Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!
MayeMaya a scris:
Incepe cu ceva ce iti place. O sa prinzi ''gustul'' si o sa vrei sa stii si mai mult, de pe taramul dreptului.
O intrebare:
In cazul in care legatul cu titlu particular are ca obiect un bun individual determinat, bun care este aflat in indiviziune la data deschiderii mostenirii, legatul este considerat valabil?
Multumesc.
Cred ca aici sunt 2 situatii:
1). daca a lasat cota sa ideala din bunul aflat in indiviziune=>legatul este valabil, legatarul cu titul particular substituindu-se in drepturile testatorului.
2). daca legatul are ca obiect bunul in natura(se aplica "regulile" de la legatul bunului altuia):
a. daca testatorul a dispus de bun in cunostinta de cauza, stiind ca este proprietar numai pro parte, legatul este valabil.
b. daca testatorul a dispus de bun crezand ca ii apartine in exclusivitate legatul va fi nul
Eu asa imi amintesc!
Respinge recursul.
In cazul infractiunilor de pericol, nu e posibila retinerii "lipsei de pericol social a infractunii".
carmen0602 a scris:
MayeMaya a scris:
Incepe cu ceva ce iti place. O sa prinzi ''gustul'' si o sa vrei sa stii si mai mult, de pe taramul dreptului.
O intrebare:
In cazul in care legatul cu titlu particular are ca obiect un bun individual determinat, bun care este aflat in indiviziune la data deschiderii mostenirii, legatul este considerat valabil?
Multumesc.
Cred ca aici sunt 2 situatii:
1). daca a lasat cota sa ideala din bunul aflat in indiviziune=>legatul este valabil, legatarul cu titul particular substituindu-se in drepturile testatorului.
2). daca legatul are ca obiect bunul in natura(se aplica "regulile" de la legatul bunului altuia):
a. daca testatorul a dispus de bun in cunostinta de cauza, stiind ca este proprietar numai pro parte, legatul este valabil.
b. daca testatorul a dispus de bun crezand ca ii apartine in exclusivitate legatul va fi nul
Eu asa imi amintesc!
In cazul in care legatul are ca obiect bunul altuia si testatorul stie aceasta, legatul este valabil, prin acesta constituidu-se o obligatie in sarcina celui ce executa testamentul, de a achizitiona acel bun si a-l transmite legatarului.
Prin analogie, daca obiectul legatului este reprezentat de un bun proprietate comuna, legatul va fi valabil, iar executorul testamentar va avea obligatia ori sa dobandeasca acel bun de la toti coproprietarii si sa-l transmita legatarului, ori (daca este si el coproprietar) sa dabandeasca prin partaj proprietatea deplina a bunului si apoi sa-l transmita legatarului.
Daca nici una din aceste doua variante nu e posibila, el poate sa plateasca legatarului contravaloarea bunului, sau sa renunte la succesiune in favoarea legatarului.
Eu asa tin minte, dar nu-s chiar sigur pt ca nu am citit demult succesiuni.