avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1574 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cui apartine terenul din jurul blocului?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cui apartine terenul din jurul blocului?

Buna ziua! As vrea sa stiu daca Primaria sau Asociatia de Locatari are drept de proprietate asupra terenului din jurul blocului ( gradini amenajate, parcari, etc) . Din cate am aflat stiu ca spatiul verde apartine Consiliului Local al sectorului unde se afla blocul si nu are nimeni dreptul sa-l ingradeasca. Situatia care m-a determinat sa intreb este urmatoarea: un vecin care are apartament la parter si-a ingradit un teren din fata apartamentului sau, l-a inchis cu lacat si in plus foloseste gradina pe post de loc de gratar si intalniri cu prietenii pana tarziu in noapte, cateodata in frunte cu Administratora blocului, care tocmai ea a pus afis sa se pastreze linistea in bloc dupa ora 22.00 !!! Asadar nu am cu cine sa discut in aceasta situatie. Va rog sa imi spuneti ce masuri pot lua? Multumesc, Julesa
Cel mai recent răspuns: Martis Nela Anisoara , utilizator 00:56, 7 Iunie 2024
Gola a raspuns bine, dar mai trebuie adaugat si trotuarul de pe langa bloc, nu stiu exact 60 cm sau 100 cm, dar sigur trotuarul este inclus in partile comune a blocului
ATENTIE GHOLA!
Monitorul ale carei prevederi le invoci la data de 15.05.2008, nu contine acte normative ce se refera la infiintarea si functionarea asociatiilor de proprietari. Monitorul Oficial nr. 393/1997 contine 2 acte:
1. Legea nr. 114/1996 - legea locuintei - ale carei articole au fost abrogate partial.
2. H.G. nr. 79/1997 - hot. pt. aprobarea unor reglementari privind exportul de animale vii - ABROGATA
Este adevarat ca Legea nr. 114/1996 - legea locuintei includea in ANEXA 2 REGULAMENTUL-CADRU
al asociaţiilor de proprietari, dar acesta a fost ABROGAT prin Legea nr. 230/1997 - privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, lege publicata in M. Of. nr. 490/2007 la data de 23.07.2007.
Am postat acest articol in ideea de a se insusi in mod corect anumite dispozitii legale.
Nimeni nu se naste invatat, dar fiecare are capacitatea de a acumula informatii. Informatile daca sunt corecte - ajuta.
Ignorantia legum excusat neminem = necunoasterea legii nu scuza pe nimeni.

In fine, consider ca spatiul din fata blocului apartine domeniului public.
A se avea in vedere ca potrivit art. 3 din Legea nr. 230/2007 termenul de proprietate comuna/individuala, si nu numai, are urmatorul inteles:
"Art. 3 În sensul prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
a) clădire-bloc de locuinţe-condominiu - proprietatea imobiliară formată din proprietăţi individuale, definite apartamente sau spaţii cu altă destinaţie decât aceea de locuinţe, şi proprietatea comună indiviză. Poate fi definit condominiu şi un tronson cu una sau mai multe scări, din cadrul clădirii de locuit, în condiţiile în care se poate delimita proprietatea comună;
b) proprietate individuală - apartamentul sau spaţiul cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, parte dintr-o clădire, destinată locuirii sau altor activităţi, care împreună cu cota-parte indiviză din proprietatea comună constituie o unitate de proprietate imobiliară. Cu excepţia unor situaţii pentru care există alte prevederi exprese în prezenta lege sau în acordul de asociere, dreptul de proprietate asupra unei proprietăţi individuale dintr-un condominiu trebuie considerat în acelaşi mod ca şi dreptul de proprietate asupra altor bunuri imobile;
c) proprietate comună - toate părţile dintr-un condominiu care nu sunt apartamente sau spaţii cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă;
d) proprietate comună aferentă tronsoanelor sau scărilor care nu poate fi delimitată - cel puţin o instalaţie pe verticală care alimentează în comun tronsoane ori scări sau părţi de construcţie comune tronsoanelor ori scărilor, care nu pot fi definite separat din punct de vedere fizic ca poziţie şi suprafaţă;
e) cotă-parte indiviză - cota-parte de proprietate care îi revine fiecărei proprietăţi individuale din proprietatea comună şi este egală cu raportul dintre suprafaţa utilă a proprietăţii individuale şi totalul suprafeţelor utile ale tuturor proprietăţilor individuale."
Exista hotarari ale consiliilor locale care statuteaza faptul ca terenul din fata blocului apartine domeniului public. A se vedea si multitudinea de articole din presa.

