avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 222 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă drepturile animalelor ?
Discuție deschisă în Discuţia la modă

drepturile animalelor ?

Se vorbeste tot mai des despre drepturile animalelor. Exista chiar si o "Declaratie universala a drepturilor animalelor" [ link extern ] :
Articolul 9
1. Statutul legal specific al animalelor precum si drepturile lor trebuie sa fie
recunoscute prin lege.
Intrebarea mea este: Pot sa aiba animalele drepturi?
Ca persoana care urmareste Animal Planet va pot spune ca din ce am vazut pe acolo reiese ca oamenii au anumite obligatii fata de animale, chestii care mie mi s-au parut destul de rezonabile (ingrijire, tratament, etc.).
La noi e posibil orice... insa cei care sustin sus si tare "drepturile animalelor" uita ca omul a fost lasat pe pamant stapanul animalelor si nu invers!
Personal iubesc animalele: am un catel, doua pisici si 19 papagali. Ii ingrijesc, curat dupa ei, ma joc cu ei, dar fiecare isi stie locul lui. Eu sunt stapana lor (si ei stiu asta!), nu invers!
Si eu iubesc animalele, Lulica.
Omul are drepturi insa are si obligatii corelative drepturilor sale.
Animalele nu pot sa aiba obligatii, prin urmare nu pot sa aiba nici drepturi pentru ca ar insemna ca sunt superioare omului. :O
Drepturile si obligatiile privesc relatiile sociale - animalele nu intra in relatii sociale cu omul, asa ca nu ar trebui sa se puna problema drepturilor lor.
De fapt "drepturile animalelor" sunt drepturi ale oamenilor, cu obligatii corelative. Adica, de exemplu, eu am "dreptul" de a nu fi oripilat de masacrarea unui animal, ceea ce le impune tuturor celorlalti obligatia de a se abtine de la acest comportament.
Din pacate asa zisa dragoste a unora pentru animale uneori duce la absurd.
Mie, de exemplu, i se pare o aberatie sa creezi o linie de vestimentatie pentru catei sau pisici, sa-ti storci creieri inventand jucarii pentru hamsteri sau pentru papagali. Ma uit cum pensionari care abia au ce baga in gura tin 1-2 catei sau pisici pe langa usa lor si nici ei nici animalele nu o duc bine. Vad un caine mare (lup, doberman,..) tinut inchis intr-un apartament unde abia isi poate misca coada.
In primul rand, ca oameni, am uitat care e locul animalelor. Daca tot vorbim de drepturi cred ca singurul drept al unui animal (exceptand animalele domestice) ar fi sa traiasca liber; locul lor nu este in colivii, in custi sau in curtile noastre. Poate pentru asta ar trebui sa militeze acei iubitori de animale. Si as fi langa ei!
Sunt de acord cu vanatoare, dar nu cu masacrarea sau chinuirea (am auzit povestile unor tinerei carora parintii le-au luat arme si masini cum ca s-au distrat alergand si omorand caprioare pe camp!)
Impunem chestii aproape aberante in legatura cu sacrificarea animalelor domestice, dar suntem impasibili la ce se intampla cu caini comunitari sau pisicile vagaboante.
Vin 2-3 televiziuni care arata 3-4 cazuri de oameni care-si bat joc de animale si se ridica diverse asociatii la lupta pentru a se scoate diverse legi! Iei cateva luni de inchisoare daca ii dai un sut unui maidanez dar te alegi cel mult cu o amenda daca traversezi strada pe unde te taie capul si provoci un accident.
Din pacate la noi sunt multi care declanseaza furtuni doar ca sa-si justifice existenta...
daca s-ar respecta macar jumatate , si la noi, din prevederile legii privind protectia animalelor, ar fi ceva. pana atunci nu ramane decatsa ne uitam la altii#-o
sunt uimit dar ma tratez...parca parca as intelege ceva dar as vrea sa fiu sigur...continuati va rog domnule avocat=D>


"sunt uimit"...si ..."sa fiu sigur"...scrise de o persoana de sex feminin, nu mai pare a fi o eroare electronica...sper s-o rezolv astazi.

Rog moderatorul sa stearga postarile de la orele: 22:08, 22:15, 22:20 din 29.11
facute in numele meu...daca este motiv de banare, inteleg dece a facut-o...
Ultima modificare: Luni, 30 Noiembrie 2009
Tiberiu Lazar, utilizator

Alte discuții în legătură

Eutanasierea cainilor fara stapan si dreptul la viata al acestora. Filip Alexandru Filip Alexandru In dimineata aceasta am vazut ca probabil multi dintre voi stirea foarte tragica despre copilul ucis de maidanezi si totodata si propunea eutanasierii ... (vezi toată discuția)
Animale fara stapan Morea4u Morea4u Buna ziua. Am urmatoarea problema. In curtea complexului unde locuiesc sunt mai multe pisici si ocazional si caini maidanezi. Asociatiile nu au cum sa le ia ... (vezi toată discuția)
Protectie animale fara stapan! irastoica irastoica Buna ziua! In primul rand va doresc un nou an plin de liniste si tot ceea ce va doriti,cu imbelsugare fara risipa inutila si cu sanatate,tot fara risipa,cu ... (vezi toată discuția)