avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1590 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cui apartine terenul din jurul blocului?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cui apartine terenul din jurul blocului?

Buna ziua! As vrea sa stiu daca Primaria sau Asociatia de Locatari are drept de proprietate asupra terenului din jurul blocului ( gradini amenajate, parcari, etc) . Din cate am aflat stiu ca spatiul verde apartine Consiliului Local al sectorului unde se afla blocul si nu are nimeni dreptul sa-l ingradeasca. Situatia care m-a determinat sa intreb este urmatoarea: un vecin care are apartament la parter si-a ingradit un teren din fata apartamentului sau, l-a inchis cu lacat si in plus foloseste gradina pe post de loc de gratar si intalniri cu prietenii pana tarziu in noapte, cateodata in frunte cu Administratora blocului, care tocmai ea a pus afis sa se pastreze linistea in bloc dupa ora 22.00 !!! Asadar nu am cu cine sa discut in aceasta situatie. Va rog sa imi spuneti ce masuri pot lua? Multumesc, Julesa
Cel mai recent răspuns: Martis Nela Anisoara , utilizator 00:56, 7 Iunie 2024
Stimați compatrioți,
Cine a modificat legea privind domeniul public de așa natură încât să nu mai avem voi să avem spații și grădini frumos amenajate de locatarii blocurilor este un/o mare epavă aflată unde nu trebuie. Eu știu că administrația locală nu are bani de mers la baie, dar de unde să găsească bani și pentru amenajarea tuturor spațiilor aferente zonelor de locuit. Am citit fugitiv legea 114/1996 cu ultimile modificări și consider că este varză. Au scos din ea tot ce era mai important. Dovadă că cei care au modificat-o au făcut-o pentru a fura mai bine banii publici. Păcat. Ce nu era frumos să avem în fața zonelor de locuit floricele, aranjamante și multă verdeață? O altă aberație a legii domeniului public, spațiile verzi nu trebuiesc îngrădite. Eu consider că un card estetic la 50-80 cm de sol ar fi indicat pentru delimitarea acelei zone. Vă rog să faceți un inventar al spațiilor verzi și veți ajunge la concluzia că sunt în paragină din cauza acestei legi aberante care a făcut din noi toți niște individualiști. Adica nu mă interesează că are statul grijă. Greșit domnilor. Eu sunt din Galați și vă spun că decând este primar Dumitru, acest oraș a devenit foarte urât din toate punctele de vedere. Nu mai spun de drumuri. Agenția de mediu din Galați este doar pe hârtie. Eu sunt pentru modificarea legii domeniului public și să avem dreptul de a ne face cum vrem noi grădinile din fața blocului. Și poate primesc o lămurire la câți metri pătrați am eu dreptul în fața blocului pentru parcare auto ca propietar. Am văzut că cineva a spus în funcție de cât este trecut în contract. Eu am contractul înainte de modificarea legii și nu sunt specificate aceste lucruri.

cotă-parte indiviză - cota-parte de proprietate care îi revine fiecărei proprietăţi individuale din proprietatea comună şi este egală cu raportul dintre suprafaţa utilă a proprietăţii individuale şi totalul suprafeţelor utile ale tuturor proprietăţilor individuale."
Doresc o rezolvare matematică a ceea ce spune în lege, că la vorbe putem spune multe
Asociatiile de proprietari se conduc dupa Legea 230/2007 si HG 1588/2007 cu Normele de aplicare a legii.

Contractul Dv. contine suprafata apartamentului si o mica suprafata de cota-parte indiviza din interiorul, subsolul si terasa blocului. In exteriorul blocului proprietatea comuna se intinde doar cat bordura de 90 cm de la zidul cladirii.

Cota-parte = Suprafata utila apartamentului (fara balcon) / Suma suprafetelor utile ale tuturor apartamentelor (fara balcoane) * 100.
Aceasta bucatica de proprietate exprimata in procent se foloseste in calculele pentru impartirea unor anumite cheltuieli, care conform legii se fac in functie de cota-parte indiviza. Ea reprezinta, daca vreti, o bucatica din terasa, o bucatica din holuri, o bucatica din subsol, o anumita lungime din infrastructura de tevi, dar nu o puteti identifica neaparat.
Caracterul cotei-parti indivize este insusi caracterul proprietatii comune din condominiu din care face parte, fortata si perpetua, ea neputand fi identificata si ca atare ingradita.

