avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 260 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă drepturile animalelor ?
Discuție deschisă în Discuţia la modă

drepturile animalelor ?

Se vorbeste tot mai des despre drepturile animalelor. Exista chiar si o "Declaratie universala a drepturilor animalelor" [ link extern ] :
Articolul 9
1. Statutul legal specific al animalelor precum si drepturile lor trebuie sa fie
recunoscute prin lege.
Intrebarea mea este: Pot sa aiba animalele drepturi?
Raspunsul meu ar fi si nu, si da.

Nu, animalele nu pot sa aiba drepturi pentru ca nu sunt subiecti de drept dar mai ales pentru ca intreaga teorie a drepturilor e justificata de necesitatea protectiei oamenilor si intereselor lor de imixtiunile statului / celorlalti din comunitate. Si e ridicol sa zici ca un casalot are dreptul de a trai fara cruzime, fara a-l proteja de cruzimea proprie sau a celorlalti casaloti. Ce drept poate avea o caprioara de a nu fi sfasiata de oameni care sa o lase totusi sa fie sfasiata de lup?

In acelasi timp, da, animalele au drepturi, pentru ca noi oamenii numim "drept" tot ce ne place si ni se pare de dorit pentru toti: dreptul la acces la internet, dreptul la servicii medicale performante, dreptul la pensie samd. In aceste cazuri, a vorbi despre drepturi e un mod de a discuta politica. Adica ce fel de societatea ne dorim.

Si intr-adevar, oamenii doresc sa traiasca intr-o societate cu mai mica cruzime fata de animale. Daca ne duce pana acolo, putem vorbi despre "drepturi" sau despre orice altceva. Il mai citez in acest sens pe Jeremy Betham, care acum 200 de ani era printre putinii sa sustina '"drepturile" femeilor, ateilor, homosexualilor samd:

Intrebarea nu este: Au ratiune? sau Pot sa vorbeasca? . Intrebarea este ""Pot sa sufere?"


Animalele pot sa sufere, deci vor exista miscari pentru a le scadea suferinta. Si poate vor castiga, peste alti 200 de ani. :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Eutanasierea cainilor fara stapan si dreptul la viata al acestora. Filip Alexandru Filip Alexandru In dimineata aceasta am vazut ca probabil multi dintre voi stirea foarte tragica despre copilul ucis de maidanezi si totodata si propunea eutanasierii ... (vezi toată discuția)
Animale fara stapan Morea4u Morea4u Buna ziua. Am urmatoarea problema. In curtea complexului unde locuiesc sunt mai multe pisici si ocazional si caini maidanezi. Asociatiile nu au cum sa le ia ... (vezi toată discuția)
Protectie animale fara stapan! irastoica irastoica Buna ziua! In primul rand va doresc un nou an plin de liniste si tot ceea ce va doriti,cu imbelsugare fara risipa inutila si cu sanatate,tot fara risipa,cu ... (vezi toată discuția)