avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1539 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Forta majora in contractele de credit
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Forta majora in contractele de credit

Tinand cont de Decizia Curtii Constitutionale nr. 872/2010 referitoare la obiectia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar care prevede ca Legea privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar are, in realitate, ca obiect de reglementare o serie de restrangeri ale exercitiului unor drepturi fundamentale, dupa cum urmeaza:...... Putem invona noi cei carora ni se aplica legea 118/2010 invocarea fortei majore din contractele de credit si comerciale Forta majora exonereaza de raspundere partile in cazul neexecutarii partiale sau totale a obligatiilor asumate prin prezentul contract. Prin forta majora se intelege un eveniment independent de vointa partilor, imprevizibil si insurmontabil, aparut dupa incheierea contractului si care impiedica partile sa execute total sau partial obligatiile asumate. Pana atunci cand salariile vor reveni la valoarea initiala+inflatie. Va multumesc
Buna seara! Eu am rata la banca 650 ron si salariul 750 ron. Sunt divortata si am un copil minor in intretinere. Am facut o gramada de cereri la banca si dupa ce am facut reclamatie la OPC, mi-au amanat o singura rata. Pot sa invoc forta majora? Nu mai pot face fata cheltuielilor zilnice si banca nu vrea sa gaseasca nici o varianta. Multumesc!
De ce unii considera ca aceasta informare a cetateanului de rand constituie un indemn la neplata? Legea e facuta pentru noi, deci trebuie sa avem cunostinta de ea, nu?

Cat despre opiniile acelea din care razbate zelul unui activist de partid(PCR), cred ca au nimerit gresit topicul. Ar fi foarte potrivite ca sa-i "certati" pe cei care ne-au vandut tara, au falimentat bancile, au furat fondurile PCR, UTC , au deturnat fondurile destinate sanatatii, pensiilor etc. si au indatorat poporul ca sa-si umfle ei conturile....

Nu sunt o sustinatoare a necinstei, dar nu uitati ca poporul roman e unul sarac, nedreptatit, lasat la mana (ne)cinstita a bancilor, societatilor de asigurari care genereaza cea mai multa nedreptate sociala.
Ultima modificare: Vineri, 11 Februarie 2011
ContSters79575, utilizator
In statele civilizate se apeleaza la consultarea unui avocat mai inainte de a se semna un contract cu implicatii majore asupra situatiei financiare pe multi ani si se evita in acest fel semnarea unui contract de credit precum primarul...

Dreptul de a avea cunostiinta despre efectele juridice ale unui contract este garantat dar tine tot de consultarea prealabila a unui avocat mai inainte de semnare, respectiv de incheierea unui act juridic.
Cel care se imprumuta de o mare suma de bani se poate imprumuta in prealabil si de o mica suma de bani sa plateasca o consultatie juridica la un avocat.
Asa cum oamenii se imprumuta de bani pentru a plati un onorariu de notar, tot la fel o pot face si pentru a plati un avocat...dar...nimeni nu este obligat sa procedeze in acest mod...

Poate ca se vor gasi avocati care sa doreasca sa reprezinte gratis drepturile si interesele acestor persoane care considera ca daca iau bani cu imprumut nu mai trebuie sa ii restituie.
Poate ca oamenii se vor aduna cu miile si vor plati avocati care sa se ocupe special de aceasta problema.
Dupa parerea mea, ca cineva sa se lupte cu bancile trebuie ca macar sa isi poata permite sa plateasca 1% din cat castiga ele si atunci se va discuta de echilibru in justitie prin avocati care sa se lupte cu adevarat...

Daca oamenii vor merge in mod individual nu cred ca vor avea sanse...
Vis-a-vis de saracie...

Incercati sa va adunati si sa platiti avocati reuniti ca sa se poata judeca pe legi si principii juridice foarte bine gandire pentru ca altfel nu cred ca exista sanse...

Nu mai vorbesc si de faptul ca atunci cand este vorba de foarte multi bani ( si bancile nu sunt sarace si nici nu vor sa piarda)...pot aparea si alte elemente, precum coruptia si interesele politice, etc.
Ultima modificare: Vineri, 11 Februarie 2011
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Ati incercat vreodata sa scoateti un contract al bancii afara din banca inainte de a-l semna? Nu veti avea nici o sansa... #-o
Cunosc cazuri in care anumite persoane nu au pus mana pe contract nici dupa ce l-au semnat... :stunned:
socoteala e cam asa: daca nu ai bani de rata, nu ai bani nici de avocat. dar poti cere un avocat din oficiu, pe baza nivelului scazut al veniturilor.
reducerea salariilor de catre guvern se incadreaza in prevederile legale privind forta majora. in instanta, la obiectia "ai alte mijloace", as raspunde ca la acordarea creditului s-a luat in calcul tocmai acel venit. deci banca, din moment ce s-a raportat la un element financiar, e tinuta sa se raporteze in continuare la el.
un avocat bun poate castiga procesul (daca instanta e corecta)... si poate face istorie cu acel proces. nu de alta, dar se pune tot mai mult accent pe jurisprudenta :D

Alte discuții în legătură

Este vorba despre discriminare sau nu? steffy_967 steffy_967 Daca aceasta criza economica loveste doar intr-un anumit sector - cel al bugetarilor, ma refer la reducerea salariala cu 25%, nu putem vorbi despre ... (vezi toată discuția)
Reducere salar cu 25% forta majora ContSters190527 ContSters190527 Tinand cont de Decizia Curtii Constitutionale nr. 872/2010 referitoare la obiectia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii privind unele masuri necesare ... (vezi toată discuția)
Notificare bendeac bendeac in cazul unui contract ce constituie tiitlu executoriu : 1)Dupa comunicarea titlului executoriu si a somatiei , deci dupa inceperea procedurii de executare ... (vezi toată discuția)