avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 159 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... creditul , mostenire?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

creditul , mostenire?

Buna ziua...Mama a decedat si la acea data avea un credit...Acest credit era fara giranti si asigurat...Desi am dus la banca certificatul de deces , dupa 1 an si jumatate , am fost contactata de o firma de recuperare , care mi-a pus in vedere sa platesc acest credit , pe motivul ca un credit devine parte din mostenire...Multumesc!
Cel mai recent răspuns: 85csm , utilizator 17:15, 10 August 2011
themis a scris:

Dacă aţi acceptat succesiunea, nu are nicio importanţă faptul că aţi ştiut sau nu de existenţa unor datorii ale defunctului. În calitate de moştenitor (calitate consolidată prin actul de acceptare) sunteţi ţinut de toate datoriile celui pe care îl moşteniţi, chiar dacă aceste datorii ar întrece valoarea bunurilor moştenite. Doar dacă aţi fi acceptat sub beneficiu de inventar aţi fi fost scutită de a plăti datoriile din paatrimoniul personal. Acceptînd pur şi simplu, răspundeţi nu doar în limita activului moştenit şi numai cu bunurile moştenite, ci cu întregul dumneavoastră patrimoniu.

Executarea silită înseamnă fie transferul sumelor de bani pe care le aveţi în conturi bancare către creditorii urmăritori, fie, dacă nu aveţi astfel de sume, vînzarea bunurilor dumneavoastră (atît a celor avute anterior, cît şi a celor moştenite) şi plata datoriilor din preţul astfel obţinut.

Liviu S.Bordaş


Bună ziua,

Problema mea este legata tot de credite / datorii şi succesiune.

Tatăl meu a solicitat şi primit în ultimii trei ani credite şi carduri de credit, el având o pensie de 2.200 RON. Nici eu, nici sora mea şi nici mama nu am ştiut despre ce sume este vorba fiindcă refuza să spună. Trebuie să menţionez că tata era bolnav de cancer de aproape patru ani. Luna aceasta a murit.

Datoriile sunt următoarele:

-- Credite pentru achiziţionare de produse în rate (electrocasnice şi mobilă), cu credite la::
+ Credisson - Banca Transilvania;
+ Finans Servicii financiare;
+ TBI
În prezent, mai e de achitat un total de 1.500 RON.

-- Carduri de credit de la:
+ Cetelem - datorie actuală de 8.054 RON
+ BRD - datorie actuală de 2.950 RON
+ Promptactiv - datorie actuală de 4.970 RON
+ Euroline - datorie actuală de 2.900 RON
+ Banca Transilvania - datorie actuală de 630 RON

Deocamdată, ştim sigur că a fost asigurat creditul BRD; în ceea ce priveşte restul, trebuie să lămurim situaţia. Chiar presupunând că toate sumele ar fi asigurate, urmărind postările de la acest subiect am înţeles că e foarte posibil ca asigurările să nu acopere totul.

Nu am făcut, deocamdată, succesiunea. Tot ce am avea e un apartament, şi el în curs de achiziţionare în rate, tot pe numele tatălui. Aici, mai sunt de achitat zece rate în valoare totală de 1.000 RON.

Lăsând la o parte faptul că nu înţeleg cum de s-au putut acorda – ţinând seama de circumstanţe – asemenea împrumuturi şi limite de credit, aş dori să ştiu ce putem face ca să nu preluăm aceste datorii. Ne resemnaserăm la gândul că urma să plătim noi eventualele sume datorate, dar n-am crezut că pot fi atât de mari. Ne-am permite, eventual, să achităm ratele de 1.500 RON şi restul de 1.100 RON pentru apartament.

Cu mulţumiri anticipate,

Oana Dana
Oana Dana, cel mai înţelept lucru pe care îl puteţi face este acela de a accepta succesiunea sub beneficiu de inventar. Ce înseamnă asta am explicat, succint, mai sus. Principalul efect al acceptării beneficiare este acela că veţi fi obligată să achitaţi datoriile defunctului numai în limita activului succesoral şi numai cu bunurile moştenite, patrimoniul dumneavoastră propriu fiind la adăpost de creditori.

Declaraţia de acceptare sub beneficiu de inventar trebuie făcută în formă autentică şi trebuie urmată de un inventar fidel al tuturor bunurilor lăsate de defunct. Ascunderea unor bunuri are ca efect decăderea din beneficiu.

Vă mulţumesc mult pentru ajutor.

Numai bine,

Oana Dana
Daca apartamentul era deja in proprietatea tatalui, inseamna ca el e lasat mostenire.
Daca acesta are o valoare peste cei aproximativ 5000 de euro cat par a fi debitele, atunci nu are rost sa acceptati sub beneficiu de inventar, pentru ca dureaza mai mult procedura, e mai greoaie si va costa in plus la notar.
Prin urmare, vedeti toate actele creditelor si achitati din ele etc.
Pentru ca daca valoarea mostenirii e mult mai mare decat cea a datoriilor, atunci nu isi mai gaseste rostul beneficiul de inventar... el asigurand un profit numai in cazul in care cel ce lasa mostenirea are mai putine bunuri decat datorii.
Daca este insa evident contrariul, atunci el isi pierde utilitatea pentru mostenitori...
Mulţumesc pentru lămuriri,

Oana Dana

Alte discuții în legătură

"mostenire" datorii gregoo gregoo Buna ziua, In cazul in care parintele decedat are o datorie la o firma de recuperari creante, urmasii mostenesc acea datorie? Exista vre-o lege care ... (vezi toată discuția)
Mostenire debite ContSters139791 ContSters139791 buna ziua am urmatoarea speta sotul contracteaza in timpul vietii , casatorit fiind, mai multe credite, la un mom dat decedeaza, sotia nu a participat in ... (vezi toată discuția)
Mostenire datorie sot decedat? iuliacrissy iuliacrissy Va rog sa ma ajutati!Tatal meu a decedat in 2009 si de atunci o tot suna pe mama de la o frima de recuperari cum ca tata ar fi avut ceva card de credit si nu a ... (vezi toată discuția)