Buna ziua,
va rog daca puteti sa-mi spuneti de la ce varsta pot fi trecute persoanele la cheltuielile de intretinere pt ca noi avem un bebelus de 4 luni si de curand s-a schimbat seful de scara si am observat ca pe luna precedenta deja am fost trecuti cu 3 persoane(inclusiv bebe)
Ma gandesc ca totusi e aberant.... apa sa contorizeaza cu apometrele, caldura cu repartitoarele, mananca san deci nu foloseste gaz, oare trebuie sa platesc femeia de serviciu si lumina de pe scara? pentru ca beneficiaza copilul meu de ele?
Si o a doua problema ar fi legata de costul caldurii; ieri s-a facut ultima citire a repartitoarelor si ni s-a adus la cunostinta ca noi nu am platit pe perioada iernii caldura"oferita" de tevile ce trec prin apartament...asadar se va calcula si vom plati.
Acum eu ma intreb pana unde poate duce "marlania" in Romania? chiar asa se intalnesc hotii cu prostii la tot pasul?
Din moment ce el are un gigacalorimetru la intrarea in scara ca ii inregistreaza un anumit cost iar el apoi repartizeaza costul in fuctie de unitatile fiecarui repartitor al fiecarui locatar, nu inseamna ca si-a luat banii pe serviciile oferite?
Cum adica acum trebuie sa-i platesc caldura oferita de tevi?
Va multumesc!
Buna seara si multumesc pt raspunsuri.
Referitor la problema cu bebe sa zicem ca trebuie trecut ca persoana dar oricum trebuie sa mai fac niste verificari pt ca nu mi se pare normal ca pe luna februarie sa platesc 200lei din care 130 caldura iar 70lei apa, gaz si alte cheltuieli pt 2 persoane iar luna martie cand caldura ma costat 100lei factura sa fie tot 200lei pt ca am trecut la 3 persoane adica 100lei apa,gaz si alte cheltuieli. Vas ruga daca puteti sa-mi spuneti ce cheltuieli se stabilesc pe numarul de persoane si ce cheltuieli pe fiecare apartament in parte.
Referitor la problema cu plata caldurii oferita de tevi inteleg sa o plateasca cei debransati dar ceilalti nu mi se pare corect.
Repartitoarele de caldura nu functioneaza pe acelasi principiu cu apometrele adica nu ai un pret fix pe unitate consumata.
Am spus si in primul post ca la intrarea in bloc se afla un gigacalorimetru. La sfarsitul fiecarei luni se citeste valoarea inregistrata de acel gigacalorimetru si se repartizeaza pe fiecare apartament in functie de unitatile inregistrate de fiecare repartitor al caloriferelor fiecarui apartamant in parte. De aici rezulta ca furnizorul de caldura si-a acoperit costurile....asadar ce vrea sa-i mai platesc eu acum? concediul la mare?
Si gandind mai "la rece", caldura oferita de tevi duce si ea la incalzirea caloriferului asadar la inregistrarea unitatilor pe repartitor, de unde rezulta ca eu i-am cam platit caldura oferita de tevi, nu?
Va rog sa intelegeti ca nu e problema de 10, 20 de lei in plus pe luna dar pur si simplu nu pot sa raman nepasator in fata actelor de acest gen.
Va multumesc pt atentie.
cseby a scris>
Vas ruga daca puteti sa-mi spuneti ce cheltuieli se stabilesc pe numarul de persoane si ce cheltuieli pe fiecare apartament in parte.
Legea nr. 230/2007 (art. 47) prevede care sunt cheltuielile asociaţiei de proprietari:
a) cheltuieli pe numar de persoane care locuiesc sau desfasoara activitati in proprietati individuale;
b) cheltuieli pe consumuri individuale;
c) cheltuieli pe cota-parte indiviza, in functie de suprafata utila a proprietatii individuale;
d) cheltuieli pe beneficiari, aferente serviciilor individuale ale proprietarilor, dar gestionate financiar prin intermediul asociatiei de proprietari;
e) cheltuieli pe consumatori tehnici;
f) cheltuieli de alta natura.
H.G. nr. 1588/2007 (art. 34, 44) prevede: cheltuielile care sunt determinate de numărul persoanelor care locuiesc în condominiu şi nu pot fi individualizate pe fiecare proprietar pe baza unor dispozitive de măsură se repartizează proporţional cu numărul de persoane care locuiesc sau desfăşoară activităţi în clădire în luna pentru care se calculează lista de plată şi reprezintă cheltuielile asociaţiei pentru: apă rece, caldă şi canalizare; combustibil pentru prepararea apei calde de consum; energia electrică utilizată pentru funcţionarea instalaţiilor comune; colectarea deşeurilor menajere, vidanjare.
În lipsa contoarelor de înregistrare a consumului de apă la branşament, repartizarea consumului se face potrivit normelor legale, pe bază de bareme pe fiecare tip de consumator în parte.
În clădirile în care consumul de gaze naturale pentru bucătării şi spălătorii se înregistrează prin acelaşi aparat care măsoară şi consumul aferent încălzirii, se stabileşte consumul aferent bucătăriilor şi spălătoriilor pe baza unor bareme stabilite potrivit legislaţiei în vigoare. Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate reprezintă cheltuielile asociaţiei cu privire la proprietatea comună, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrări de întreţinere, service, reparaţii şi, după caz, de consolidare, reabilitare, eficienţă energetică, modernizare la părţile de construcţii şi instalaţii aflate în şi pe proprietatea comună, astfel cum este descrisă în cartea tehnică a construcţiei şi în acordul de asociere: subsolul; conductele de distribuţie şi coloanele instalaţiilor de apă, canalizare, încălzire, energie electrică; casa scării; podul; spălătoria; uscătoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalaţie de pe proprietatea comună; centrala termică proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deşeurilor menajere; structura de rezistenţă; faţadele; acoperişul şi altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociaţiei: salarii sau remuneraţii pentru administrator, contabil, casier, instalator, electrician, portar, cheltuieli pentru curăţenie etc.; indemnizaţii acordate membrilor asociaţiei de proprietari ori persoanelor alese: preşedintele, membrii comitetului executiv şi ai comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau poliţe de asigurări; alte servicii administrative către proprietatea comună.
Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate se repartizează proporţional cu cota-parte indiviză de proprietate din proprietatea comună a fiecărui proprietar, calculată în funcţie de suprafaţele utile ale tuturor apartamentelor şi ale spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă. Cota-parte indiviză de proprietate din proprietatea comună a fiecărui proprietar este înscrisă în acordul de asociere. Modificările asupra cotei-părţi indivize se consemnează în acordul de asociere, conform regulii stabilite de acesta.