Ma intereseaza sa aflu care este practica instantelor din tara cu privire la transmiterea dosarului de la instanta de fond la instanta de recurs. Problema este urmatoarea: intr-un dosar penal aflat la fond la tribunal s-a hotarat restituirea cauzei pentru refacerea urmaririi penale la parchet. A doua zi, parchetul a formulat recurs. Dupa o luna de la pronuntare, intrucat dosarul nu ajunsese inca la Curtea de Apel pentru a primi termen in recurs, am solicitat relatii la tribunal si mi s-a spus ca dosarul nu poate pleca pana cand parchetul nu transmite motivele de recurs. Din cate cunosc eu, normele codului de procedura penala prevad ca recursul poate fi motivat cu pana la 5 zile inainte de primul termen de recurs, deci nu este necesar ca instanta de fond sa astepte aceasta motivare.
Intrebarea mea este care este practica in tara, daca se procedeaza la fel, ceea ce duce la o lungire nefireasca a procesului penal, avand in vedere ca termenul il voi obtine la o luna dupa ce dosarul va fi inregistrat la Curtea de apel, si ce as putea sa fac, in conditiile in care Tribunalul spune ca nu poate da drumul la dosar pana nu vine motivarea, iar eu nu am gasit nicaieri un alt termen in care parchetul sa fie obligat sa motiveze acest recurs.
Eu nu cunosc sa existe o alta prevedere legala ,in codul de procedura penala ,inclusiv pentru cei de la procuratura.
Parchetul a formulat recursul formal,dosarul poate fi trimis,urmand ca parchetul, sa isi depuna in termen legal motivarea recursului.
Exista astfel de intelegeri intre instante si parchete,dar se pare ca ele exced legea.
Nu este vorba de intelegeri intre instante si parchete intrucat daca ar fi asa, ar exista riscul de a iesi din perimetrul legii.
Desi...ar putea exista si un protocol...daca ar exista o baza legala pentru a se incheia un protocol.
Nu cred ca exista un protocol deoarece de foarte mult timp se procedeaza asa...
Trebuie sa existe un text de lege intrucat nu poate fi oprit acest curs...al dosarului...
Nu exista insa in C.pr. pen...
Intelegere,putea insemna si proctocol sau orice alta intelegere la nivelul conducerilor,dar prevederi legale in acest sens nu exista,astfel cum faceam precizare.
Cum este si normal,chiar daca alta data era considerat altfel,Ministerul Public are tot calitatea de parte in proces.
Cel putin teoretic !
Preambulul diferitelor hotarari ale instantelor judecatoresti este evident in acest sens:
"Din partea Ministerului Public a participat procurorul "X"
De data aceasta ,ca si in alte situatii,nu am cum sa va contrazic
Sa stiti ca e foarte posibil sa existe in regulament sau intr-un ordin al Ministerului Justitiei ceva in acest sens.
Nu au cum sa procedeze in mod nelegal in astfel de chestiuni.
Este cumva intocmai cu situatia in care declara apel sau recurs parchetul...
Si CEDO considera parchetul partea acuzarii desi el figureaza ca si participant...in procesul penal...de unde si principiul egalitatii armelor intre acuzare si aparare...
Dupa o serie de sapaturi, am aflat si cadrul legal: este vorba de art. 112 din Regulamentul de ordine interioara al instantelor judecatoresti, unde se prevede ca in 24 de ore de la motivarea sentintei dosarul se trimite parchetului pentru motivarea recursului, iar parchetul este obligat ca in termen de 10 zile sa inapoieze acest dosar impreuna cu motivele de recurs la instanta de fond, pentru ca apoi sa plece in recurs.
Cu inssitente am sireusit ca motivarea recursului sa ajunga unde trebuie si sper ca zilele acestea sa vad ce termen obtin la recurs.
Multumesc tuturor care au incercat sa imi dea un sfat.
Apel- termen
ContSters201565
Am depus apel pentru un proces de pensie de intretinere minor pe data de 12.04.2011. Nu mi s-a dat un termen cand am depus apelul. Dupa cat timp ar trebui sa ... (vezi toată discuția)