avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 521 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... creditul , mostenire?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

creditul , mostenire?

Buna ziua...Mama a decedat si la acea data avea un credit...Acest credit era fara giranti si asigurat...Desi am dus la banca certificatul de deces , dupa 1 an si jumatate , am fost contactata de o firma de recuperare , care mi-a pus in vedere sa platesc acest credit , pe motivul ca un credit devine parte din mostenire...Multumesc!
Cel mai recent răspuns: 85csm , utilizator 17:15, 10 August 2011
Dar ... daca aceste datorii catre banca vor fi trecute pe numele mostenitorului .. probabil ca trebuiesc facute in urma unui act. Care ar fi acel act? Exista lege care reglementeaza trecerea unui contract de pe numele titularului de contract decedat pe cel al mostenitorului fara acordul scris al acestuia din urma? De ce trebuie obligat mostenitorul sa plateasca un credit de care nici nu stie si nici nu-l intereseaza?
Ce se intampla daca la semnarea actului de mostenire nu stiam de acel credit? Am acceptat succesiunea?
In ce consta executarea silita?

Va multumesc
Ultima modificare: Vineri, 6 Februarie 2009
mincu_ramona, utilizator
Dacă aţi acceptat succesiunea, nu are nicio importanţă faptul că aţi ştiut sau nu de existenţa unor datorii ale defunctului. În calitate de moştenitor (calitate consolidată prin actul de acceptare) sunteţi ţinut de toate datoriile celui pe care îl moşteniţi, chiar dacă aceste datorii ar întrece valoarea bunurilor moştenite. Doar dacă aţi fi acceptat sub beneficiu de inventar aţi fi fost scutită de a plăti datoriile din paatrimoniul personal. Acceptînd pur şi simplu, răspundeţi nu doar în limita activului moştenit şi numai cu bunurile moştenite, ci cu întregul dumneavoastră patrimoniu.

Executarea silită înseamnă fie transferul sumelor de bani pe care le aveţi în conturi bancare către creditorii urmăritori, fie, dacă nu aveţi astfel de sume, vînzarea bunurilor dumneavoastră (atît a celor avute anterior, cît şi a celor moştenite) şi plata datoriilor din preţul astfel obţinut.

Liviu S.Bordaş
Daca actul de mostenire a fost realizat, exista posibilitatea de a fi schimbat sau eventual semnat un alt act pentru a accepta sub forma de inventar?
Nu există această posibilitate. Nici posibilitatea renunţării nu mai există. Frumos spuneau latinii: semel heres, semper heres. Adică, moştenitor pe veci, odată ce ai acceptat succesiunea.
Pai si atunci de ce cand mergem la bancapentru a face un inprumut,cei care avem o varsta ,ni se cere sa semnam acea polita de asigurare ptr deces ?

Alte discuții în legătură

"mostenire" datorii gregoo gregoo Buna ziua, In cazul in care parintele decedat are o datorie la o firma de recuperari creante, urmasii mostenesc acea datorie? Exista vre-o lege care ... (vezi toată discuția)
Mostenire debite ContSters139791 ContSters139791 buna ziua am urmatoarea speta sotul contracteaza in timpul vietii , casatorit fiind, mai multe credite, la un mom dat decedeaza, sotia nu a participat in ... (vezi toată discuția)
Mostenire datorie sot decedat? iuliacrissy iuliacrissy Va rog sa ma ajutati!Tatal meu a decedat in 2009 si de atunci o tot suna pe mama de la o frima de recuperari cum ca tata ar fi avut ceva card de credit si nu a ... (vezi toată discuția)