avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 623 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum pot sa modific o hotarare?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum pot sa modific o hotarare?

As avea si eu rugamintea sa ma ajutati cu un sfat in legatura cu posibilitatea modificarii/ revizuirii unei ordonante date pe OG 5/ 2001, sunt nou in domeniu si acum sunt putin pierdut.
. In speta, am avut 3 facturi dintre care 2 au fost semnate de debitoare. La dosar am mai avut un contract si niste devize de calculatie insusite de debitoare dar cu alte sume fata ce cea din cerere pentru ca debitoarea a achitat o parte din debit. Am invitat debitoarea la conciliere si am incheiat un proces verbal prin care aceasta si-a insusit debitul din cerere, insa instanta mi-a admis actiunea doar pentru cele 2 facturi semnate, nu si pentru a treia. Nu inteleg daca am un alt inscris (procesul verbal) prin care debitoarea recunoaste ca are un debit fata de mine si si-l insuseste, cum instanta nu i-a asta in considerare si imi mai si spune in ordonanta " instanta va face aplicarea dispoz. art 46 C.com., in conformitate cu care obligatiunile comerciale se probeaza, printre altele, cu facturi acceptate. O factura fiscala face dovada in favoarea emitentului numai daca ea a fost acceptata fie expres ( in scris sau verbal), fie in alt mod tacit(prin fapte concludente). Or, acest din urma document, prin care creditoarea isi intemeiaza in parte pretentiile, nu poate fi considerat ca acceptat de societatea debitoare cata vreme acesta nu poarta nici semnatura firmei si nici semnatura vreunui reprezentant, astfel ca, in lipsa altor dovezi care sa ateste acceptarea lui la plata, nu poate fi angajata raspunderea debitoarei".
Eu nu mai pricep nimic, pai daca debitoarea si-a insusit toata suma din cerere si s-a angajat ca la o data anume sa-si achite obligatiile fata de mine, cum instanta nu recunoaste asta.
Ce ar trebui sa fac acum? Sa cer o revizuire? care ar fi temeiul legal al cererii mele prin care eu sa le cer sa deschida ochii?
Cel mai recent răspuns: Florentina Ragalie , Consilier juridic 16:57, 17 Aprilie 2008
Nu mai ai nici o cale de atac intrucat te-ai judecat pe OG 5/2001 care dupa cum stii, este o procedura speciala, de urgenta(pentru tine hotararea fiind irevocabila), motiv pentru care mai ai la indemana doar calea dreptului comun (actiune in pretentii) pentru a-ti recupera c/val. celei de-a treia facturi ,insa va trebui sa timbrezi actiunea la valoare. Parerea mea este ca ar trebui sa incerci sa mai discuti inca o data cu debitorul poate o va achita de bunavoie avand in vedere faptul ca s-a convins ca nu glumesti si ca te vei judeca si mai departe cu el pana iti recuperezi intreaga creanta.
Multumesc mult pentru sfat! Mai incerc o conciliere sa vedem ce iasa, oricum mi se pare total aiurea hotararea data de instanta, doar pentru o parte din debit cand de fapt debitorul si l-a insusit in intregime. Merci!
Neaparat sa convoci debitorul si la conciliere (fiind de specialitate, nu am mai considerat necesar sa-ti amintesc de conciliere ca fiind o faza premergatoare obligatorie, pentru ca altfel iti va fi respinsa actiunea ca prematur introdusa) insa eu am intalnit destui debitori care au platit dupa o simpla notificare (si apropo, nu esti singurul care a primit o astfel de hotarare ... #-o).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Semnatura -factura melcsy melcsy exista un contract de antrepriza semnat de 2 beneficiari, care defapt sunt sot si sotie. factura insa este semnata numai de catre una dintre ei....exista ... (vezi toată discuția)
Recuperare creante, fara contract de vanzare-cumparare Ionescu.carina Ionescu.carina O firma ne datoareaza o suma mica, aprox. 15000 ron. Mentionez ca nu am incheiat cu aceasta un contract de vanzare-cumparare, documentele si corespondenta ... (vezi toată discuția)
Recuperare comision lylo lylo Buna ziua.Pe ce se intemeiaza o actiune prin care o agentie imobiliara solicita instantei obligarea unor \"clienti\" la plata comisioanelor de ... (vezi toată discuția)