avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1496 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... Raspunderea penala a avocatului
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

Raspunderea penala a avocatului

Pentru ca in subiectul raspunderea avocatului discutiile au luat o intorsatura care, desi devia strict de la subiectul initial, era interesanta, am initiat acest subiect nou.

Ideea: poate rasounde un avocat penal pentru diverse infractiuni, inselaciune, trafic de influienta si poate si altele sau nu?

Fatul ca trebuie demonstrate aceste infractiuni pentru ca avocatul respectiv sa fie condamnat, e clar, ca nu face avocatul exceptie de la principiu respectarii drewptului la aparare...
Dar: se poate demonstra asa ceva?

Cora a sustinut, in celalalt subiect, ca obligatia avocatului e una de diligenta. JH a aratat ca sunt exceptii, in sensul ca avocatul nu trebuie sa faca tot posibilul sa ajunga la termen, ci chiar sa ajunga. Si lista obligatiilor poate continua.
Cora a aratat ca nu exista aceste obligatii, uite spre exemplu forta majora. Sau cazul fortuit.

Parerea mea este ca raspunderea avocatului este una de diligenta pe fondul cauzei. Iar ca sa faci tot ceea ce este posibil legal ca sa castige clientul tau, trebuie sa respecti niste obligatii de rezultat: sa te prezinti la termene, sa trimiti efectiv adresele sau actele cerute de instanta etc.
Astfel, procedural, ai obligatii de rezultat.
In ceea ce priveste forta majora si cazul fortuit, trebuie aratat faptul ca acestea nu inseamna ca obligatia avocatului este una de diligenta mereu, caci acestea sunt cazuri de exonerare si pentru contractele care au obligatii de rezultat. Deci: faptul ca exista cauze de exonerare de raspundere nu face mai putin de rezultat obligatia asumata.

Ca sa nu mai spun despre avocata gravida care nu a mai ajuns la proces ca i s-a rupt apa, aici depinde de cauza pentru care a survenit acest eveniment, daca putea ea fi prevazuta sau nu... caci daca esti in luna a noua si abia ti-ai facut ecografie, fatul fiind deja intors... e cam greu sa crezi ca nu vei naste intr-o saptamana-doua. Asa incat, nu intra la cauza de exonerare, putea fi eveniment prevazut.

In toate cazurile, as vrea sa mai vad opinii despre posibilitatea de a condamna penal un avocat pentru modul cum isi trateaza clientul: pentru ca cere multi bani cu promisiunea ca va interveni la vreo autoriate, cu promisiunea ca are el o chestia si sigur va castiga... etc.
elis a scris:

Este posibil ca un avocat sa fie condamnat penal, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, primire de foloase necuvenite.....



Hristos a Inviat !

Unele controverse au avut loc in jurisprudenta si in doctrina asupra chestiunii daca avocatul poate fi considerat ,,functionar,, sau ,,alt salariat,, si in consecinta daca poate fi subiect activ al infractiunii de luare de mita. Astfel:
Plenul fostului Tribunal Suprem, prin Decizia nr. 15/1975 a hotarat ca avocatii pot fi subiecti activi ai acestei infractiuni. Ulterior acestei decizii, practica a promovat fara exceptie aceasta solutie.
Insa, instanta suprema, prin Decizia nr. 569 din 16 mai 1990, si-a modificat practica cu prilejul judecarii unui recurs extraordinar, cand a decis ca avocatul pledant nu poate fi asimilat cu alt ,,salariat,, si in consecinta nu poate fi subiect activ al infractiunii de luare de mita.
In motivarea deciziei de mai-sus s-au adus urmatoarele argumente:
1. Angajarea avocatului se face de catre justitiabil si el, avocatul, are rolul de mandatar in proces al persoanei care l-a angajat.
2. Avocatul are un statut autonom, de liber profesionist.
3. Asimilarea avocatului cu ,,alt salariat,, ar fi de natura sa impieteze asupra rolului apararii, aceasta putand fi considerata ca subordonata autoritatii publice...
4. Avocatii nu sunt retribuiti de catre organizatia profesionala din care fac parte (Baroul) ci de catre justitiabili.

In afara argumentelor de mai-sus, imi permit sa mai accentuez una dintre conditiile infractiunilor prev. de art. 254 si 256 din Codul penal, respectiv aceea ca luarea de mita si primirea de foloase necuvenite sunt fapte ce se pot savarsi numai de catre ,,functionari,,.
Prin functionar se intelege, conform art. 147 alin. 2 C.p., atat functionarul public (angajat la ,,stat,,) precum si ,,orice salariat care exercita o insarcinare, in serviciul unei alte persoane juridice,, decat cele de stat.
Prin urmare, mi se pare indubitabil ca avocatul nu este un salariat angajat (contractul de asistenta juridica fiind in esenta un contract de mandat) si in consecinta nu poate fi subiect activ al faptelor de luare de mita si primire de foloase necuvenite.

Va multumesc pentru timpul acordat !
Ultima modificare: Duminică, 4 Mai 2008
Valentin Geapana, Avocat
"Doi notari publici, trei avocati si patru executori judecatoresti, care isi desfasoara activitatea pe langa instante din aria de competenta a Curtii de Apel Cluj, sunt cercetati penal pentru fapte legate de serviciu.
Procurorul general al Parchetului Curtii de Apel Cluj, Ilie Narita, a declarat ca dosarele au fost preluate recent de la parchetele locale ca urmare a intrarii in vigoare a noilor prevederi legate de competentele de cercetare a notarilor, avocatilor si executorilor judecatoresti.
Astfel, va trebui sa dea socoteala in fata procurorilor avocata Otilia Ielciu, din Baroul Salaj, pentru abuz in serviciu dupa ce ar fi obtinut prin fals o hotarare judecatoreasca. Pentru aceeasi infractiune s-a intocmit dosar penal pe numele avocatei Faviola Precup de la Gherla, iar Coman Pop, avocat in cadrul Baroului Maramures, este acuzat de evaziune fiscala."

