avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1402 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Valorificare grupa I de munca
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Valorificare grupa I de munca

Barbat. 52 ani. 31 ani munca (1 an si 5 luni armata) din care 21 ani grupa 1 -a ,,Turnatorie,, conform art. 3 al Ordinului50/1990 iar timp aferent de munca 100%. Dupa vechea legislatie beneficiam de reducerea virstei la pensionare de 10 ani si 6 luni.
Intrebare:
1: La ce virsta ma mai pot pensiona acum dupa noua lege ?

Multumiri.
toma st a scris:
1. Normele de aplicare a legii pensiilor pot schimba ceva in sensul dorit de mine ? (adica sa-mi recunoasca cei 10 ani si jumatate spor ca urmare a celor 21 ani lucrati efectiv in grupa 1 munca atit cit aveam dupa legea 19/2000.)

Da, am inteles ca normele vor reglementa acordarea sporului de grupa. Dar sporul de grupa se adauga stagiului realizat in vederea deschiderii drepturilor de pensie, nu se scade din varsta standard de pensionare

2. Cind vor aparea aceste norme ?

Nu se stie.
Iertata sa-mi fie insistenta, dar consider ca nu e cinstit ca dupa 21 ani de grupa 1 la care beneficiam de reducerea virtei de pensionare cu 10 ani si 6 luni, astazi, prin legea noua a pensionarii sa mi se reduca acest drept cistigat, la doar 4 ani si 6 luni ? Cu ce sint eu de vina ca intreprinderea la care lucram si in care se desfasurau si activitati de turnatorie-otelarie-forja-tratament termic, nu e trecuta in anexa cu intreprinderile ce au obtinut avizul pt. conditii speciale, avize date in baza HG 1025/2003 ??? si care a fost condusa cu buna stiinta spre faliment ? Cine sa mai fi cerut acel aviz in acest caz ? Consider ca am platit odata pentru incompetenta celor de atunci cu locul de munca pe care l-am pierdut. Iar acum sa mai platesc odata consider ca e prea mult. Oare e normal ca din doi colegi ce s-au angajat in aceiasi zi si care au muncit in acelasi loc, in conditii deosebite , acelasi numar de ani dar intre care exista o mica diferenta care pina la urma s-a dovedit a fi foarte mare-e vorba ca unul dintre ei era cu un an mai in virsta- unul ,cel mai in virsta, s-a pensionat si celalalt, nu ? Sau doi colegi, de aceasi virsta ,munca in conditii deosebite, dar unul a terminat o scoala profesionala iar celalalt un liceu. Primul are un an in plus la vechime si pentru ca a beneficiat de un an in plus si de conditii deosebite s-a pensionat. Iar celalalt mai asteapta citiva ani. Am dat doua exemple in care legea trateaza in mod diferit probleme identice. Cine trebuie sa vada aceste lucruri si cine ar trebui sa repare aceste discrepante ?
cu multumiri: t.s.
toma st a scris:
Iertata sa-mi fie insistenta, dar consider ca nu e cinstit ca dupa 21 ani de grupa 1 la care beneficiam de reducerea virtei de pensionare cu 10 ani si 6 luni, astazi, prin legea noua a pensionarii sa mi se reduca acest drept cistigat, la doar 4 ani si 6 luni?

Nu este vorba despre un drept castigat, intrucat nu ati beneficiat de prevederile art. 167 ind. 1 din Legea nr. 19/2000.

toma st a scris:
(...) Am dat doua exemple in care legea trateaza in mod diferit probleme identice. Cine trebuie sa vada aceste lucruri si cine ar trebui sa repare aceste discrepante ?

Legiuitorul.
Cu voia dv. as dori sa va mai pun o intrebare; sotia mea are 50 ani (in august anul acesta) 31 ani munciti, din care 20 si 11 luni efectiv in gr 2 de munca conditii deosebite trecuti in cartea de munca. As dori sa va intreb: cind poate iesi la pensie ?
multumesc.
Limita de varsta la 57 ani si 7 luni,reducere de 4 ani si 6 luni din 62 si 1 luna.Anticipat la 57 ani si 1 luna,daca va indeplini conditia de stagiu de 40 de ani si 3 luni,fara stagiu asimilat.Anticipat partial la 57 ani si 1 luna.

Alte discuții în legătură

Pensie limita de varsta... mirelutzzza mirelutzzza as dori sa va adreseaz o intrebare:tatal meu se numeste teodoru valerica,este nascut in 21 02 1959 are 22 de ani de munca dintre care 14 de grupa 1 si 8 de ... (vezi toată discuția)
Grupa a doua la calcularea pensiei la "limita de varsta" vasile35 vasile35 Buna ziua, Am inteles de la un angajat al casei de pensii, ca dupa noua lege, nu se mai ia in calcul grupa a II-a pentru stabilirea limitei de varsta la ... (vezi toată discuția)
Echivalare grupa 1 de munca stanluc stanluc F Stagiul total de cotizare realizat a. Stagiul total de cotizare realizat, din care 38 ani 1 luna 17 zile 1, In sistemul public, din care ... (vezi toată discuția)