avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 384 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Traducerea iliesciana a Conventiei neconforma cu ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Traducerea iliesciana a Conventiei neconforma cu textul original !

Articolul 6 paragraful 1 al Convenție pentru apărarea drepturilor și libertăților fundamentale (ratificată prin Legea 30/1994), astfel cum a fost transpus în limba română.

”Orice persoană are dreptul la judecarea în mod echitabil, în mod public şi într-un termen rezonabil a cauzei sale, de către o instanţă independentă şi imparţială, instituită de lege, care va hotărî fie asupra încălcării drepturilor şi obligaţiilor sale cu caracter civil, fie asupra temeiniciei oricărei acuzaţii în materie penală îndreptate împotriva sa. Hotărârea trebuie să fie pronunţată în mod public, dar accesul în sala de şedinţă poate fi interzis presei şi publicului pe întreaga durată a procesului sau a unei părţi a acestuia în interesul moralităţii, al ordinii publice ori al securităţii naţionale într-o societate democratică, atunci când interesele minorilor sau protecţia vieţii private a părţilor la proces o impun, sau în măsura considerată absolut necesară de către instanţă atunci când, în împrejurări speciale, publicitatea ar fi de natură să aducă atingere intereselor justiţiei.”

Textul în limba engleză (articolul 6):

In the determination of his civil rights and obligations or of any criminal charge against him, everyone is entitled to a fair and public hearing within a reasonable time by an independent and impartial tribunal established by law. Judgment shall be pronounced publicly but the press and public may be excluded from all or part of the trial in the interests of morals, public order or national security in a democratic society, where the interests of juveniles or the protection of the private life of the parties so require, or to the extent strictly necessary in the opinion of the court in special circumstances where publicity would prejudice the interests of justice.

(In determinarea drepturilor si obligatiilor sale civile sau orice acuzatie penala impotriva sa, orice persoana are dreptul la o audiere publica intr-un termen rezonabil in fata unui tribunal independent si impartial)

Textul in limba franceza (articolul 6):

Toute personne a droit à ce que sa cause soit entendue équitablement, publiquement et dans un délai raisonnable, par un tribunal indépendant et impartial, établi par la loi, qui décidera, soit des contestations sur ses droits et obligations de caractère civil, soit du bien-fondé de toute accusation en matière pénale dirigée contre elle. Le jugement doit être rendu publiquement, mais l’accès de la salle d’audience peut être interdit à la presse et au public pendant la totalité ou une partie du procès dans l’intérêt de la moralité, de l’ordre public ou de la sécurité nationale dans une société démocratique, lorsque les intérêts des mineurs ou la protection de la vie privée des parties au procès l’exigent, ou dans la mesure jugée strictement nécessaire par le tribunal, lorsque dans des circonstances spéciales la publicité serait de nature à porter atteinte aux intérêts de la justice.

După cum se poate observa textul în limba engleză face referire la dreptul la ascultare/înțelegere/audiere (hearing), la fel si textul in limba franceză (entendue - a fi înțeles/ascultat), impunându-se precizat ca textele în limba engleză și franceză ale convenției sunt cele sub imperiul cărora se interpretează articolul 6.

Traducerea în limba română nu este în spiritul și litera convenției, dreptul justițiabilului la ascultare nefiind garantat prin efectul legii (astfel cum stabilește convenția) ci supus voinței discreționare a organului judiciar (care poate conferii dreptul la ascultare ori îl poate suprima). Termenul ”judecat (ă)” este tipic perioadei comuniste, astfel:

Constituția R.S.R. din 1986:

ARTICOLUL 101

În Republica Socialistă România justiţia se înfăptuieşte, potrivit legii, prin Tribunalul Suprem, tribunalele judeţene, judecătorii, precum şi prin tribunalele militare.

ARTICOLUL 102

Prin activitatea de judecată, tribunalele şi judecătoriile apără orînduirea socialistă şi drepturile persoanelor, educînd cetăţenii în spiritul respectării legilor.
Tribunalele şi judecătoriile, aplicînd sancţiunile penale, urmăresc îndreptarea şi reeducarea infractorilor, precum şi prevenirea săvîrşirii de noi infracţiuni.