Sursa: Gardianul/07.05.2007
AVLIL a scris:

In toate cazurile, as vrea sa mai vad opinii despre posibilitatea de a condamna penal un avocat pentru modul cum isi trateaza clientul: pentru ca cere multi bani cu promisiunea ca va interveni la vreo autoriate, cu promisiunea ca are el o chestia si sigur va castiga... etc.


Cam greu...cu raspunderea penala a av pentru felul in care isi trateaza clientul!
Da, penrtu evaziune fiscala, abuz in serviciu, trafic de influenta se poate vorbi despre raspunderea penala a avocatului, in rest...e greu tare!:)
Corect, Gabriela!
Iată un alt caz de avocaţi cercetaţi penal pentru săvârşirea de infracţiuni:
Istoria pare că se repetă în curtea procurorilor anticorupţie. Abia finalizat cazul avocatului Eojan Istov, acuzat de trafic de influenţă şi achitat de instanţe în diferite faze ale procesului, că procurorii DNA au demarat lucrările într-un alt dosar în care sînt cercetaţi avocaţi. Ca şi în cazul dlui Istov, plîngerea prealabilă a fost făcută de o persoană certată cu legea. Pe scurt, în urma unei plîngeri formulate de Gabriel Cristian ªerban – acuzat că ar fi capul unei reţele de traficanţi de persoane – procurorii DNA au demarat cercetările împotriva avocatului Christy Mîrşanu, pentru trafic de influenţă, înşelăciune şi instigare la abuz în serviciu. Anul trecut, avocatul ar fi primit o sumă de bani de la ªerban pentru a interveni, în favoarea acestuia, pe lîngă un magistrat.
În timpul cercetărilor, în apărarea avocatului au depus mărturie două persoane, printre care un coleg al său, care ar fi auzit că banii, aproximativ 10.000 de euro, erau de fapt daţi cu împrumut de Christy Mîrşanu lui ªerban, înainte ca aceasta să ajungă în spatele gratiilor. Ulterior, dl Mîrşanu ar fi primit o împuternicire de la arestat, cu ajutorul căreia putea să transfere banii împrumutaţi din contul acestuia. La un moment dat, martorii care au susţinut această variantă au ajuns să fie învinuiţi de mărturie mincinoasă. În plus, DNA a demarat cercetările şi împotriva funcţionarului de la banca la care s-a făcut transferul banilor, acesta fiind rudă cu avocatul Mîrşanu. Din cîte se pare însă, cazul DNA este destul de subţire, neexistînd probe directe împotriva avocaţilor. "Am luat la cunoştinţă că dl avocat a fost reclamat de un deţinut în legătură cu o înşelăciune şi pentru faptul că ar fi determinat o funcţionară de la o bancă să facă transferul unei sume din contul deţinutului în cel al avocatului. Suma reprezintă însă un împrumut făcut anterior deţinutului. Singura probă de care ştim că se află la dosar este denunţul deţinutului. Apreciez că faptele reclamate par puţin plauzibile şi, în orice caz, nu sînt dovedite. Deocamdată, ancheta este în curs de desfăşurare", ne-a declarat avocatul Narcis Giurgiu, apărătorul dlui Mîrşanu.
ªi decanul Baroului, dna Carmen Bernic, crede că susţinerile anchetatorilor sînt forţate. "Din adresele primite de la DNA, am înţeles că se desfăşoară activităţi de urmărire penală care vizează doi colegi. Din discuţiile purtate cu persoanele vizate, am reţinut că se încearcă o construcţie forţată a unei pretinse activităţi infracţionale. Mi s-a relatat de asemenea că audierea martorilor, printre care şi colegul avocat, s-a făcut în condiţii de presiune, afirmaţie care urmează a fi dovedită de cei care o susţin. Pentru că au existat precedente periculoase în care colegi trimişi în judecată în aceeaşi manieră s-au dovedit a fi nevinovaţi – şi aici mă refer la situaţia avocatului Eojan Istov – am decis ca asistenţa juridică a celor doi colegi să fie asigurată de profesionişti de înaltă clasă, care, din solidaritate, au fost de acord să presteze gratuit serviciile avocaţiale, mă refer la dl Giurgiu şi la dna Oana Neda".
Precizăm că atît avocatul Chrysti Mîrşanu, cît şi colegul său au refuzat să facă vreun comentariu cu privire la dosarul întocmit de DNA.

Sursa: [ link extern ]
cora2006 a scris:

. Mi s-a relatat de asemenea că audierea martorilor, s-a făcut în condiţii de presiune,
.Sursa: [ link extern ]


Nu este adevarat.

Alte discuții în legătură

Primire de foloase necuvenite mjion mjion Am inteles, dare de mita - luare de mita. La primirea de foloase necuvenite, ce calitate are persoana de la care se primesc foloasele necuvenite? sau, ce ... (vezi toată discuția)
Un sfat anamariacelik anamariacelik paote cineva sa-mi spuna o cale de arecupera o suma data unei persoane pentru un serviciu neefectuat? mai explicit: o anume persoana angajata la pompieri s-a ... (vezi toată discuția)
Profesia de avocat vs. luarea de mita luiza2008 luiza2008 Buna dimineata tuturor! As vrea sa ma lamuriti intr-o chestiune. Un avocat poate fi acuzat de luare de mita,avand in vedere faptul ca avocatura este o ... (vezi toată discuția)