avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 410 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Transporturi intracomunitare
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Transporturi intracomunitare

1)Furnizolul fiind firma X platitoare de tva cu sediul fix in Romania orasul " A" adica Eu efectuez o prestatie de transport intracomunitar pentru Cumparatorul firma Y platitoare de tva cu sediul fix in romania orasul "B" pe ruta Rominia - Franta dus si intors ,se elibereaza doua facturi pentru ruta Rominia-Franta si cealalta pentru Franta -Rominia facturez atit in euro cit si in ron ,Intrebare: intocmesc decl 390 de prestari servicii intracomunitare,?intocmesc decont 300 dar unde trec baza si valoarea tva ,la care pozitie?
2) Soferul cumpara combustibil pe bonuri atit din Rominia cit si din Franta ce fac cum deduc Tva se poate deduce de pe bonuri avind in vedere ca firma Furnizor X are licenta de transport intracomunitar? Va rog ajutatima ca sint la prima operatiune de acest gen. Multumesc din suflet
Cel mai recent răspuns: Cs B , Contabil 09:02, 14 Februarie 2011
-declaratia 390 o depuneti cand facturati pentru o societate din UE cu cod valid de TVA (verificati pe vies ) si pe factura inscrieti la TVA mentiunea neimpozabil in RO ; dvs ati facturat acum catre o societate din Romania (banuiesc ca ati facturat cu TVA ) deci nu aveti obligatia declararii in 390;
-in decontul 300 inregistrati la vanzari normale in tara cu TVA
-referitor la bonurile de combustibil din afara tarii nu puteti deduce TVA-ul de pe ele ; le treceti inclusiv TVA pe costuri ; apoi, dupa ce va adunati mai multe bonuri puteti apela la societati care se ocupa de recuperarea TVA din UE si pentru un comision ( in general de 10-15%) va pot recupera TVA pe care il veti trece la acel moment pe venituri ; din cate stiu eu fiecare tara din UE are un plafon minim pentru care poti cere recuperarea TVA-ului ;
am uitat sa va spun , daca faceti transporturi intracomunitare si facturati catre societati din UE trebuie mai intai sa va inscrieti in registrul operatorilor intracomunitari (aveti detalii pe site-ul anaf)
Actele de rambursare a TVA-ului de pe bonurile externe se depun la ANAF. Detalii gasiti pe pagina urmatoare [ link extern ]
Nu trebuie sa apelati neaparat la firme de recuperare TVA - astfel puteti sa economisiti comisionul lor, insa dureaza mai mult pana cand va primiti banii inapoi. Daca este urgent sa va primiti banii inapoi, sunt firme care va platesc TVA-ul in 15/30 de zile, dar in acest caz pierdeti din bani.
Daca stiti sigur ca veti cere rambursare pentru TVA-ul extern nu trebuie sa inregistrati TVA-ul neaparat pe costuri. Sumele se pot pune pe contul 461, urmand sa le inchideti cand primiti banii inapoi.
Ultima modificare: Luni, 14 Februarie 2011
Cs B, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Transport intracomunitar vio58 vio58 Sint firma platitoare de TVA prestez transport intracomunitar pentru o firma din Rominia,achizitionez combustibil si din Germania,Franta,Ungaria,platesc tot ... (vezi toată discuția)
Tva vio58 vio58 prestatorul este pers. juridica platitor de tva inreg in reg comunitar beneficiarul este pers juridica in franta platitor de tva inreg in reg comunitar ruta ... (vezi toată discuția)
Achizitie intracomunitara de servicii sau nu? Carla77 Carla77 Am si eu doua probleme. 1. Firma din Spania careia eu (firma platitoare de tva din Romania) i-am efectuat o prestare de servicii (transport intracomunitar), ... (vezi toată discuția)