avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... informarea la angajare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

informarea la angajare

este obligatoriu sa informezi salariatul in scris cand il angajezi sau se considera ca este informat atunci cand semneaza CIM? in codul muncii nu este prea clar.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:06, 18 Februarie 2011
Buna ziua
Codul muncii
Art. 17. - (1) Anterior incheierii sau modificării contractului individual de munca, angajatorul are obligatia de a informa persoana selectata in vederea angajarii ori, dupa caz, salariatul, cu privire la clauzele esentiale pe care intentioneaza sa le inscrie in contract sau sa le modifice. (O.U.G. nr. 55/2006)

(11) Obligatia de informare a persoanei selectate în vederea angajarii sau a salariatului se considera indeplinita de catre angajator la momentul semnãrii contractului individual de munca sau a actului aditional, dupa caz. (Legea nr. 371/2005)

Ar fi bine sa faceti o minuta de informare aparte de contract, gasiti diverse modele pe adresele web ale itm-urilor, asa o sa evitati toate discutiile pe viitor......
Intr-adevar, Codul Muncii nu prevede explicit forma scrisa a informarii prealabile incheierii CIM, insa, in cazul in care salariatul contesta ca v-ati indeplinit aceasta obligatie, avand si posibilitatea de a va actiona in judecata, cu solicitarea de acordare de daune-interese, va trebui sa faceti dovada indubitabila a indeplinirii acestei obligatii legale, cu cel putin 15 zile inainte de semnarea contractului de munca, termen prevazut de art.17, alin.4 din Codul Muncii.
Dupa parerea mea, art.17, alin.1 indice 1 din Codul Muncii instituie doar o prezumtie relativa conform careia semnarea CIM atesta informarea prealabila, prezumtie ce poate fi rasturnata prin proba contrara de catre salariatul in cauza.
Mai mult, aveti obligatia de a furniza salariatului si informatii ce nu sunt cuprinse in CIM, astfel incat semnarea CIM nu are nici o relevanta in privirea acestora din urma.
Asadar, vrand-nevrand, pentru a nu avea probleme de genul asta, este indicat ca informarea sa se faca in scris, sub semnatura de atestare a salariatului in cauza cu privire la data si continutul informarii.
va multumesc mult.=D>
zaharia nicoleta a scris:

este obligatoriu sa informezi salariatul in scris cand il angajezi sau se considera ca este informat atunci cand semneaza CIM? in codul muncii nu este prea clar.


Obligaţia de informare a persoanei selectate în vederea angajării sau a salariatului se consideră îndeplinită de către angajator la momentul semnării contractului individual de muncă sau a actului adiţional, după caz.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incheiere cim aurash29 aurash29 Buna ziua, Art. 17 din Codul Muncii \\"(1) Anterior încheierii sau modificării contractului individual de muncă, angajatorul are obligaţia de a informa ... (vezi toată discuția)
Informare contract si act aditional RuxandraLarisa RuxandraLarisa Este obligatorie intocmirea informarii inainte de semnarea contractului de munca si a actelor aditionale?Sau se considera indeplinita odata cu semnarea ... (vezi toată discuția)
Necesitatea informarii la angajare suciu_diana suciu_diana Buna ziua, as dori sa stiu cat de necesara mai este intocmirea unei informari ina avansul angajarii, ca urmare a obligativitatii inregistrarii CIM in ... (vezi toată discuția)