avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 762 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Plata ascensor pentru parter si et.1.
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Plata ascensor pentru parter si et.1.

Buna. Am navigat mult pe forum dar nu am gasit ce contributie are parterul si et.1 la ascensor si daca au de platit cum se calculeaza; CPI .SU. Nr: de persoane . La noi se plateste numai reparatiile daca s-e strica. Curentul si firma de service 400 r0n platesc cei de la Et: 2 in sus. Va multumesc anticipat.
gheorghe ioan a scris:
...ce contributie are parterul si et.1 la ascensor si daca au de platit cum se calculeaza; CPI .SU. Nr: de persoane . La noi se plateste numai reparatiile daca s-e strica. Curentul si firma de service 400 r0n platesc cei de la Et: 2 in sus.

Proprietarii de la parter si etajul 1 au obligatia de a plati proportional cu cota indiviza (suprafata utila a apartamentului), cheltuielile de intretinere, reparatii, revizii, prelungire licenta de functionare... ale liftului.
Numai asupra costului cu energia electrica consumata de functionarea liftului, se poate hotari in adunarea generala ca proprietarii de la parter si/sau etajul unu sa nu plateasca.
din punctul meu de vedere, plata folosirii liftului de catre cei de la parter si et 1 este total aiurea. O suma de bani, infima ce-i drept, data aiurea. Pentru ce sa platesc liftul daca stau la parter si nici macar nu ma ating de el ?! pentru ce sa platesc eu pentru "transportul" locatarilor de la etajele superioare mie ?! sunt atatea scari de bloc in care parterul si et 1 NU platesc liftul.
Trag nadejde ca veti intelege atunci cand veti citi tot topicul, cand veti intelege din ce se compune proprietatea dv si obligatiile / drepturile dv. ca proprietar. Doar atunci.
Bine v-am gasit si sper ca nu am pus intrebarea mea unde nu trebuie.

Situatia mea este alta:
M-am mutat in propriul apartament in urma cu mai bine de un an, la etajul 1.
Recunosc nu m-am uitat vreodata atent pe listele care se afiseaza dar a venit si momentul asta.
Vad pe lista ca platesc lunar pentru lift 11.01 lei asta in conditiile care:
- la etajul 1 liftul nu poate fi chemat (a fost intentionat dezactivat butonul de chemare lift)
- liftul nu urca la etajul 1 (la fel , a fost intentionat dezactivat butonul pentru etajul 1 din lift. deci ori parter ori oricare alt etaj decat 1)

Mie nu mi se pare normal ca liftul sa fie scos din uz pentru etajul 1 si eu care locuiesc la etajul 1 sa platesc pentru lift.

Pot sa-i dau pe cei de la asociatie in judecata?
Nu ma deranjeaza suma cat ma deranjeaza gestul.

De asemenea, e nevoie sa chem o firma sau pe cineva autorizat care sa demonstreze ca liftul este oprit in mod intentionat pentru etajul 1?

Multumesc,
Vlad
Daca ati fi citit ceea ce s-a scri mai sus poate erati lamurit.
Proprietarii unei scari au de plata doua feluri de cheltuieli pentru lift:
1. Cheltuieli de intretinere, reparatii, licenta lift.
2. Cheltuieli cu energia electrica necesara functionarii liftului.
Cheltuielile de la nr. 1 se platesc de toti preoprietarii in functie de cota parte indiviza de proprietate (suprafat utila a apartamentului) indiferent ca folosesc saiu nu liftul si indiferent ca acesta functioneaza sau nu.
Cheltuielile de la nr. 2 se suporta de toti proprietarii dar dupa numarul de persoane inregistrate luna de luna la asociatie. Exceptie de la plata energiei electrice pot face cei ce locuiesc la primul etaj, numai daca nu exista uscator la ultimul etaj si numai daca se ia aceasta hotarare in adunarea generala.

Dumneavoastra spuneti ca pe lista de plata vi s-a repartizat suma de 11,01 lei. Dar ce reprezinta aceasta suma? Cheltuieli de intretinere a liftuluii (1) sau cheltuieli cu energia electrica (2)?
Daca cei 11,01 lei reprezinta cheltuieli de intretinere este absolut legal.
Daca cei 11,01 lei reprezinta cheltuieli cu energia electrica poate fi la fel de legal in situatia in care adunarea generala nu a hotarat scutiere dumneavoastra (ce de la parter si etajul 1).

Eu vad rezolvarea problemei cat mai simplu. Daca dumneavoastra contribuiti la ambele feluri de cheltuieli (1+2), solicitati presedintelui asociatiei sa deblocheze usa la etajul dumneavoastra si sa beneficiati de lift ca toata lumea.
Iar pana la judecata puteti face si alti pasi fara costuri: discutati cu presedintele, cu veciunii, contestati eventual sumele repartizate in termen de 10 zile de la afisarea listelor de plata, notificati asociatia si abia apoi daca nu se rezolva, incercati si cu instanta.
Dar toate acestea le faceti numai dupa ce va informati ce reprezinta cei 11,01 lei pentru ca daca aceasta suma reprezinta intretinerea lunara a liftului (si nu consumul de energie) nu aveti nici o sansa sa fiti scutit de aceasta obligatie indiferent de instanta.

Alte discuții în legătură

Plata ascensor roxana2702 roxana2702 Buna ziua! Ieri am facut o cerere pt a nu mai plati liftul. Nu il folosim iar in bloc este o \"moda\" mai veche sa nu platesti daca nu il folosesti. Noi suntem ... (vezi toată discuția)
Intrebari legate de lift ibis ibis Buna ziua Va rog, in limita timpului disponibil, sa imi raspundeti la urmatoarele intrebari 1. Cum se calculeaza la bloc intretinerea liftului: pe numar de ... (vezi toată discuția)
Reparatie lift castelanul castelanul la reparatie lift cheltuiala se imparte pe apartament sau pe nr.de persoane?cum e mai corect ?si daca se poate ,de ce? Ar mai fi ceva-se imparte de la et.2 ... (vezi toată discuția)