avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 311 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Factura fara chitanta
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Factura fara chitanta

Sunt firma si cumpar produse consumabile in firma pe baza de factura iar pe factura emisa de magazin este mentiunea " factura circula fara chitanta de incasare".Plata produselor o fac fie la casa si se elibereaza un bon fiscal, fie prin card sau livrare la domiciliu prin alta firma de curierat care elibereaza o chitanta (emisa de ei privind doar banii primiti). La contabilitate mi se solicita acum chitanta corespunzatoare acestei facturi.Puteti sa-mi dati un sfat cu privire la aceasta solicitare, avand in vedere ca se refera la o perioada din anul trecut ?Este obligatorie chitanta avand in vedere acea mentiune?Multumesc
Cel mai recent răspuns: a21alex , utilizator 22:34, 8 Decembrie 2014
Nu trebuie bon sau chitanta atata timp cat factura are acea mentiune.E cazul facturilor cash&carry.
O firmă lucrează cu bunuri și servicii - deplasarea lor se face cu acte - avize de expeditie - cine ia, ce ia, unde duce, cine primeste, ce primește. Bunurile și serviciile au o valoare exprimată într-o monedă - cand bunurile se miscă se miscă si valoarea lor. La unele plata se face cu bani cash - care se incaseaza cu chitantă, plata prin bancă - ordin de plată - care poate sa aibă o valoare mai mică decat cea de pe factură - egală - sau uneori și mai mare (din jocul ratei de schimb - pret în euro plată în lei) - firmele la un anumit interval se verifica la solduri. Sunt hypermarketuri care vand si en-gros dar si en-detail - acelea au factura+chitanță pe același format, pe cand la hypermarcheturile en-detail ai un bon de casă+chitantă în acelasi format - ex REAL. Prin urmare exista o logică - cand platești cash trebuie să primești 1- bon de casă (magazine), cand plătești cash poti primi factură+chitanță. Există cazul Orange - facturează un produs cu suma din gestiune apoi aplică un discount și practic ajungi la 0 lei - iar ei ca să nu facă o factură cu 0 lei te roagă sa dai un leu să nu fie cu zero, adică ca si cum nu ar fi. Sunt firme care nu pot vinde en-detail pentru că nu au casa de marcat (obligatoriu daca vinzi la persoane fizice) și încasez cash, altele au si pot si cu bon fiscal dar și cu factură. Regula trebuie sa respecte legea - daca ai in obiectul de activitate trecut vanzarea en-detail obligatoriu trebuie sa ai casa de marcat. Un expert contabil sau un consultant fiscal cunoaste cu exactitate care este raspunsul la o problema de acest gen - apelați la ei sa mance și ei o paine de secară!

Da, eu primesc banii doar prin banca si asa stiam si eu ca trebuie doar sa eliberez factura. Pentru a respecta legea probabil va trebui sa iau extrasul de cont de la banca drept dovada pentru incasarile banilor de pe facturile eliberate...
Ultima modificare: Vineri, 18 Februarie 2011
a21alex, utilizator
In acest sens Ministerul de Finante a elaborate un Ghid practic cu urmatoarele instructiuni :
1. În cazul achizitionării carburantilor auto pe bază de bon fiscal, bonurile sunt documente justificative care stau la baza înregistrării cheltuielilor în contabilitate dacă sunt stampilate si au înscrise denumirea cumpărătorului si numărul de înmatriculare a autovehiculului.
2. (1) Bonurile fiscale emise cu aparatele de marcat electronice fiscale în baza Ordonantei de urgentă a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicată, cu modificările si completările ulterioare, sunt documente care atestă efectuarea plătii si se anexează la Registrul de casă.
(2) Înregistrarea în contabilitate a bunurilor achizitionate sau a serviciilor prestate, achitate cu numerar sau card bancar, pe bază de bon fiscal, se poate efectua în următoarele conditii:
(i) entitatea solicită furnizorului factura aferentă bunurilor livrate sau serviciilor prestate, având ca anexă bonul fiscal emis de aparatul de marcat electronic fiscal;
sau
ii) entitatea justifică cheltuielile efectuate fie prin documente care atestă intrarea în gestiune a bunurilor achiziționate, fie cu alte documente cum sunt: ordin de deplasare, decont de cheltuieli, la care se anexează bonul fiscal, documentele respective fiind aprobate de persoana care autorizează efectuarea acestor cheltuieli. În cazul utilizării decontului de cheltuieli, documentul utilizat este „Decont de cheltuieli – cod 14-5-5” aprobat prin Ordinul ministrului economiei si finanțelor nr 3512/2008 privind documentele financiar-contabile, care va fi adaptat în mod corespunzător pentru decontări interne.
3. Deducerea taxei pe valoarea adaugată se exercită pe baza documentelor stabilite prin Titlul VI al Codului fiscal.
În functie de programele informatice utilizate, operatorii economici vor efectua evidentierea achizitiilor în contabilitate cu respectarea atât a reglementărilor contabile, cât si a prevederilor legale privind regimul TVA

Atentie la neatentie !?
Toate bune pana apare un litigiu datorita neachitarii unor facturi.
In conditiile in care intre factura si chitanta nu este facuta legatura cum probati plata in termen?.
Va indemn sa cereti ca pe chitante sa se faca mentiune, (are rubrica) in ce consta plata. "cv factura nr.... din data de ..... rata 1 .., rata 2 etc.
La bonul fiscal pana la o anumita valoare nu e nevoie de factura.
Dar cautati un consultant sa va organizati bine afacerea, ca sa nu aveti nevoie mai tarziu de avocat. Trebuie ca orice tranzactie sa se faca cu documente legale si totdeauna sa puteti face dovada tranzactiei incusiv a platilor . Mult succes

Alte discuții în legătură

Incasare cash chitanta?! geoang geoang Buna seara! Sunt PFA, neplatitor de TVA, impozitata la norma de venit. Am intrebari la emiterea Facturii/ Chitantei. Catre persoane fizice care platesc ... (vezi toată discuția)
Greseala mare: chitante catre persoane fizice - cum pot repara situatia hordymulberry hordymulberry Buna ziua. Am cam incurcat borcanele. Am trimis prin curier catre 5 persoane fizice distincte pe langa factura si chitanta. In paralel trimisesem si la ... (vezi toată discuția)
Bonul fiscal obligatoriu daca tai chitanta si factura? ANCA_M ANCA_M LUCREZ IN DOMENIUL TRANSPORTURILOR SISTEM RENT A CAR . PENTRU SUMELE INCASATE DE LA CLIENTI SE TAIE CHITANTA SI FACTURA PE BAZA UNUI CONTRACT INTRE FIRMA SI ... (vezi toată discuția)