avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu de risc maternal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu de risc maternal

Daca am fodt in concediu de cresterea si ingrijirea copilului din septembrie 2007 pana pe 24 aprilie 2008, iar din 25.04 am inceput serviciu pot sa mi iau concediu de risc maternal? ce acte imi trebuie ? Multumesc!
_alexa_ a scris:

Inca o intrebare, pentru ca lucrurile vad ca se cam bat cap in cap
Medicul de medicina muncii, mi-a spus ca mi se acorda concediu de risc maternal pana cu 63 de zile inainte de data la care eu ar trebui sa nasc. Ceva gen pana la 25.10.2008. Dupa aceasta data, 25.10. intru obligatoriu in concediu prenatal, intrerupandu-se astfel concediul de risc maternal.
Concluzie: nu pot sta in concediu de risc maternal pana nasc, si nu pot beneficia de toate cele 126 de zile de concediu prenatal dupa nastere decat daca ma prezint la servici pana cand ar trebui sa nasc. Asa este?


Beneficiati de conc de risc maternal in situatia in care aveti o sarcina cu risc iar angajatorul nu poate sa va ofere un loc de munca care sa nu va solicite deloc sau sa stati in pozitia culcat, etc.
In acest caz medicul de medicina muncii, pe baza carnetului dvs. de sarcina, (unde scrie de catre medicul ginecolog complicatiile, necesitatea unor evaluari mai dese, urmarirea indeaprope a sarcinii... deci sarcina cu probleme), si pe baza fisei de evaluare a locurilor de munca, va recomanda concediu de risc.

Cand aspectele care au generat situatia, incep sa nu mai apara, adica medicul de mm nu mai are un motiv real, temeinic, in baza caruia sa va acorde in continuare conc de risc maternal, dvs. nu-l puteti obliga. Intelegeti?
120 zile este maxim.
De aceea v-a recomdat sa beneficiati si de cele 63 zile de concediu prenatal.

Nu are legatura mersul la serviciu cu aceste concedii, nu este obligatoriu sa mai mergeti daca va incadrati cu concediile pana la data nasterii. Normal, daca va simtiti in stare buna, puteti merge la serviciu, daca medicul ginecolog care va urmareste sarcina, nu considera altfel si aveti acceptul, in acest caz se intrerupe conc. de risc maternal.

Concediul de maternitate de 126 zile il puteti lua oricand. Si dupa nastere, integral, daca doriti (obligatoriu 42 zile dupa nastere).

Locul dvs. este evaluat ca fiind cu risc?
Ultima modificare: Miercuri, 1 Octombrie 2008
Doina Elena, Consultant resurse umane
am diagnostic de placenta Praevia si muncesc la birou, stau toata ziua pe scaun, pozitie total nepotrivita pentru starea mea. Medicul meu mi-a recomandat concediu de risc.
Inseamna ca aveti sarcina cu risc.

Clar trebuie sa va acorde co de risc.(cred ca vrea darul).

Medicul ginecolog sa recomande in continuare acordare de co de risc.

Veti beneficia de indemnizatie de crestere copil, indepliniti conditiile?
Medicul specialist este obligat sa va acorde concediu medical daca aveti sarcina cu risc. Dupa cum s-a mai scris si de catre colegii mei cele 126 de zile le puteti lua si dupa ce nasteti sau anterior nasterii cu conditia sa aveti 42 de zile din acestea 126 dupa nastere obligatoriu.
medicul meu ginecolog ma ajuta si ma sprijina, si deja mi-a dat actele cu diagnosticul in care recomanda concediul.
problema mea era aceea ca din doua surse diferite am primit doua informatii diferite:
aici mi-ati spus ca pot merge cu concediul de risc maternal pana cand nasc (momentan sunt in saptamana 27 de sarcina), si pot beneficia de cele 126 de zile de concediu dupa ce nasc. Altcineva mi-a spus ca se intrerupe concediul de risc maternal cand implinesc 32 de saptamani, si incep prenatalul. Si dupa nastere voi beneficia in jur de 42 de zile de prenatal.
Later Edit: am vechime neintrerupta pe cartea de munca aproximativ 4 ani
Ultima modificare: Joi, 2 Octombrie 2008
ContSters67263, utilizator

Alte discuții în legătură

Motive concediu risc maternal pentru mame mihaelasofronea mihaelasofronea Buna ziua, as dori sa imi iau un concediu de risc maternal ( copilul inca nu a implinit 6 luni), am efectual cele 42 zile lauzie si nu intentionez sa iau ... (vezi toată discuția)
Concediu de risc maternal AlexandraElena89 AlexandraElena89 Ma aflu in concediu postnatal de 126 zile care se va incheia in 7.08.2016 si am inaintat o cerere catre angajator, impreuna cu adeverinta de la medicul de ... (vezi toată discuția)
Concediu odihna dupa ccc Doinadoina38 Doinadoina38 Bună ziua, am anunțat firma unde lucrez ca sunt insarcinata și ca voi prezenta concediu risc maternal imediat după ce termin concediu crestere copil 1. ... (vezi toată discuția)