avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1749 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... vanzare cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

vanzare cumparare

ce se poate face in situatia in care s-a vandut un teren , dar fara chitanta ci pe incredere
Sub sanctiunea NULITATII ABSOLUTE contractul de vanzare-cumparare trebuie sa imbrace forma AUTENTICA.
Pe romaneste, daca nu ati fost la notar sa incheiati contractul, totul e egal cu zero. Ati dat niste bani degeaba.
Data viitoare fiti mai dilegent si lasati-o naiba de incredere.
Numai bine....
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Februarie 2011
Mihaela Enache, Avocat
@iosej
Daca exista un inscris, chiar sub semnatura privata, puteti solicita instantei sa dea o hotarare care sa tina loc de titlu.
Dar depinde ce anume scrie in acel inscris, chiar daca nul absolut ca si contract de vanzare-cumparare, poate valora antecontract, in baza caruia puteti solicita rezilierea si returnarea sumei de bani platita.
Va recomand o discutie in particular cu un avocat, sa vedeti daca exista vreo solutie sau totul este pierdut.
iosej a scris:

si daca se gaseste aceea chitanta atunci inseamna ca dovedesc vanzarea prin chitanta insasi si pot sa uzez si de interogatoriul celui de la care am cumparat.
este corect asa ceva?

Daca aveti un inscris din care sa rezulte ca ati dat o suma de bani pentru ca X sa va vanda un teren si daca de la acea data ati folosit terenul iar X nu v-a deranjat in nici un fel atunci il puteti actiona pe X in judecata cerand instantei sa pronunte o hotarare judecatoreasca ce va tine loc de act de vanzare cumparare.
Problema acestor hotarari judecatoresti a fost dezbatuta destul de mult ajungandu-se in cele din urma la o practica relativ unitara in sensul ca pentru a obtine o astfel de hotarare sunt necesare cateva conditii:
- sa existe un inscris sub semnatura privata din care sa rezulte intentia de instrainare contra unei sume convenite de parti;
- plata sa fi fost facuta iar imobilul predat
- cel care a platit banii (nu-l numesc cumparator pentru ca vanzarea-cumpararea nu s-a facut) sa fie in posesia imobilului

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Referitor la chitanta de mana anduta78 anduta78 Buna ziua, Am nevoie de sfaturile voastre.Am cumparat actiuni de la o asociatie, o cunostinta a mea, dar nu am facut o hartie la notar. Tot ce avem este o ... (vezi toată discuția)
Cumpararea unui teren. inscris sub semnatura privata. hotarare care tine loc de act autentic uttzza uttzza Potrivit NCC se poate incheia un contract de vanzare cumparare a unui teren printr-un inscris sub semnatura privata? Vanzatorul este neproprietar ( in CF ... (vezi toată discuția)
Chitanta de mana intocmita de creditor asanacheromel asanacheromel Va rog sa ma ajutati cu o lamurire : daca am incheiat o chitanta de mana pentru un imprumut , eu fiind cel care dau banii , eu am redactat in totalitate ... (vezi toată discuția)