Exemplu:
Articolul "Fără roşii şi castraveţi în faţa blocului!" publicat de Casandra Duta la data de 12.02.2009 - Sursa Arges Expres
"Reprezentanţii Biroului Protecţia Mediului din cadrul Primăriei Curtea de Argeş fac un apel către toţi argeşenii care până acum plantau în faţa blocului diferite legume, atenţionându-i că nu au voie să facă acest lucru. “Vine primăvara şi mulţi vor începe lucrările de plantare a unor legume diverse în faţa blocurilor. Acest lucru nu este permis, pentru că este domeniu public. Este greu de înţeles mai ales pentru cei bătrâni, dar nu avem ce face”, a spus Dana Avram, inspector în cadrul respectivului birou. Pe terenul din faţa fiecărui bloc se pot planta flori sau arbuşti ornamentali. Cei care nu respectă această decizie a Consiliului Local riscă să fie amendaţi cu sume cuprinse între 100 şi 800 lei."

Sper sa va fie de folos.....
Cititi Legea nr.24/2007 privind reglementarea si administrarea spatiilor verzi din jurul blocului, pentru a afla cui apartine acest spatiu, cine-l administreaza si ce amanzi se pot primi, iar pentru linistea publica cititi Legea nr.61/1991 si Legea nr.234/2008.
completare la mesajul s.c.serv ad loc ...
cititi si modificarile si completarile ulterioare aduse legii 61/1991, ca sint destule
As avea si eu o problema legata de acest subiect stau intr-un bloc din zona Pantelimon cu foarte multe scari intrarea se face prin spate in fata tot parterul fiind ocupat de spatii comerciale etc.
La iesirea din scara este un mic trotuar apoi o alee apoi incepe parcarea blocului...adica locurile platite etc.De un an si jumatate de cand m am mutat cei ce nu au apucat sa isi mai ia locuri platite isi parcheaza masina (garare) pe spatiul "trotuarului" din fata scarilor trotuar care de altfel nu este delimitat cu nimic bordura este ca si inexistenta etc.
Intre 2 scari mai nou au pus stalpi in beton si practic au blocat 5-6 locuri de parcare fapt care ne aduce pe multi dintre noi la exasperare la 30 minute de cautat loc s.a.m.d., in dreptul fiecarei scari este o usa intrarea la gunoi....mai este un barulet mic, cizmar ba chiar spatele postei.....nicaieri nu au pus astfel de stalpi ci efectiv au afisat programul si rugamintea de a nu bloca accesul iar aici unde s-au pus acesti stalpi se afla casieria blocului si gunoiul adica nimic important sau care sa functioneze pe timp de noapte.
Intrebarea mea este: au autorizatie oare? Cine raspunde de acest spatiu (este numai beton, nu spatiu verde)? Si daca ar avea sa zicem nu se poate ataca in tribunal? Daca da in baza carei legi?
Va multumesc si astept raspunsuri
Ultima modificare: Luni, 16 Martie 2009
Bianca Radulescu, Alte profesii

Alte discuții în legătură

Parcari pe spatiul verde al blocului? mihasi mihasi Locuiesc in Bucuresti si la mine la bloc s-a hotarat sa se ia din spatiul verde , acolo unde se poate, pentru amenajarea unor parcari. Amenajarea o face ... (vezi toată discuția)
Reparatie acoperis, spatiu care apartine de bloc mihaipescar mihaipescar Buna ziua! Locuiesc intr-un bloc de apartamente la parter. Sunt interesat de urmatoarele aspecte pentru care as dori cateva lamuriri poate si cateva ... (vezi toată discuția)
Poate masina straina sa parcheze langa blocul nostru ? Pilu Pilu Buna ziua, as avea rugamintea daca poate cineva sa ma lamureasca cu urmatoarea problema: Langa blocul unde locuiesc este un trotuar lat de 2 m., in continuare ... (vezi toată discuția)