avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1750 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale impozit pe profit sau pe venit?
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

impozit pe profit sau pe venit?

Buna ziua !Va rog sa ma ajutati sa inteleg daca am facut o gogoasa mare sau nu .Am infiintat un SRL , am optat pentru impozit pe profit ....iar acum contabila imi spune ca era mai bine sa optez pentru impozit pe venit.Care sunt avantajele /dezavantajele fiecarei optiuni?Obiectul de activitate este (catering )alte produse de alimentatie....Va multumesc anticipat
Andreea Lisievici a scris:

La inceput estimezi ce cifra de afaceri vei realiza, de altfel ea se trece pe formularul de inregistrare fiscala. In privinta angajatului pe care esti obligat sa il ai, nu ti-l cere nimeni inainte de inmatriculare. Insa in luna de dupa ar cam trebui sa il "achizitionezi".

Ok, e-n regula.. sa zicem ca la inceput estimez ca o sa realizez pana la data de 31 dec o suma de venituri de 90 000 EUR = A , o sa am si un angajat minim, pe mine ca administrator pt inceput, iar B o sa fie de 45 000 EUR ( ceea ce inseamna ca A > 1,18 * B ). Deci fac toate estimarile astea.
Si intre timp, in realitate, fac un imprumut in banca de 20 000 EUR pe 4,5 ani la care platesc lunar rata .. suma asta se adauga la A-ul meu si ratele pe fiecare luna la B?sau..
Si la sfarsitului anului realizez venituri de 90 000 EUR dar + 20 000 EUR (imprumutul de la banca) si am cheltuielile 60 000 EUR .. ceea ce inseamna ca verifica conditia : A > 1.18 * B .
Ce se poate intampla daca depasesc suma de 100 000 EUR? ca eu vreau sa raman pe firma cu impozitul pe venit :D
Platitor de impozit pe profit si platitor de TVA prin optiune e recomandat in special pentru comert. Prestarile de servicii care nu depasesc plafonul - recomandat platitor de impozit pe venit si neplatitor de TVA (consultanta, etc.). Insa s-ar putea sa te zgarii pe ochi cand cumperi o masina si platesti vreo 3-4.000 EUR TVA si nu il poti rambursa, compensa, dupa caz, dat fiind faptul ca nu ai optat pentru TVA. Si asa mai departe :)
serviciicomerciale a scris:

Platitor de impozit pe profit si platitor de TVA prin optiune e recomandat in special pentru comert. Prestarile de servicii care nu depasesc plafonul - recomandat platitor de impozit pe venit si neplatitor de TVA (consultanta, etc.). Insa s-ar putea sa te zgarii pe ochi cand cumperi o masina si platesti vreo 3-4.000 EUR TVA si nu il poti rambursa, compensa, dupa caz, dat fiind faptul ca nu ai optat pentru TVA. Si asa mai departe :)

Sa inteleg ca scenariul meu este prea greu pt tine? :P
Hai sa il fac si mai greu.. sa zicem ca fac pe firma si comert si consultanta. :whistle:
justdeals a scris:
Ce se poate intampla daca depasesc suma de 100 000 EUR? ca eu vreau sa raman pe firma cu impozitul pe venit :D

Esti automat trecut la platitor de impozit pe profit si ti se recalculeaza tot anul.
Andreea Lisievici a scris:

justdeals a scris:

Esti automat trecut la platitor de impozit pe profit si ti se recalculeaza tot anul.

Hmmm... trist..:hm:

Vreau sa imi fac si eu un SRL si vroiam sa imi pun mai multe coduri caen pana am auzit ca nu prea este bine sa fie prea multe si prea diferite pe o firma... poate ma lamuriti si pe mine de ce.. probabil din cauza taxelor.

Si am ajuns la concluzia ca o sa imi fac 2 SRL-uri... fiecare cu cate un cod caen, maxim 2, cat mai specific. Primul SRL va fii pe consultanta si management, unde serviciicomerciale recomanda platitor de impozit pe venit si neplatitor de TVA (consultanta, etc.) , iar Andreea tu zici ca un criteriu pt a fii microintreprindere trebuie sa ai peste 50% din cifra de afaceri rezulta din alte servicii inafara de consultanta si management... deci se cam bat in cap ideile astea 2... o intrebare ar fi:
Se poate sau nu se poate sa pui impozitul pe venit (platitor sau neplatitor de TVA.. aici nu prea stiu cum se poate) pt un SRL pe consultanta si management?

Si al doilea SRL posibil va fii pe vanzari, deci comert, unde serviciicomerciale
recomanda platitor de impozit pe profit si platitor de TVA prin optiune.
SI acum intrebarea a doua ar fi:
Daca e mai ok sa fac asa 2 SRL-uri decat sa fac unul pe care sa fie coduri caen si pt consultanta si pt comert?

Si ar mai fi o chestie... aici se discuta ca de la impozitul pe venit poti trece la impozit pe profit, dar viceversa nu este valabila... pe alte topicuri se zice ca se poate trece in orice sens.:confused:

Alte discuții în legătură

Infiintare srl. intrebari dvdalexandru dvdalexandru Buna ziua, In primul rand am fost placut surprins sa vad ca exista si in Romania forumuri bine puse la punct. Felicitari webmasterului. Suntem 2 asociati ... (vezi toată discuția)
Plafon impozit pe profit RodiZ RodiZ Conform legislatiei, o microintreprindere trece de la plata impozitului pe venit la cel pe profit dupa atingerea pragului de 65000 eur cifra de afaceri sau ... (vezi toată discuția)
Diferenta impozit profit si impozit venit adina23 adina23 care este diferenta intre impozitul pe venit si impozitul pe profit? O societate comericla le plateste pe amandoua? Vreau sa imi deschid un srl. care din ele ... (vezi toată discuția)