avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 656 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... contract de asistenta juridica
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

contract de asistenta juridica

trebuie s-o reprezint pe cumnata mea la ONRC
evident, nu pot sa-i iau bani
ce trec in contractul de asistenta juridica la onorariu?
Cel mai recent răspuns: ContSters56778 , utilizator 14:06, 29 Aprilie 2008
J H a scris:

anca.popescu a scris:


ideea e pana la ce grad pot sa trec in contract ruda respectiva? sora sotului meu ce grad e?#-o


acu`poate ca-s rautacios, da`acorzi asistenta juridica si nu stii ce fel de "ruda" e sora sotului???


Nu acorda asistenta juridica. Este utilizator si si-a exprimat un punct de vedere atat. Daca a fost bun sau rau, este altceva.
Ultima modificare: Miercuri, 23 Aprilie 2008
ContSters42967, utilizator
Si atunci ce sa inteleg din "ce sa scriu in contractul de asistenta juridica..."
Sau poate oricine sa incheie contracte de asistenta juridica?
Sau am inteles eu totul gresit?
La rubrica "onorariu" se poate scrie "pro bono" şi nimeni nu va întreba de ce este aşa.
ªi eu am clienţi cărora i-am reprezentat în instanţă pro bono, nu pentru că îmi erau rude, ci pentru că aveau o situaţie materială critică şi o situaţie de fapt critică, acceptând cauza în aceste condiţii datorită specificităţii speţei care m-a atras.
Ultima modificare: Joi, 24 Aprilie 2008
Corina Capotã, Avocat
Exista text legal? Ca eu nu cunosc si tare as vrea... am mai discutat asa ceva si nimeni nu mi-a dat o solutie despre cum sa inchei contracte juridice cu onorariu zero.
Pro bono ai vazut la Tv, da' poate in filmele americane. Ca io nu stiu pe la noi sa se poarte asa ceva...
Conform legii, avocatul incaseaza onorarii pentru activitatea sa si nu m-as mira sa te acuze de evaziune fiscul ca ai prestat munca pe nimic.
In aceste cazuri, ce ar impiedica avocatii sa incheie contracte de asistenta juridica gratis, mereu? :-/ In afara de client, evident...
Chiar daca si legea si statutul spun ca avocatul "are dreptul" la onorariu pentru activitatea sa, obligatia onorariului cred ca reiese din faptul ca onorariul este un element obligatoriu al contractului, ceea ce-mi pare ca e cauza de nulitate absoluta lipsa lui.
Sincer, chiar m-ar interesa si m-ar bucura sa aveti un text legal sau o constructie din coroborarea a mai multor texte care sa sustina contrariul. :whistle:

:sticktongue: JH, ai absoluta dreptate, e jenant... ca sa nu mai spun de rubrica aia care-ti cere rudenia etc... :rofl: E o rubrica pentru atunci cand eu nu-mi pot angaja avocat si merge sora-mea si angajeaza pentru mine. Si zice atunci contractul: doamna Sora Mea, in calitate de ruda de gradul II, iar la obiect este trecuta persoana asistata si/sau reprezentata, adica eu.
Niciodata nu se trece gradul de rudenie dintre client si avocat, ca un contract de asistenta juridica nu e registru de stare civila, dumnezeule! :slap:
Ultima modificare: Joi, 24 Aprilie 2008
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat
Art. 105 din Legea nr. 51/1995 prevede că este permisa incheierea unui contract de asistenta juridica care sa prevada plata, in parte, a onorariului pentru activitati fiduciare, conditionate de un eveniment care sa aiba loc sau de un rezultat care sa fie atins.
Asta, a propos de "promisiunea" avocatului de câştig al cauzei....

Liliana, art. 127 din Statut prevede că în contractul de asistenţă juridică se prevede şi d) onorariul, pe lângă celelalte elemente obligatorii, dar nu spune că acest onorariu trebuie să fie mai mare decât O. Astfel, la rubrica "onorariu" se completează O lei. Aceasta nu înseamnă evaziune fiscală şi nici nu înseamnă că acel contract nu prevede onorariul.
Art. 127 alin. 2 arată că lipsa elementelor prevazute la alin. (1) lit. a) b), c) si d) e) si g) atrage nevalabilitatea contractului daca s-a produs o vatamare ce nu poate fi altfel remediata.
Pe cale de consecinţă, nu se poate reţine nici măcar nevalabilitatea contractului pentru că la rubrica "onorariu" am omis cu bună sau cu rea credinţă înscrierea cuantumului onorariului, dacă nu se face dovada producerii unui prejudiciu, cui altuia, decât clientului? Iar prejudiciul nu poate fi prezumat, cu atât mai mult cu cât l-am apărat gratuit....
După cum vezi, m-am conformat şi am motivat şi în drept cele susţinute.
Ultima modificare: Joi, 24 Aprilie 2008
Corina Capotã, Avocat

Alte discuții în legătură

Mentiunea pro bono pe contractul de asistenta zallyna zallyna Este legal (contabiliceste vorbind) ca pe un contract de asistenta juridica un avocat sa treaca la onorariu \\"pro bono\\" ? Este adevarat ca acel client nu ... (vezi toată discuția)
Mostenire - plata onorariu avocatial dupa proces mireladolta mireladolta Buna ziua,va rog frumos sa-mi spuneti daca pot gasii un avocat care sa ma reprezinte intr-un proces privind o mostenire caruia sa-i achit onorariul si restul ... (vezi toată discuția)
Urgent:avocat apara sot-mandat sau imputernicire av.? dandanaua dandanaua Sotul avocatului este reclamant intr-un litigiu (contencios).Poate avocatul sa-si apere sotul? In ce fel? Cu contract de asistenta si reprezentare juridica si ... (vezi toată discuția)