avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Parcarea bicicletelor in scara blocului
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Parcarea bicicletelor in scara blocului

Buna ziua!

Dupa o discutie apriga cu un vecin, m-am gindit sa intreb:
Am dreptul sa imi tin bicicleta in scara blocului? :-/
Mentionez ca nu impiedica nici o cale de acces, fiind legat de balustrada.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 11:53, 28 Aprilie 2008
Nu exista text legal care sa va interzica acest lucru in cazul in care nu impiedicati folosinta spatiilor comune.
Vecinul probabil se tine de balustrada si il impiedica ghidonul in ascensiune sau coborare.

Daca ipoteza de mai sus nu e adevarata ori nu ii place modelul de bicicleta pe care il aveti, ori are o suparare personala si v-a gasit partener ocazional de conflict si se mai descarca si el cum poate.

Aveti multe drepturi ca locatar al blocului si utilizator al scarii comune.
Dar unii se simt mai bine daca va vad ca o carati in spate si o puneti in holul propriu chiar daca locuiti la etajul 4.

Daca nu va angreanati in "discutii aprige" cu vecinul recalcitrant poate ca se mai "moaie " si el.

Sau daca aveti chef de glume nesarate si vreti sa puneti "paie pe foc" spuneti-i ca si pe dvs. va deranjeaza ca trece pe scari tocmai cand dvs. le folositi.
In mod firesc, spatiile comune au destinatie inca de la construirea blocului. Holul de trecere este pentru a putea ajunge in propriul apartament si nu pentru parcarea bicicletei sau depozitarea unor obiecte pe care le folositi mai rar- gen cutii, lazi, fisete sau mobilier.
Desigur, daca intelegerea tacita a vecinilor va permite sa folositi acest spatiu pentru a va lasa bicicleta... e ok. In mod firesc, ar trebui sa va ganditi ca daca fiecare vecin ar avea o bicicleta de parcat.... alta ar deveni situatia.
Uscatorul de pilda, are destinatia de spatiu pentru uscarea in comun a rufelor - si totusi, cate lazi sau obiecte ce incurca in gospodarie-nu regasim in acest spatiu comun?!
Corect ar fi ca printr-o adunare a Asociatiei de locatari sa fixati niste reguli - supuse votului majoritatii - pentru a putea sti exact care sunt obligatiile dar si drepturile dumneavoastra, ca locatar, in aceste spatii comune.
Convietuirea in comun presupune acceptarea unui sir lung de compromisuri. Asa cum in propria familie nu poti muta canalul TV agreat de majoritatea familiei decat daca esti un sef de familie cu tirania in caracter, tot asa, in convietuirea in comun cu vecinii din bloc, nu-ti poti parca bicicleta in casa scarii- legata de balustrada daca seful de scara - acceptat sau ales de locatarii acelei scari, nu-ti permite acel lucru decat daca esti pregatit sa te comporti si sa actionezi ca un mic tiran al acelui spatiu comun.
Ultima modificare: Duminică, 20 Aprilie 2008
Mirela Dorina Bogatu, Expert judiciar
Multumesc pt. raspunsuri.

Intr-adevar, daca cineva ar dori sa se tina de balustrada nu ar putea cind bicicletele sint parcate acolo (dupamasa tirziu - dimineata). Dar nu cred ca asta este problema in cazul meu. Blocul avind lift, toata lumea se foloseste de acesta chiar si pentru coborirea/urcarea a 1-2 etaje. Oricum, vecinul cu pricina are un istoric de certaret, asa ca tind sa cred ca isi descarca nervii pe mine.

Sint deacord ca scara blocului sau uscatorul nu sint locuri de depozitare, dar, biciletele sint parcate temporar, iar in timpul iernii lasate sa se prafuiasca pe balcon.
Personal, as fi fericit sa vad un sir lung de bicilete parcate dealungul scarilor. Asta ar insemna ca nivelul civilizatiei a crescut in tara noastra (vezi cultura circulatiei cu biciclete in tarile din vest-nord: Austria, Olanda, Franta, Suedia...). In Viena de ex. puteti gasi multe blocuri cu bicilete lasate in scara, si nu lipite cu grija de balustrada.

Cred ca uneori ar fi nevoie nu de tiranie, eu as numi altfel, discriminare pozitiva, pentru promovarea unor lucruri care in timp vor fi benefice. Circulatul cu bicileta si in lipsa unor spatii amenajate pentru depozitarea lor, parcarea lor in scara blocului ar fi una dintre acestea.
Cu acceptul MAJORITATII locatarilor(fie ei chiriasi sau proprietari)...desigur !!!!!!!!!!!!! :D
Ultima modificare: Duminică, 20 Aprilie 2008
Mirela Dorina Bogatu, Expert judiciar

Alte discuții în legătură

Semnatura locatari pentru uscatorie! alex_popa_81 alex_popa_81 Buna ziua. In primul rand as dori sa mentionez cateva lucruri pentru a fi foarte clara problema. Blocul are 4 etaje, eu locuiesc la parter. Fiecare etaj are ... (vezi toată discuția)
Schimbare destinatie spatiu comun tilex tilex Buna ziua, Sunt proprietar si membru in Asociatia de proprietari bloc I 26. Este legal schimbarea destinatiei unui spatiu din partile comune ale ... (vezi toată discuția)
Folosirea caii de acces la apartament MargaMarga MargaMarga Vecinul meu sii parcheaza bicicleta pe palier ,legata de balustrada care se termina in fata usii mele. Roata din spate blocheaza jumate din spatiu de trecere ... (vezi toată discuția)