avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 196 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Ce se intampla daca merg MAINE la Politie sa raspund ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Ce se intampla daca merg MAINE la Politie sa raspund unor intrebari de natura penala dar NU AM BANI si NICI VENITURI PENTRU A PUTEA ANGAJA UN AVOCAT?

Am condus sub influenta alcoolui acum un an de zile si abia acum am primit citatia sa ma prezint maine la Politia Circulatie Cluj ca invinuit. Mi se comunica faptul ca am dreptul la un aparator. Din pacate, de 3-4 luni nu mai am venituri de nici un fel, deci nu pot angaja un avocat. Ce ar trebui sa fac? Sper sa primesc un raspuns avizat in cateva ore. Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 21:08, 16 Mai 2013
Va puteti prevala de dreptul la tacere, prevazut de Codul de procedura penala:

Art. 70 - Intrebari si lamuriri prealabile
Invinuitul sau inculpatul, inainte de a fi ascultat, este intrebat cu privire la nume, prenume, porecla, data si locul nasterii, numele si prenumele parintilor, cetatenie, studii, situatia militara, loc de munca, ocupatie, adresa la care locuieste efectiv, antecedente penale si alte date pentru stabilirea situatiei sale personale.
Invinuitului sau inculpatului i se aduc apoi la cunostinta fapta care formeaza obiectul cauzei, incadrarea juridica a acesteia, dreptul de a avea un aparator, precum si dreptul de a nu face nici o declaratie, atragandu-i-se totodata atentia ca ceea ce declara poate fi folosit si impotriva sa. Daca invinuitul sau inculpatul da o declaratie, i se pune in vedere sa declare tot ce stie cu privire la fapta si la invinuirea ce i se aduce in legatura cu aceasta.
Daca invinuitul sau inculpatul consimte sa dea o declaratie, organul de urmarire penala, inainte de a-l asculta, ii cere sa dea o declaratie, scrisa personal, cu privire la invinuirea ce i se aduce.
Invinuitului sau inculpatului i se aduce la cunostinta si obligatia sa anunte in scris, in termen de 3 zile, orice schimbare a locuintei pe parcursul procesului penal.
Daca v-a prins cu mata in sac nu aveti decat sa recunoasteti si sa regretati.
Adica sa dati declaratie.
Daca nu dati declaratie este mai rau.
Totul se raporteaza la valoarea probelor biologice, nu este o solutie sa nu declarati nimic, aceasta atitudine nu va fi in avantajul dvs in eventualitatea trimiterii dosarului in instanta, declaratia dvs are valoare in masura in care se va solicita sau veti solicita calculul retroactiv.
Adica sa nu declarati nimic sau sa nu recunosteti atata timp cat probele biologice va contrazic, nu consider ca este o aparare tocmai potrivita.
Daca nu recunoaste in ciuda evidentei probelor stiintifice si a restul probelor chiar risca sa primeasca o pedeapsa cu executare deoarece atitudinea fata de fapta si fata de urmarile care s-ar fi putut produce poate duce instanta la concluzia ca se impune reeducarea inculpatului in regim de detentie in vederea reeducarii si pentru a reflecta profund la faptele sale in scopul ca pe viitor sa nu le mai repede si societatea sa fie ocrotita de astfel de comportamente anctisociale.
Cereti avocat din oficiu in scris, aratati ca aveti venituri sub 300 lei
Politia nu cred ca o sa faca demersuri concrete la Baroul Avocatilor, chiar daca ar fi corect sa va faca rost si sa trimita cererea dvs acolo.

Vin cu o idee inedita, spuneti ca nu dati nici o declaratie daca nu aveti un aparator numit, un avocat langa dvs. Asa ar fi normal, nu? Sa nu dai declaratie fara un avocat.

Mai ales in cauze penale se da avocat din oficiu.

Normal ca politiei nu ii convine si o sa va refuze, dar atunci puteti si dvs sa refuzati pe un motiv corect: incalcarea dreptului la aparare. Dau declaratia doar insotit de avocat, nu ma opun, sunt cooperant, dar pana nu imi vine avocatul.... se incalca drepturile.



Alte discuții în legătură

Procedura Viviana Savulescu Viviana Savulescu daca un cetatean este chemat la politie pentru a da o declaratie este obligat politistul sa ii prezinte sesizarea sau cum se procedeaza daca este o eventuala ... (vezi toată discuția)
Declaratie invinuit bukinst bukinst Poate un invinuit aflat in cercetare prealabila, dupa ce i s-a adus la cunostinta invinuirea sa-si redacteza declaratia acasa si sa o prezinte apoi organului ... (vezi toată discuția)
Lipsa in gestiune lacramica lacramica Buna ziua ,va rog sa-mi spuneti la ce ne putem astepta,daca fostul sef a depus plingere penala impotriva noastra pt. o lipsa in gestiune.noi nu am luat banii ... (vezi toată discuția)