Spatiul verde din jurul blocurilor apartine primariilor. Nu ma intrebati de ce au lasat ingradirea acestor spatii verzi, de-a lungul timpului, la indemana locatarilor, si nici de ce, mai nou, le ingradesc ele, primariile, creand iluzia ca acelea ar fi in proprietatea locatarilor din blocuri. Si nici de ce nu le ingradesc deloc sau nu lasa locatarii sa le ingradeasca. Nu stiu sa va raspund la aceasta intrebare.

Ce pot sa va spun sigur e ca proprietatea Dv. a fost intotdeauna aceeasi si a primariilor de asemenea aceeasi.

Pe de alta parte primariile, daca au ingradit acele spatii, nu se mai ocupa de ele si lasa la latitudinea locatarilor aceasta placuta ocupatie, nu cred ca cineva din primarie s-ar opune daca Dv. ati planta in aceste spatii copaci, arbusti sau floricele, chiar daca nu este proprietatea Dv.
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Noiembrie 2009
elga50, moderator
Multumesc elga50 pentru lămurire. Dar ziua în care o să-ți fie mai mare dragu să vezi spații amanajate precum în olanda de exemplu este departe tare. Undeva prin 2500. Noi aici avem o epavă de primar.
Primarul il alegem NOI, fiecare la circumscriptia lui.

La noi, primarul, adica primarele "care este", cu toate belelele lui, pe care eu personal il contest, trebuie sa recunosc cinstit....ca nu vine sa ne taie pomii (eventual ii toaleteaza - daca ADP-ul e solicitat), nu ne pune motorina peste flori, nu ne impiedica sa ingrijim spatiul verde din jurul blocurilor, ba dimpotriva, a mai facut si un parc de cartier de toata frumusetea cu fantana care chiar a functionat toata vara spre deliciul copiilor, cu spatiu verde ingrijit si toaletat, neingradit, cu terenuri de tenis si fotbal, cu o scena micuta pe care toata vara au venit diferite formatii de teatru si muzica, aproape ca in Olanda pe care o evocati Dv. Si suntem in 2009, nu asteptam 2500.

Si vreau sa va spun, ca fara sa fie spatiul nostru privat, fiind un spatiu public, administratiile tuturor blocurilor din jurul blocului in care traiesc au grija de aceste spatii verzi, asa-zisele gradini ale blocurilor.

La mine pe strada este o placere sa te plimbi in orice anotimp, este o placere sa deschizi geamul dimineata!

Aceste spatii sunt delimitate cu garduri pentru estetica si pentru o oarecare paza impotriva daunatorilor bipezi si eu personal consider ca deocamdata este o decizie buna.

Deci, mai depinde si de oameni, dar ce sa mai vorbim de contributia lor pe spatiul public, daca pe proprietatea comuna se comporta ca patrupezii!
Nici primarele care este si niciun alt primar nu cred ca interzice cuiva amenajarea spatiului din jurul blocului. Aici mai tine de administrator, dar mai ales de proprietari.
In sectorul 4, Piedone a amenajat, pe bani grei, e adevarat, gradinile din jurul mai multor blocului. Unele gradini erau intretinute si inainte de aceasta actiune, cu flori foarte multe, dar s-a intrat cu buldozerul si a ras tot, asa ca acum este numai gazon. La blocul in care locuieste bunica mea, proprietarii au strans bani si au dat celor de la adp numai sa le lase gradina intacta, astfel ca acea gradina e singura care este plina de flori multicolore.

Alte discuții în legătură

Parcari pe spatiul verde al blocului? mihasi mihasi Locuiesc in Bucuresti si la mine la bloc s-a hotarat sa se ia din spatiul verde , acolo unde se poate, pentru amenajarea unor parcari. Amenajarea o face ... (vezi toată discuția)
Reparatie acoperis, spatiu care apartine de bloc mihaipescar mihaipescar Buna ziua! Locuiesc intr-un bloc de apartamente la parter. Sunt interesat de urmatoarele aspecte pentru care as dori cateva lamuriri poate si cateva ... (vezi toată discuția)
Poate masina straina sa parcheze langa blocul nostru ? Pilu Pilu Buna ziua, as avea rugamintea daca poate cineva sa ma lamureasca cu urmatoarea problema: Langa blocul unde locuiesc este un trotuar lat de 2 m., in continuare ... (vezi toată discuția)