Am fost citata ca martor intr-un dosar penal ( la Parchet - DGA ) si m-am prezentat insotita de un avocat deoarece nu cunosteam obiectul cauzei pentru care am fost citata. Pe parcursul interviului s-a incercat de catre d-na procuror intimidarea si rastalmacirea afirmatiilor pe care le faceam - fapt care i l-am spus - . Am intrebat de ce am fost propusa ca martor, fapt care a determinat-o sa-si iasa din fire si sa ma dea afara din birou impreuna cu avocatul pentru ca acesta sa-mi sugereze sa ma " linistesc"- Intorsi in birou am continuat interogatoriu concretizat in declaratia pe care am dat-o , citit-o si semnat. Dupa 3 saptamini am fost solicitata telefonic sa ma prezint iar la d-na Procuror . M-am prezentat ( fara avocat) si mi s-a adus la cunostinta ca am calitate de invinuit conform art. 260 Cp ( deoarece nu am spus tot ce stiam - ) am semnat Procesul Verbal, urman sa ma prezint cu avocatul ( maine ) .
Intrebare : Nu trebuia sa-mi dea o copie dupa Procesul verbal ? / Pot face recurs?
Multumesc si astept raspuns.
Nu se mai poate cu plangere la instanta.
Au mai taiat o mana la avocati...si au dat o forta mai mare parchetelor...
Parerea mea este sa vorbiti cu avocatul dvs. si daca se pricepe la drept penal si are si cat de cat experienta in materie penala sa va spuna daca el crede ca ar exista proce si cam care ar fi acelea...
Sigur ca...avocatul va trebui sa aiba si ceva timp sa vorbeasca cu dvs. pentru a se derula intreaga situatie de fapt...
Partea neplacuta este ca, daca veti fi trimisa in judecata e foarte posibil sa primiti o pedeapsa cu executare...
Nu este obligatorie aplicarea unei pedepse cu executare prin detentie.
Daca nu aveti antecedente penale si recunoasteti fapta ,beneficiati de prevederile art.320 ind.1 c.pr.pen,prin care pedeapsa este redusa cu 1/3,iar aceasta pedeapsa poate fi cu suspendarea executarii,conf.art.81 c.pen.
Problema e sensibila si trebuie tratata cu delicatete; in fond si la urma urmei d-voastra stiti cel mai bine daca ati spus tot adevarul sau ati omis ceva cu buna-stiinta...in prima situatie nu aveti de ce sa va ingrijorati (procurarea se mai enerveaza, dar se mai si calmeaza), insa daca aveti ceva pe constiinta ar fi bine sa va aplecati cu atentia asupra adoptarii unei pozitii cooperante fata de organele de ancheta si asa scapati si de "marturia mincinoasa"!
Cat timp v-ati angajat un avocat, cel mai intelept este sa-l consultat pe el cu privire la atitudinea pe care este indicat sa o aveti in fata organelor de urmarire penala si asupra consecintelor pe care le-ati avea de suportat. Cred ca dansul este cel mai in masura sa va consilieze asupra spetei.
Aici vorbim de o persoana care a fost chemata in calitate de martor sa dea o declaratie cu privire la savarsirea unei fapte penale de catre o alta persoana. Deoarece, din actele dosarului de urmarire penala, procurorul a constatat ca declaratia acestui martor este in totala contradictie cu situatia de fapt rezultată din celelalte acte efectuate in cursul urmaririi penale, l-a pus sub invinuire pe acest martor pentru savarsirea infractiunii de marturie mincinoasa - art. 260 C.pen.
Daca martorul nu a spus adevarul sau nu a spus tot ce stie cu privire la împrejurările esentiale cu privire la care a fost intrebat, atunci recomand martorului ca sa-si retraga mărturia pana la arestarea inculpatului sau pâna la pronunţarea unei hotarari sau soluţii ca urmare a acestei mărturii mincinoase, pentru ca fapta sa să nu mai fie incriminata, conform dispoz. art. 260 alin. 2 C.pen. Dupa acest termen, se vor aplica dispoz. art. 260 alin. 3 C.pen.
Astfel, doar martorul poate sti daca se face vinovat de savarsirea acestei infractiuni, iar in caz afirmativ recomand acestuia sa isi retraga marturia sau sa ia legatura cu avocatul sau pentru a-l sfatui in mod pertinent, in functie de imprejurarile cauzei si a actelor dosarului. ;)
Articolul 260
dolar
am facut o marturie mincinoasa,a inceput urmarirea penala impotriva mea,dar nu a ajuns dosarul la procuror, este la politie,imi pot retracta ... (vezi toată discuția)