avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 587 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Parcarea bicicletelor in scara blocului
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Parcarea bicicletelor in scara blocului

Buna ziua!

Dupa o discutie apriga cu un vecin, m-am gindit sa intreb:
Am dreptul sa imi tin bicicleta in scara blocului? :-/
Mentionez ca nu impiedica nici o cale de acces, fiind legat de balustrada.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 11:53, 28 Aprilie 2008
dora3mira a scris:

Pentru Alexandru Ra

Daca spatiul se numeste casa scarii sau coridor de trecere sau rampa - fara a exista un articol din lege care sa faca o specificatie clara - exista definitiile folosite de catre arhitecti , constructori , geodezi - care arata limpede ca aceste spatii deservesc condominiile ca locuri de trecere pentru locatari.
In caz de incendiu .... ce crezi ca se poate intampla intr-un astfel de spatiu blocat de una sau mai multe biciclete?
Pentru ca fie vorba intre noi, fiind spatiu comun, o tacita acceptare a parcarii unei biciclete creaza precedent pentru parcarea cate unei biciclete/apartament ipotetic vorbind !
Cel mai adesea , in spatiile ce deservesc o comunitate , regulile nescrise dar care previn si protejeaza comunitatea sunt cele care functioneaza armonios. Dar depinde de la comunitate la comunitate desigur.


De aceea trebuie ca asociatia sa adopte un regulament in acest sens. Restul sunt premise si supozitii care nu pot avea ca rezultat o obligatie din partea proprietarilor.
Sa nu uitam ca potrivit Legii 230/2007,asociatia este cea care administreaza spatiile comune. Nu vad de ce asociatia nu ar putea permite un astfel de comportament, daca locul de trecere este destul de larg...depinde de la constructie la constructie..
Pt. Nicolaie Ciobotaru,
Sint in situatie asemanatoare, am masina proprie dar cind permite vremea incerc sa circul cit mai des cu bicicleta. M-am gindit sa va ascult sfatul de a tine bicicleta pe balcon, dar...

Cum ati proceda daca ati gasi roata dezumflata dupa ce nu a fost folosita bicicleta citeva zile si dupa ce scoateti cauciucul se vede clar ca in mijloc, unde e cel mai gros cauciucul (cel exterior fiind nou nout), este o intepatura de vreo 3-4mm X-(
Eu inteleg ca omul este mai in virsta si posibil sa aiba probleme cu nervii, dar asta este deja vatamarea proprietatii private... X-(

Ultima modificare: Marți, 22 Aprilie 2008
vzsolt, utilizator
Poveste adevata ca raspuns la intrebarea ipotetica cum ati proceda daca... ?

Sotia merge cu bicicleta la serviciu. Cu mult timp in urma vine de la serviciu si imi spune. Am facut pana. Te rog sa o repari.

Desfac roata. O intepatura fara urme in cauciuc a cauzei si o lipesc. Peste doua zile vine iarasi. Nu stiu de ce dar dupa un timp roata se dezunfla. Probabil ventilul. Am schimbat ventilul. Efect zero. Desfac roata. Alta intepatura mult mai fina decat prima . Iarasi o lipesc. Dupa alte cateva zile roata se dezumpla din nou. Cumpar alta camera si alt cauciuc. Peste alte cateva zile , o taietura laterala de cam doi centimetri mi-a intarit convingerea ca cineva nu are de lucru. Am schimbat din nou camera si cauciucul. Nu s-a mai intamplat nimic rau.

Dar s-a intamplat altceva.
Un om pe care nu l-am vazut in viata mea a venit la mine. Mi-a spus : Domnule ti-am facut un mare rau. Sa stii ca cineva m-a pus sa fac acesta si am facut-o. Si a avut un accident stupid . I-a explodat roata din fata . Am insomnii. Nu mai pot . Am venit sa te rog sa ma ierti.

Vezi-ti de treaba i-am spus. Am si uitat subiectul. Ca tu sau altcineva desumflati rotile unora sau altora si aveti satisfactie din aceasta pe mine nu ma intereseaza. Imi dau seamna ce "varza" este sufletul tau de ai fost capabil de aceasta mica " mirsavie". Sa te ajute Dumnezeu sa iti revii. Dar sa stii ca numai faptele bune iti vor sterge din pacate. Alta solutie nu ai. Discutia s-a incheiat.

Nu stiu cine este personajul cu accidentul si nici ce s-a mai intamplat cu " faptasul " de atunci.

