Barbat. 52 ani. 31 ani munca (1 an si 5 luni armata) din care 21 ani grupa 1 -a ,,Turnatorie,, conform art. 3 al Ordinului50/1990 iar timp aferent de munca 100%. Dupa vechea legislatie beneficiam de reducerea virstei la pensionare de 10 ani si 6 luni.
Intrebare:
1: La ce virsta ma mai pot pensiona acum dupa noua lege ?
Art.39 (1) Reducerea vârstelor de pensionare pentru persoanele care au desfăşurat activităţi încadrate prin lege în condiţii deosebite de muncă se face corespunzător timpului efectiv lucrat în aceste condiţii, din vârstele standard de pensionare prevăzute în anexa nr. 5 sau, după caz, anexa nr. 6 la lege, cu respectarea condiţiilor prevăzute la art. 55 alin. (1) lit.a) din lege.
(2) Se asimilează stagiilor realizate în condiţii deosebite de muncă şi vechimea în muncă realizată în grupa I-a sau a II-a de muncă, conform legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, cu excepţia celor încadrate în condiţii speciale sau în alte condiţii de muncă.
Art. 55
(1) Persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare au dreptul la pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstelor standard de pensionare, dupa cum urmeaza:
a) conform tabelului nr. 1, in situatia persoanelor care au realizat stagii de cotizare in conditii deosebite de munca;
Tabelul nr. 1
Stagiul de cotizare Reducerea varstei standard de pensionare cu:
realizat in conditii Ani Luni
deosebite
(ani impliniti)
Va multumesc. Totusi dupa mine aceasta lege imi incalca grosolan un drept cistigat, nerecunoscindu-mi anii de grupa 1 la valoarea avuta atunci cind eu am acceptat sa lucrez in acele conditii (turnatorie fonta-otel) tocmai ca-mi facilita iesirea la pensie mai devreme (teapa nu ?). Creaza o diferenta intre colegul care s-a pensionat in decembrie si mine care practic, trebuie sa mai muncesc inca 8 ani si jumatate. Ce sa mai zic de un lautar sau un fotbalist, sa zicem, angajat in politie sau armata care, bine mersi, a beneficiat si beneficiaza in continuare de conditii speciale in timp ce mie care chiar am lucrat in acele conditii mizerabile mi se fura mai mult de jumatate din valoarea grupei 1. Chiar mai putin decit gr. 2. Sper ca cineva sa vada si sa indrepte aceste nedreptati. Va multumesc inca odata pt sprijinul acordat.
Inca o intrebare, va rog.
La iesirea la pensie, cum mi se v-a plati sporul de grupa in situatia mea ?
Imi v-a fi luata in considerare cei 21 ani lucrati efectiv in gr. 1 si sporul aferent de 50% sau voi fi incadrat la gr 2-a cu 25% ?
Multumesc.
Se va aplica art.100 din legea 263/2010
Art. 100
Persoanele care au desfasurat activitati in locuri de munca incadrate in grupele I si a II-a de munca, potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, cele care au desfasurat activitati in locuri de munca incadrate in conditii deosebite, conditii speciale sau alte conditii de munca, potrivit legii, beneficiaza de majorarea punctajelor lunare realizate in perioadele respective, dupa cum urmeaza:
a) cu 25% pentru perioadele in care au desfasurat activitati in locuri incadrate in grupa a II-a de munca, potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau in locuri de munca incadrate in conditii deosebite, potrivit legii;
b) cu 50% pentru perioadele in care au desfasurat activitati in locuri incadrate in grupa I de munca, potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, sau in locuri de munca incadrate in conditii speciale, potrivit legii;