avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 453 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drum de servitute
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drum de servitute

Buna ziua,

Cand am cumparat terenul la munte nu ne-am gandit ca vom intampina atatea probleme din cauza lipsei drumului de servitute.
Terenul a avut un drum privat, dar in urma unei alunecari de teren s-a creat o rapa foarte adanca si nu se poate reface decat cu costuri extrem de mari .
Exista posibilitatea de a ajunge la teren pe deasupra dealului insa unii proprietari nu sunt de acord sa treci peste terenul lor. Acest lucru ne impiedica sa ne realizam proiectul de cabana la care visam.
Am discutat cuvilizat cu toti proprietarii de teren si am incercat sa obtinem acordul de trecere insa nu am reusit ( am incercat o negociere, dar doi dintre propietari nu vor nimic, nu ne lasa si gata ). Unul dintre proprietari a spus ca nu am decat sa cumpar terenul si pot sa trec. Ma poate obliga sa-l cumpar daca expertul topo va stabili ca drumul trece pe acolo?
Ce solutii legale exista daca nu exista consens intre vecini?
In cazul unui proces daca expertul propune mai multe variante de drum de servitute care are intiietate cea mai ieftina varianta sau cea mai scurta?

Multumesc anticipat tuturor celor care ma pot ajuta cu un sfat,
Cel mai recent răspuns: ct25exs , utilizator 22:04, 18 Mai 2008
Codul Civil prevede anumite obligatii in acest caz, care decurg din principiul bunei vecinatati (in redactarea Codului Civil "Legea supune pe proprietari la osebite obligatii unul catre altul, fara chiar sa existe vreo conventie intre dansii"). Astfel, in ceea ce priveste dreptul de trecere sau servitutea de trecere, Codul Civil prevede urmatoarele:

Art. 616. - Proprietarul al carui loc este infundat, care nu are nici o iesire la calea publica, poate reclama o trecere pe locul vecinului sau pentru exploatarea fondului, cu indatorire de a-l despagubi in proportie cu pagubele ce s-ar putea ocaziona.
Art. 617. - Trecerea trebuie regulat facuta pe partea ce ar scurta calea proprietarului fondului inchis, ca sa iasa din drum.
Art. 618. - Cu toate acestea trebuie a se alege trecerea prin locul ce ar pricinui o mai putina paguba acelui pe al carui loc trecerea urmeaza a fi deschisa."

Deci, vor sau nu vor, dvs avand proprietatea fara acces la drumul public, aveti un drept de servitute de trecere asupra proprietatilor invecinate, in conditiile de mai sus.
Am si eu o problema de acest gen, diferenta fiind ca nu sunt proprietara asupra terenului, ci locatar.
Mai exact este vorba de o suprafata de 300 mp dintr-un camping, pe care am inchiriat-o pentru o perioada de 3 luni pentru desfasurarea unor activitati sportive. Dar ca sa ajung la terenul inchiriat trebuie sa intru prin campingul respectiv, ceea ce nu ar fi nici o problema daca nu ar trebui sa platesc taxa de intrare in camping pentru fiecare masina si fiecare persoana.
Este vreo solutie legala in acest caz? Am inteles din raspunsul dat ca daca as fi proprietar ar fi obligati sa ma lase sa intru. Dar asa?
Multumesc anticipat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumparare procent din drum de servitute mariusrous mariusrous Buna ziua , am cumparat acum 1 luna un teren intravilan fara drum de servitute.Noroc ca ma invecinez cu un drum de servitute lat de 4 metri al proprietarilor ... (vezi toată discuția)
Hotarare definitiva si irevocabila valabila irinu irinu Buna seara . In anul 1971 printro hotarare judecatoreasca defin.si irevo.sa stabilit anularea unei servituti de trecere pe motiv ca terenul care avea ... (vezi toată discuția)
Drum de acces kikirika kikirika BUNA,am o casa cu un grajd mare ,ca si cele de pe vremea CAP-rilor,linga mine mai sunt inca doua grajduri care nu au acces de nicaieri pt. ca au fost vindute ... (vezi toată discuția)