ARTICOLUL 110

Judecata se desfăşoară în şedinţă publică, cu excepţia cazurilor prevăzute prin lege.

ARTICOLUL 111

În activitatea de judecată, judecătorii şi asesorii populari sînt independenţi şi se supun numai legii.

Constituția R.S.R. din 1972

ARTICOLUL 95

Prin activitatea de judecată, tribunalele şi judecătoriile apără orînduirea socialistă şi drepturile persoanelor, educînd cetăţenii în spiritul respectării legilor.
Tribunalele şi judecătoriile, aplicînd sancţiuni penale, urmăresc îndreptarea şi reeducarea infractorilor, precum şi prevenirea săvîrşirii de noi infracţiuni.

Constituția R.S.R. din 1969.

ARTICOLUL 103

Judecata se desfăşoară în şedinţă publică, cu excepţia cazurilor prevăzute prin lege.

ARTICOLUL 104

În activitatea de judecată, judecătorii şi asesorii populari sînt independenţi şi se supun numai legii.

Judecata nu este un drept, judecata este o activitate întreprinsă de una dintre puterile statului în virtutea atribuțiunilor ce i-au fost încredințate de adunarea constituantă (prin aprobarea Constituției). Traducerea oximoronică a convenției, în sensul că ai dreptul să fi judecat, reprezintă o jignire față de toți românii și o gravă mocirlire a idealurilor Revoluției din Decembrie 1989.

Statul Român ”ilescian” a asigurat traducerea convenție astfel încât justiția noastră să fie una ”socialist-științifică”, dar cu față umană, în care dreptul nostru la ascultare este mai mult un deziderat decât un drept material efectiv.

Statul Român, prin dl. Tăriceanu et. comp., continuă să nege, în fiecare zi, dreptul la ascultare, în fața instanței de judecată, al cetățenilor români prin prorogarea în fiecare an a datei la care intră în vigoare a art. 13 din Legea 304/2004.

Sursa: soslow.weblog.ro
Care este norma de drept care reglementeaza aceasta "garantie" a partilor ca vor fi ascultate? Unde in normele procesuale de drept civil este regelemntat - expressis verbis - dreptul uneia dintre parti sa fie ascultata?
Eu nu am sustinut nici un moment ca partile nu pot fi ascultate, am invedereat ca este la latitudinea instantei daca asculta sau nu, si daca asculta este tot la latitudinea instantei daca motiveaza in raport cu sustinerea partilor.

Si daca tot e sa fim "intelepti", notele scrise prin care "corectam" ce scrie grefiera in caietul de sedinta nu au nici o valoare, consemnarile grefierei odata transpuse in incheiere devin act autentic si nu pot fi rasturnate decat prin inscrierea in fals. De altfel poti consulta jurisprudenta I.C.C.J. pentru ca sa constati ca Inalta Curte a statuat ca incheierea nu poate fi combatuta cu argumentele consemnate in caietul grefierei intrucat incheierea este act autentic.
Art. 127. - Pricinile se dezbat verbal, dacă legea nu dispune altfel.
Art. 128. - (1) Preşedintele deschide, suspendă şi ridică şedinţa. (2) Preşedintele va da cuvântul mai întâi reclamantului şi în urmă pârâtului.
...
Art. 129 (4) Cu privire la situaţia de fapt şi motivarea în drept pe care părţile le invocă în susţinerea pretenţiilor şi apărărilor lor, judecătorul este în drept să le ceară acestora să prezinte explicaţii, oral sau în scris, precum şi să pună în dezbaterea lor orice împrejurări de fapt ori de drept, chiar dacă nu sunt menţionate în cerere sau în întâmpinare. (5) Judecătorii au îndatorirea să stăruie, prin toate mijloacele legale, pentru a preveni orice greşeală privind aflarea adevărului în cauză, pe baza stabilirii faptelor şi prin aplicarea corectă a legii, în scopul pronunţării unei hotărâri temeinice şi legale. Ei vor putea ordona administrarea probelor pe care le consideră necesare, chiar dacă părţile se împotrivesc.
...
Art. 261. - (1) Hotărârea se dă în numele legii*) şi va cuprinde:
.....
5. motivele de fapt şi de drept care au format convingerea instanţei, cum şi cele pentru care s-au înlăturat cererile părţilor;
Exact, este facultatea instantei daca iti da sau nu cuvantul, este facultatea instantei daca retine ceea ce ai spus, instanta isi motiveaza hotarare numai in raport cu motivele care "au format convingerea" instantei. Dreptul partii la ascultare nu este garantat, pentru un studiu comparativ se poate observa Codul de Procedura Fiscala unde legiuitorul garanteaza partilor dreptul la ascultare.
Ultima modificare: Luni, 12 Mai 2008
SoSlow, utilizator
SoSlow a scris:

