei penale, respectiv M.C.F. in loc de M.C.A., si pana la momentul la care dosarul a fost inaintat tribunalului (pentru judecarea apelului) nu s-a dispus indreptarea erorii materiale, considerati ca instanta de apel poate dispune desfiintarea cu trimitere a hotararii fondului pentru acest motiv?
Multumesc.
Ultima modificare: Luni, 24 Ianuarie 2011
ContSters53919, utilizator
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 19:15, 27 Ianuarie 2011
Inca sunt sub imperiul nervilor si al dezamagirii.
Initial, descoperisem doar eroarea cu privire la nume. Dupa ce am deschis subiectul pe forum, am descoperit ca exista o eroare si cu privire la incadrarea juridica.
Intrebarea pe care mi-o puneam si la care nu aveam un raspuns, era daca, in faza apelului(dosarul era pendinte), se mai putea repara greseala sau solutia era desfiintarea cu trimitere. Ma intreb, oare eu, MCA, aveam calitate procesuala sa declar apel daca hotararea pronuntata dispunea condamnarea lui MCF? Cum a respins apelul lui MCA ca nefondat, daca hotararea de condamnare e pt MCF? E o gluma, dar ma scoate din sarite solutia asta.
Ma gandeam ca cineva s-a mai confruntat cu situatii de genul acesta.
Pe de alta parte, relativ la neconcordanta intre considerentele hotararii si dispozitiv, in ceea ce priveste incadrarea juridica a faptei, nu poate fi un motiv de casare? Ba da! Asa pretind eu.( art. 385 indice 9 pct. 9 C.pr.pen.)
Oricum, multumesc mult pentru parerile voastre!
Ultima modificare: Joi, 27 Ianuarie 2011
ContSters53919, utilizator
avocat_eva_carbunaru a scris:

Pe de alta parte, relativ la neconcordanta intre considerentele hotararii si dispozitiv, in ceea ce priveste incadrarea juridica a faptei, nu poate fi un motiv de casare? Ba da! Asa pretind eu.( art. 385 indice 9 pct. 9 C.pr.pen.)
Oricum, multumesc mult pentru parerile voastre!


Daca este vorba de asa ceva aveti sanse in recurs.
Am si eu un caz cu o greseala facuta de prima instanta, ceva la acest mod si instanta de apel a admis apelul parchetului.A profitat parchetul.
Dupa o judecata foarte dura si intensa s-a intrat in pronuntare pe recurs dar...instanta de recurs mi-a repus cauza pe rol dupa ce a intrat in pronuntare...
Probabil ca urmeaza a se discuta si acest aspect...despre schimbarea incadrarii juridice...

In cazul dvs. situatia este mult mai simpla daca este asa cum ziceti si aveti sanse bune.
Trebuia sa faceti acest lucru in instanta de apel.

In cazul meu urmeaza o noua judecata dupa repunerea pe rol...probabil si mai dura cu parchetul care vine si el sa se judece...cat de tare poate...
Si este cel mai inalt parchet...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Limitele rejudecarii in penal andreiluputan andreiluputan Buna ziua, ma confrunt cu o problema care necesita atentia dvs. In speta, inculpatul a fost trimis in judecata pentru doua infractiuni de inselaciune si a ... (vezi toată discuția)
Interpretare solutie AniOevet AniOevet Buna ziua, nu inteleg foarte bine solutia data de Curtea de Apel, iar avocatul nu imi poate raspunde acum pt a ma lamuri, asa ca apelez la dvs pt a ma ... (vezi toată discuția)