In plus contractul dintre avocat si client nu priveste fiscul.
multumesc tuturor (chiar si celor care m-au criticat atat de dur......)
Cred ca oricine, in orice profesie, poate avea un astfel de moment.
Justificat ori nu....
Sper, pentru cei care ati spus "jenant", sa nu aveti parte de un astfel de moment...
Ma asteptam, colegial, chiar la un : "hai mai,anca, uite ce scrii acolo....."
Multumesc Cora2006, Romascanu si Ibitza pt opiniile pertinente si la obiect.
Sarbatori fericite!
Cora, nu am inteles ce anume urmarea primul paragraf... :-/
Referitor la onorariu 0, e ca si cum pretul e obligatoriu in contractul de vanzare dar, ei bine, pretul e 0. :O E contractul valabil? E contract de vanzare? :whistle: Nu, nu chiar. E donatie. Pentru ca un pret 0 inseamna ca nu are pret. Asa incat, contractul nu e unul de vanzare. Norocul lui ca poate fi vazut ca donatie!
Contractul de asistenta juridica, la fel: onorariu 0, deci nu are onorariu. Pentru ca activitatea juridica juridica se face pentru a face bani, e o profesie liberala din care sa castigi bani. Deci onorariu 0 = onorariu lipsa. :))
Asta e parerea mea. Pentru ca, spre deosebire de contractul de asistenta juridica nu se mai poate interpreta ca altceva.
Daca dorea sa vada cum se poate apara o astfel de cauza, avocatul putea oricand incheia un contract de mandat fara plata, ca asta se poate.
Ai dreptate cu alin. 2, e nulitate relativa... :"> Corect. In consecinta: poti reprezenta dar poti fi si acuzat de evaziune. :(
Cred ca asistenta gratuita este posibila in cadrul ONG si altor organizatii create in scopuri... caritabile. Nu cred ca e legal sa reprezint jumatate dintre clienti fara onorariu. Cred ca, la o adica, asta e evaziune. Nu caritate.
Parerea mea si mi-o mentin. Caci pentru cei care nu au venituri sa angajeze avocat sunt programe de asistenta juridica gratuita.
Din imprejurarea ca orice persoana fara posibilitati materiale poate sa ceara asistenta judiciara rezulta ca daca iti este mila de o persoana ii faci pro bono o cerere de asistenta judiciara. Contractul de asistenta juridica incheiat pro bono este, in opinia mea, nul absolut (discutia este mai lunga, si este cam tarziu).
Avlil are dreptate cu evaziunea fiscala, daca faci contracte "pro bono" cam miroase a asa ceva.
X-( Cora2006, contractul de asistenta juridica este sinalagmatic, oneros si comutativ, simplul artificiu ca "0" este si el un numar ca si "1000" nu are de a face cu domeniul juridic, adica nu trec "nimic" sau "pro bono" la onorariu ca e contractul nevalabi, trec "0" si o sa creada cineva ca astfel contractul este valabil. :O
Bine, hai sa nu fie ca mine, sa fie ca voi:
La onorariu trecem "1 leu". Astfel, contractul este sinalagmatic, comutativ, oneros.
Maestrul meu, un mare avocat din Bucureşti, cu suflet mare, trecut în nefiinţă acum câţiva ani, a avut câteva cazuri în care a apărat "pro bono" şi nu s-a mai întrebat nimeni de ce....