avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 207 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Nu poti munci normal,cand esti spionat
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Nu poti munci normal,cand esti spionat

Din punct de vedere legal,pana unde poate merge un sef cu spionarea subalternilor?Nu stiam de ce nu-mi functiona PC,pana intr-o zi cand m-am hotarat sa mai sterg de prin el ...si am descoperit ca aveam instalat fara stirea mea,Team Viewerul .Lam dezinstalat si PC functioneaza perfect.Cineva,de pe un PC din alta locatie(acasa), vroia sa stie ce fac in fiecare minut.Va rog mult sa-mi spuneti,este legal?Daca in lipsa mea instaleaza din nou acel program,cum trebuie sa procedez?
@llumy
Deci..team W poate fi configurat si cu drepturi de autor..adica nu il poti dezinstala."Securistu " lu peste ar fi trebuit sa stie. Dar...e parat.Dovada ca s-a putut dezinstala.Ceea ce naste o intrebare! Stiti sa dezinstalati si programe? e o treaba.Si cum adica "M-am hotarat sa mai sterg ceva de prin el?" Apreciez faptu ca posedati cunostinte extra dar dezapreciez ca va puneti sa umblati in programele calculatorului cu de la sine putere.Normal era sa mereti la sefu si sa ziceti.Sefu calcu asta e o moara hodorogita.Si sefu il baga pe "securist" sa transpire pana face moara sa mearga cum trebe.
team W nu se poate instala "hidden" adica ascuns.Pentru ca nu face parte din categoria programelor clasificate "spy" .E un program legitim si certificat de asistenta "remote" adica la distanta.
Calculatorul de serviciu e strict pentru actiunile de la serviciu. @Valentinian are perfecta dreptate. Ceea ce nu e valabil pentru @BX .Eu,personal, am lucrat la o firma de distributie vreo 3 ani ca operator facturare si operator calculator. Dat fiind faptul ca detin o atestare avansata in domeniu,mi s-a incredintat serverul pe care erau tinute gestiuni importante. desi ma manca in palma sa intru pe diferite site-uri nu am facut-o. las lumea care citeste aici sa isi dea seama de ce.

O dimineata placuta!:coffee:
Nu e vorba de interes de serviciu sau nu. Tot spionaj se numeste.
De ce ar avea IT-ul acces la toate datele de salarizare, sau la grilele/criteriile/datele pe baza carora se fac promovari ?
E doar un exemplu de abuz.
BX a scris:

Nu e vorba de interes de serviciu sau nu. Tot spionaj se numeste.
De ce ar avea IT-ul acces la toate datele de salarizare, sau la grilele/criteriile/datele pe baza carora se fac promovari ?
E doar un exemplu de abuz.


E opinia ta , nimeni nu are voie sa o considera buna sau rea , problema este insa de legalitate ........ si DA este legal ca o companie sa instaleze orice tip de program ( cu licenta evident) prin care sa poata controla calculatoarele ce ii apartin , reteaua ce ii apartine , serverul ce ii apartine, datele companiei ce ii apartin , banda de internet ce ii apartine ( observi sper cate drepturi de propietate am scris aici ) ... ect . Mai mult timpul in care un angajat este la servici si este platit apartine tot companiei ( nu importa daca e privata sau de stat ) asa ca tu poti sa continui sa spui ca este spionaj , nu te poate contrazice nimeni dar cu toate astea 99% dintre companii folosesc astfel de programe " pe fata " angajatul stiind ca este monitorizat.

Si acum se pune o intrebare ... Eu sunt monitorizat si prins ca stau pe mesenger .... cui crezi ca pot sa fac o reclamatie ca in timpul in care eram platit sa muncesc eu discutam subiecte fierbinti cu o pitzi de la hr ?

Pentru cel care a inceput topicul ... IT-istul care a facut tw-ul respectiv era mai slab pregatit decat un incepator de la scoala generala :)) sunt programe cu licenta care iti ruleaza si habar nu ai , mai mult in esenta nu ai nevoie de nici un program ..... tu ai o retea de calculatoare si sunt legate la un server principal , pei nimic mai simplu pui un soft de back-up sa copieze toate datele de pe calculatoare pe un fiser si tu citesti linistit fiseru si utilizatorul nici nu stie

sper ca am raspuns intrebarii tale intr-un mod obiectiv si iti sugerez sa iei un net pe telefon ca nu mai e asa de scump si stai pe netul tau de pe telefonul tau cat vrea muschiul tau :))
Ultima modificare: Luni, 6 Iunie 2011
Wladelu , utilizator
Ca sa fie legal, angajatii trebuie sa fie notificati de respectivele sisteme.

Si acum se pune o intrebare ... Eu sunt monitorizat si prins ca stau pe mesenger .... cui crezi ca pot sa fac o reclamatie ca in timpul in care eram platit sa muncesc eu discutam subiecte fierbinti cu o pitzi de la hr ?

Monitorizarea in sine este ilegala daca nu ai fost notificat de ea. Specificul continutului monitorizat este irelevant.

Da, exista programe cum ai descris mai sus, dar greseala companiilor este ca ele presupun ca toata lumea e proasta si ca nu le va descoperi nimeni vreodata.
BX a scris


Monitorizarea in sine este ilegala daca nu ai fost notificat de ea. Specificul continutului monitorizat este irelevant.


In esenta daca montez camere de supraveghere ..tre sa anunt lumea.Ei uite ca le montez si gata.X-( Cumva nu am voie sa montez camere ca nu stiu care angajat nu ai convine ca e supravegheat? Deci daca e prins pe camera ca freaca menta,sau mai rau,fura ceva,eu sunt cel vinovat ca nu am luat de manutza angajatii sa le arat unde sunt amplasate camerele ascunse,ca pe viitor daca au de gand sa fure ceva sa stie pe unde sa ocoleasca. Poate facem si un plan de spargere impreuna nu? Sau poate ,de comun acord cu angajatii, opresc camerele,si ai anunt totodata, orele de oprire ca ei sa poata freca menta linistiti.
Hai sa fim seriosi. Formularea corecta ar fi " Monitorizarea in sine NU ARE UN CADRU LEGAL, dar nu ca e ilegala. Eu montez camere ascunse,la fel si programe de monitorizare, si o sa le spun angajatilor "In sala de lucru se afla camere de supraveghere iar pe calculatoare programe de monitorizare". Cu asta monitorizarea a devenit legala? Si cum adica "specificul continutului e irelevant?" Deci daca angajatu flood-eaza sau ataca serverele unei banci de pe calculatorul firmei mele,si apoi vine politia si imi inchide firma eu ca patron desi pot proba in instanta cine si cum a facut-o ,nu o sa o fac, deoarece "continutul monitorizat e irelevant"

:)) deja nu mai comentez la acest subiect... e "irelevant"

Alte discuții în legătură

Inregistrarea convorbirilor telefonice si monitorizarea calculatorului. kty80 kty80 BUna ziua, In aprile va scriam de faptul ca noul sef doreste sa-mi modifice fisa postului...etc. Din fericire inca nu a facut-o insa m-a pus la curent cu ... (vezi toată discuția)
Hartuire psihica smile_and_nothing_more smile_and_nothing_more mi-a povestit o prietena ca a stat cu un baiat..aveau amandoi parolele la messenger si un program instalat in pc amandurora..zicea ca ea intra la el in pc cu ... (vezi toată discuția)
Nelamurire monitorizare calculator Marcel_ Marcel_ Buna ziua ! Am o nelmaurire legata de monitorizarea unui calculator. Sunt un administrator de retea la o firma si am o colega la a carui calculator am tot ... (vezi toată discuția)