avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 188 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... ajutor nerespectare hotarare judec.
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

ajutor nerespectare hotarare judec.

buna ziua. In urma unui divort copilul in varsta de 3 ani a fost incredintat mamei prin sentinta irevocabila.Tatal cetatean turc are program de vizita cu luare la domiciliul sau in fiecare luni , miercuri si duminica din saptamana, intre anumite ore precum si dreptul de a avea legaturi personale cu minorul.Mama a facut pasaport copilului si a plecat cu el din tara in Italia.Tatal este acum privat de programul de vizitare al minorului, pentru ca e cetatean turc si nu poate merge in vizita intr-un stat UE , pt ca Turcia nu e membra a Uniunii.Ce se poate face in acest caz? Se poate face o plangere penala cf art 307 CP pentru nerespectarea programului de vizitare si pentru impiedicarea tatalui de a avea legaturi personale?care sunt sansele ca minorul sa fie adus inapoi in tara si care sunt procedurile pe scurt de urmat?multumesc
Cel mai recent răspuns: leonida , utilizator 17:33, 21 Iulie 2010
De la data de cand s-a stabilit resedinta copilului intr-un alt stat, timp de 3 luni, instantele romanesti sunt competente sa solutioneze o cerere de modificare a dreptului de vizita.
Dupa trecerea acestei perioada competente devin instantele din statul de resedinta al copil.
Da,cred ca puteti depune o plangere penala conform Art. 307c.p
Nerespectarea mãsurilor privind încredintarea minorului Retinerea de cãtre un pãrinte a copilului sãu minor, fãrã consimtãmântul celuilalt pãrinte sau al persoanei cãreia i-a fost încredintat minorul potrivit legii, se pedepseste cu închisoare de la o lunã la 3 luni sau cu amendã.
Cu aceeasi pedeapsã se sanctioneazã fapta persoanei cãreia i s-a încredintat minorul prin hotãrâre judecãtoreascã, spre crestere si educare, de a împiedica în mod repetat pe oricare dintre pãrinti sã aibã legãturi personale cu minorul, în conditiile stabilite de pãrti sau de cãtre organul competent.
Actiunea penalã se pune în miscare la plângerea prealabilã a persoanei vãtãmate.
Împãcarea pãrtilor înlãturã rãspunderea penalã.



multumesc pentru raspuns.Si eu am citit in lege si cat tine statul roman doar plangere penala pot face, mai departe pentru a aduce copilul in tara trebuie sa apelez la Protectia si drepturile copilului si la Conventia de la Haga.Vizitarea mea nu este de 2 ori pe luna cum se obisnuieste,ci de 3 ori pe saptamana, in fiecare saptamana la anumite ore cu luare de la domiciliu.Dupa plangerea penala ce alta autoritate de stat ma mai poate ajuta in aceasta actiune?
Adreseaza-te Ministerului Justitiei roman, pentru a cere dreptul de vizita international ... procesul va avea loc intre state.
In acest sens, Ministerul Justitiei roman va contacta Ministerul Justitiei din tara unde s-a stabilit domiciliul copilului.






avind experienta unui proces bazat pe conventia de la HAGA,doresc sä vä pun la dispozitie pärerea mea:

- mama avea dreptul de incredintare al minorului.Ea are dreptul de a circula si a se stabili oriunde doreste.
Mama avea dreptul sä plece cu copilul in altä tarä.
Conventia de la Haga se aplicä doar dacä mama a plecat si nu v-a adus la cunostintä locul,in care se aflä cu copilul. Dacä v-a adus la cunostintä locul,in care se aflä cu copilul si v-a informat,cä aveti dreptul de a -l vizita in continuare atunci nu SE CONSIDERÄ RÄPIRE INTERNATIONALÄ MINORI si Conventia nu se aplicä. Ea poate dovedi acest lucru cu martori sau email,scrisoare recomandatä si asa mai departe (in care ati fost instiintat).

Plingerea penala nu va avea nici un succes,pentru cä mama nu vä impiedicä sä vizitati copilul (asta cu conditia cä v-a adus la cunostintä noul domiciliu si v-a invitat sä vizitati copilul in continuare) si nici nu a fäcut o faptä penalä,ea avind dreptul de incredintare si a stabili un nou domiciliu,unde crede ea de cuvinta. Incä odatä cu conditia sä vä informat de noul domiciliu si sä vä fi invitat sä vizitati copilul in continuare,deci sä nu vä interzicä contactul.

Stiti unde stä in Italia sau poate mama sä dovedeascä cä ati fost informat?


Alte discuții în legătură

Competenta Mary355 Mary355 este regulamentul 2201 /2003 peste 44/2001?. Proces bazat pe conventia de la Haga cistigat in Bucuresti(copilul ramine in romania,nu va fi extradat),proces de ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, este posibil ca tatal sa acuza mama de rapirea copilului ... Koala1234 Koala1234 Buna ziua , este posibil ca tatal sa acuza mama de rapirea copilului ( 3 luni ) , pentru ca nu mai doreste sa se intoarca in tara in care traieste tatal? Am ... (vezi toată discuția)
Executare silita a unei sentinte civile pentru nerespectarea programului de vizitare hasan hasan Buna ziua. Un prieten cetatean turc a divortat de sotia lui,copilul rezultat in urma casatoriei fiind incredintat mamei printr-o sentinta definitiva si ... (vezi toată discuția)