Inchei cu ozicala pe care o stiu de la mama mea inca din primii ani in care am inceput sa inteleg pe ce lume traiesc.

Cu rabdarea treci marea
Sunt perfect de acord cu antevorbitorul meu.
Pentru evitarea oricăror discuţii, este mai bine ca fiecare să-şi ţină bicicletele, cărucioarele, motoretele, etc. în propriul apartament.
În acest sens, menţionez că fiecare coproprietar al unui condominiu se poate folosi de părţile sau lucrurile ce servesc uzului comun, cu condiţia însă ca această folosinţă să fie conformă cu destinaţia lucrului şi să nu aducă vreo împiedicare dreptului celorlalţi.
Dacă în regimul proprietăţii exclusive, proprietarul este îndreptăţit să dispună absolut de bunul său, în schimb, în cazul în care bunul sau o parte din el aparţine mai multor proprietari, ale căror drepturi sunt concretizate asupra unei părţi materiale din bun, coproprietarul nu poate dispune decât de cota sa abstractă, fără a avea dreptul să transforme modul de folosinţă sau să îndeplinească acte de administrare, chiar şi în folosul comun decât cu acordul tuturor coproprietarilor, dreptul fiecărui coindivizar afectând totalitatea bunului.
Orice act îndeplinit fără respectarea acestui principiu reprezintă, în mod evident, o ştirbire a dreptului de proprietate al celorlalţi. Coproprietarii unei construcţii au drepturi egale de folosinţă asupra părţilor comune.
Întrucât dreptul de coproprietate şi de folosinţă pe durata construcţiei comune priveşte şi spaţiile auxiliare, dotările, instalaţiile şi utilităţile comune, precum şi accesoriile care, prin natura lor, servesc folosirii în comun, orice act cu referire la acestea nu poate fi îndeplinit decât cu consimţământul tuturor coproprietarilor.
Dacã proprietatea comunã pe cote-pãrţi temporarã constituie regula în materie de proprietate comunã, excepţia o constituie coproprietatea forţatã şi perpetuã. Ea este o coproprietate forţatã deoarece existã şi se menţine indiferent de voinţa coproprietarilor şi este perpetuã deoarece scopul bunurilor care îi alcãtuiesc obiectul este permanent.
Fiecare coproprietar poate utiliza bunul aflat în copropietate forţatã fãrã consimţãmântul celorlalţi dar cu respectarea urmãtoarelor limite:
- prin folosinţã sã nu aducã atingere dreptului egal şi reciproc al celorlalţi coproprietari;
- folosinţa trebuie exercitatã numai pentru utilizarea bunului principal pentru care a fost afectat bunul accesoriu.
Printre cazurile de coproprietate forţatã se numără şi coproprietatea asupra pãrţilor comune din clãdirile cu douã sau mai multe apartamente având proprietari diferiţi.
Potrivit art. 36 din Legea nr. 50/1991 dacã într-o clãdire se realizeazã mai multe apartamente sau suprafeţe cu altã destinaţie, proprietarii acestora dobândesc şi o cotã-parte de proprietate asupra tuturor pãrţilor din construcţie şi instalaţii precum şi asupra tuturor dotãrilor care prin natura lor nu se pot folosi decât în comun indiferent de tronsonul, scara sau etajul la care este situatã proprietatea lor. Cotele-pãrţi se determinã proporţional cu suprafaţa construitã a locuinţelor.
Sunt considerate în coproprietate forţatã cãile de acces la pãrţile comune ale unei clãdiri, scãrile care duc la apartamente, zidurile comune, instalaţiile, acoperişurile etc. Coproprietarii au obligaţia de a suporta proporţional cu valoarea proprietãţii lor exclusive, cheltuielile de întreţinere şi conservare a bunului comun.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Semnatura locatari pentru uscatorie! alex_popa_81 alex_popa_81 Buna ziua. In primul rand as dori sa mentionez cateva lucruri pentru a fi foarte clara problema. Blocul are 4 etaje, eu locuiesc la parter. Fiecare etaj are ... (vezi toată discuția)
Schimbare destinatie spatiu comun tilex tilex Buna ziua, Sunt proprietar si membru in Asociatia de proprietari bloc I 26. Este legal schimbarea destinatiei unui spatiu din partile comune ale ... (vezi toată discuția)
Folosirea caii de acces la apartament MargaMarga MargaMarga Vecinul meu sii parcheaza bicicleta pe palier ,legata de balustrada care se termina in fata usii mele. Roata din spate blocheaza jumate din spatiu de trecere ... (vezi toată discuția)