avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1583 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Pensie in Italia
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Pensie in Italia

Buna ziua,
Sunt cetatean roman cu rezidenta in Italia, locuiesc si muncesc in Italia, sunt in regula cu toate documentele, dar...
Am plecat din Romania in ianuarie 2006, am lucrat in cadrul RATB timp de 31,8 ani. In Italia lucrez cu documente in regula "Contract de munca", as vrea sa stiu ce sanse exista, ce documente si ce conditii trebuie sa indeplinesc pentru a ma putea pensiona. Sunt nascuta la data de 15 iunie 1957, deci implinesc anul acesta 51 de ani. In momentul in care am parasit tara, de la serviciul din Romania am plecat prin Ordonanta. Una peste alta, mi-as dori sa stiu cum se procedeaza si peste cit timp imi pot intocmi actele de pensionare pe teritoriul Italiei si daca se cumuleaza anii munciti in Romania cu cei munciti in Italia.
In speranta ca am reusit sa ma fac inteleasa, multumesc anticipat cui ar vrea sa ma "lumineze" in aceasta problema.
Cel mai recent răspuns: lilivasi , utilizator 22:06, 25 Aprilie 2008
Prin Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, s-a recunoscut tuturor persoanelor care au contribuit la sistem dreptul de a beneficia de prestaţiile acordate în sistemul public, indiferent de cetăţenia acestora.
Potrivit prevederilor aceluiaşi act normativ, constituie stagiu de cotizare perioadele în care persoanele au plătit contribuţii de asigurări sociale în sistemul public din România, precum şi în alte ţări, în condiţiile stabilite prin acordurile sau convenţiile internaţionale la care România este parte.

In acest sens, este aplicabil Regulamentul Consiliului (CEE) 1408/71 pentru aplicarea sistemelor de securitate socială angajaţilor, lucrătorilor independenţi şi membrilor lor de familie are ca scop principal evitarea pierderii drepturilor de securitate socială ale lucrătorilor migranţi care se deplasează în interiorul Uniunii Europene.

Din datele furnizate (data de nastere, vechimea in munca) puteti beneficia de:
- Pensie pentru limita de varsta incepand cu Iunie 2017, respectiv la implinirea varstei de 60 ani;
- Pensie anticipata partiala incepand cu Iunie 2012, respectiv la implinirea varstei de 55 ani.

Ultima modificare: Joi, 24 Aprilie 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic
Buna seara D.le Avocat !!
Va multumesc din suflet inainte de toate pentru promptitudinea cu care ati dat curs intrebarii mele si din nou multumesc pentru raspunsul foarte la obiect.
Indraznesc sa merg mai departe sa va spun ca locuiesc intr-un oras din sudul Siciliei. Am fost la Patronat sa cer aceste explicatii si mi s-a raspuns ca Romania nu are nici un fel de intelegere cu Italia referitoare la aceste probleme. In ultima instanta nu-mi ramine decit sa astept iunie 2012 si sa vedem ce se intimpla. Cam asa mi-am facut si eu socotelile, dar informatiile pe care le-am capatat de la Patronatul orasului Vittoria, regiunea Ragusa, m-au cam dat peste cap.
Inca o data mii de multumiri.
Regulamentul CEE 1408/1971 intr-adevar reglementeaza si situatia Dvs., insa numai din momentul in care Romania devine membru cu drepturi depline UE.
Se va considera, in acest sens, ca toti anii lucrati in Romania i-ati lucrat in Italia, iar ca atare, daca rezidati acolo, institutia competenta din Italia va lua in considerare perioada lucrata in Romania si veti avea dreptul la pensie in conditiile aratate.
Pana cand insa Regulamentul de mai sus seva aplica si Romaniei, drepturile Dvs. dpdv al asigurarilor sociale sunt limitate intre Italia si Romania neexistand intr-adevar niciun tratat in acest sens.

Regulamentul CEE 1408/1971se aplica incepand cu dat de 01.01.2007, in Romania - data aderarii Romaniei la UE.
D-le Avocat !
Sunteti minunat !! M-am linistit pentru moment (pentru ca in orice clipa se mai pot schimba atitea, dar in patru ani), in orice caz nu am decit sa astept desfasurarea evenimentelor si pe masura ce trece timpul sa ma informez.
Va multumesc din nou si va doresc un Paste fericit alaturi de cei dragi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de munca in italia ducubc ducubc buna ziua, va rog frumos sa-mi spuneti cum este considerata in romania daca lucrezi 12 luni cu contract de munca cu 40 ore pe saptamana in italia . se pune in ... (vezi toată discuția)
Contributii platite in alte tari; pensie comunitara lore79 lore79 buna seara.in urma cu 2 ani am lucrat in italia cu carte de munca{un an}ceea ce inseamna ca am contribuit la fondul de pensii de acolo.Intrebarea mea este,unde ... (vezi toată discuția)
Activitatea din strainatate se ia in considerare la calcularea pensiei in tara? felicia_nemeth felicia_nemeth Am lucrat 5 ani in Italia cu drept de munca, cu impozitele platite. Se pot adauga la cei 28 de ani de munca din tara? Cand si in ce conditii? (vezi toată discuția)