avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 707 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu de risc maternal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu de risc maternal

Daca am fodt in concediu de cresterea si ingrijirea copilului din septembrie 2007 pana pe 24 aprilie 2008, iar din 25.04 am inceput serviciu pot sa mi iau concediu de risc maternal? ce acte imi trebuie ? Multumesc!
Multumesc pentru raspuns. Exista acest tip de concediu, poate nu aveti informatiile necesare.
Art. 10 spune ca pot beneficia de concediu de risc maternal, salariatele prevazute la art.2 lit c)-e),iar lit e) face referire la femeia care alapteaza. CAS-ul si Medicina Muncii mi-au confirmat acest tip de concediu. Intrebarea mea era daca dupa acest concediu de 120 de zile mai pot intra in concediu de crestere copil? O sa insist la CAS pentru un raspuns.

Multumesc inca o data.



e) salariata care alapteaza este femeia care, la reluarea activitatii dupa efectuarea concediului de lauzie, isi alapteaza copilul si anunta angajatorul in scris cu privire la inceputul si sfarsitul prezumat al perioadei de alaptare, anexand documente medicale eliberate de medicul de familie in acest sens;

Cum deduceti ca exista concediu pt... alaptare? Obtineti pauze pt alaptare, sau reducerea cu doua ore a programului de lucru pt alaptare. Dar concediu pt alaptare?
La lit e} se definesc termenii "salariata care alapteaza”, nu se face vorbire despre concediu de alaptare! Trebuie sa anuntati, in scris, angajatorul despre acea perioada pe care o considerati necesara (= cat timp credeti ca veti alapta) pt a vi se oferi pauzele / reducerea timpului de lucru...
Vreti sa spuneti ca alaptati, si puteti beneficia de concediu de risc maternal pt ca alaptati... Oricum, s-ar numi concediu de risc maternal, nu concediu de alaptare – si il puteti obtine daca nu solicitati concediu pt cresterea copilului.
Art.10 - b) dupa data revenirii din concediul postnatal obligatoriu, salariatele prevazute la art. 2 lit. d) si e), in cazul in care NU solicita concediul si indemnizatia pentru cresterea si ingrijirea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la 3 ani (n.m. - au dreptul la concediu de risc maternal).
Riscul maternal e una, alaptarea e alta! Cum spunea si trope-doi, concediul e pentru risc maternal, nu altceva. Ca riscul ar putea aparea si din cauza sau in timpul alaptarii - posibil, dar totusi ideea de risc adus sanatatii salariatei e esentiala. Nu se acorda concediu pentru ca mama sa alapteze copilul, se acorda reduceri ale timpului de munca.

In orice caz, nu stiu de ce ne mai intrebati daca dvs stiti mai bine iar noi nu avem informatiile necesare...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Motive concediu risc maternal pentru mame mihaelasofronea mihaelasofronea Buna ziua, as dori sa imi iau un concediu de risc maternal ( copilul inca nu a implinit 6 luni), am efectual cele 42 zile lauzie si nu intentionez sa iau ... (vezi toată discuția)
Concediu de risc maternal AlexandraElena89 AlexandraElena89 Ma aflu in concediu postnatal de 126 zile care se va incheia in 7.08.2016 si am inaintat o cerere catre angajator, impreuna cu adeverinta de la medicul de ... (vezi toată discuția)
Concediu odihna dupa ccc Doinadoina38 Doinadoina38 Bună ziua, am anunțat firma unde lucrez ca sunt insarcinata și ca voi prezenta concediu risc maternal imediat după ce termin concediu crestere copil 1. ... (vezi toată discuția)