Exact, este facultatea instantei daca iti da sau nu cuvantul, este facultatea instantei daca retine ceea ce ai spus, instanta isi motiveaza hotarare numai in raport cu motivele care "au format convingerea" instantei. Dreptul partii la ascultare nu este garantat, pentru un studiu comparativ se poate observa Codul de Procedura Fiscala unde legiuitorul garanteaza partilor dreptul la ascultare.

nu vad cum art. 128 alin. 2 poate fi interpretat in sensul aratat de tine, respectiv ca ascultarea reclamantului si a paratului ar fi doar o facultate a instantei si nu o obligatie.
art. 128 nu este insa singura norma care da dreptul partilor la cuvant si punerea de concluzii cu privire la imprejurarile de fapt si de drept ale cauzei, orice hotarare data fara respectarea principiului contradictorialitatii fiind nula.
Am crezut, initial, ca ni se prezinta o idee putintel mai nastrusnica, dar realista totusi, despre traducerea unui text... Pe masura ce dezbatem observ ca lipsa de cunoastere a dreptului intern duce la ideile pe care le arata soslow, cel putin asa imi pare mie.
Dezbaterile orale sunt obligatorii, principiul contradictorialitatii este garantat, nu este aplicat de instanta dupa cum se simte in ziua respectiva. Astfel, judele va da cuvantul partilor nu daca vrea, ci indiferent de vrea au ba.
Apoi, partile pun concluzii orale sau scrise...
Sincer, din cauza lipsei de reglementare stricta a procedurii, avem unele dintre cele mai permisive proceduri din punctul de vedere al documentelor, notelor scrise si concluziilor pe care le putem depune intr-un dosar.
Mi se pare gresit, caci am vazut justitiabili care redactau note scrise fara vreo legatura cu dosarul lor, in ideea ca asa-si sustin ei cauzele...
Dar, din pacate, daca depui prin registratura un document, judele nu-l poate scoate din dosar si sa ti-l dea inapoi; in alte legislatii, e mai stricta depunerea de acte si note scrise la dosar iar judele are putere mai mare sa ti le refuze.

SoSlow, daca raspunzi la contraargumentele aratate, poate continuam discutia. Poate ma lamuresti, caci chiar as vrea sa stiui, cum anume tine judele seama de argumentele tuturor partilor, contrare, dintr-un dosar. :-/
Facultatea de a aprecia probele este a instantei si la noi, dar si in alte parti... Nu are nimeni facultatea de a aprecia probele dintr-un dosar, poate juratii acolo unde ei sunt. Tot aia, aceeasi idee.

Repet: motivarea si ascultarea sunt chestiuni separate, atat la noi, dar si in majoritatea legislatiilor. Nu ai gasit argument contrar, asa ca ai luat-o- pe alta cale. Frumos! Ei bine, un avocat nu castiga evitand argumentatiile care ii sunt contrare, ci contraargumentandu-le.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Traducere text de lege sebastian-barbulescu sebastian-barbulescu Buna ziua, Rog sa ma ajute cineva cu traducerea acestui text.... P.S. pe vremea mea se facea mai multa franceza si rusa...:(( Va multumesc. Summary of ... (vezi toată discuția)
Reprezentarea prin avocat la cedo este obligatorie ? LuchianSeb LuchianSeb Buna ziua. va rog lamuriti-ma in privinta unei chestiuni... Daca o persoana a sesizat CEDO pentru ca i s-au incalcat drepturile omului, dar doreste sa se ... (vezi toată discuția)
Procedura cedo danamatea danamatea va rog sa-mi spuneti care sunt pasii de urmat pt a ataca o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila la cedo. mentionez ca este vorba despre un ... (vezi toată discuția)